Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

APTE sprijină protestul de astăzi al transportatorilor din Alba, Hunedoara și Sibiu

Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) sprijină protestul de astăzi, 17 septembrie 2021 al Asociației Operatorilor de Transport Rutier – APULUM. La protest participă aproximativ 150 de camioane ale transportatorilor rutieri din județele Alba, Hunedoara, și Sibiu, cărora li se alătura și reprezentanți ai companiilor din APTE 2002. Transportatorii din zona Alba/Hunedoara au pornit dinspre Sebeș spre Sibiu iar în zona Veștem s-au întâlnit cu alți transportatori din Sibiu, Timișoara, Arad, Oradea. Protestul se derulează în această după-amiază prin circularea cu viteză redusă în zona Sibiului timp de câteva ore.

“Ne bucurăm să vedem solidaritate națională în rândul transportatorilor rutieri care protestează împotriva abuzurilor ANAF, instituție a statului român care, prin așa numita reîncadrare fiscală impune transportatorilor români impozite retroactive pentru ultimii 5 ani și vrea să impoziteze retroactiv dar și pe viitor diurnele șoferilor. O astfel de măsură fiscală nu se aplică nicăieri în Uniunea Europeană și considerăm că, în mod clar, se dorește diminuarea competitivității companiilor românești, mutilate astfel în scopul scoaterii noastre de pe piață și în beneficiul sectoarelor naționale de transport ale altor state”, a declarat Adrian Pop, Președinte al APTE 2002.

„Avem un mesaj ferm pentru ANAF, Ministerul de Finanțe și pentru întreg Guvernul României. Încetați abuzurile. Acționați acum ca să evitați o criză”, a declarat Dorin Jurjuț, Vicepreședinte APTE 2002. „Noi am tras un puternic semnal de alarmă prin protestul din 3 septembrie 2021 din Arad, Timișoara, Oradea și de aceea salutăm și ne solidarizăm cu protestul APULUM, ceea ce trebuie să arate administratorilor economiei că nu există zonă din România care să nu fie afectată de interpretările abuzive și pe lângă lege ale unor persoane din ANAF. Odată ce vom protesta și la București la finalul lunii septembrie, sunt convins că doar cei care voit și lipsiți de responsabilitate induc falimentarea industriei de transport românești ar mai putea încerca să ignore criza pe care chiar ei o declanșează”, a mai declarat Dorin Jurjuț.

Sectorul transporturilor rutiere din România are capital aproape integral românesc (98%), reprezintă peste 40.000 de companii care au creat aproape 300.000 de locuri de muncă.

Criza indusă de către persoane din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost declanșată prin interpretări fiscale contrare legii prin care inspectorii fiscali au fost puși să constate impozite inexistente și să emită decizii de impunere retroactive pentru ultimii 5 ani, prin așa numita ,,reîncadrare’’ a diurnelor transportatorilor rutieri ca fiind salarii.

În niciun stat din Uniunea Europeană diurnele nu reprezintă și nu sunt tratate ca fiind venituri de natură salarială. O astfel de decizie se traduce pentru publicul larg în scumpirea imediată a tuturor bunurilor și serviciilor (prin scumpirea transporturilor într-un context deja hiper-inflaționist) urmată de o scoatere de pe piața europeană a sectorului românesc de transport rutier, care se află în acest moment pe a treia poziție în Uniune Europeană. Excedentul de balanță comercială sectorial anual realizat de transportatorii români reprezintă un plus de peste 5 miliarde de Euro. Având în vedere ramificațiile pe orizontală a industriei transporturilor rutiere (industria auto, leasing, service-uri, consum, contribuții la buget etc), contribuția reală a sectorului transporturilor din România depășește 10% din PIB în timp ce angajează aproape 8% din forța de muncă.

Contextul în care se manifestă opresiunea fiscală asupra transportatorilor rutieri din România este cel al unui deficit fără precedent pe piața forței de muncă la nivel global. Spre exemplu, companiile din Marea Britanie (care înainte de pandemie aveau peste 600.000 de conducători de camioane angajați) acum înregistrează un deficit de peste 90.000 de conducători de camioane. Tot în Marea Britanie, autoritățile subvenționează în contextul deficitului de forță de muncă tocmai crearea în sectorul privat de locuri de muncă. Plățile per persoană calificată ating suma de 7.000 de lire sterline.

APTE 2002 consideră că în acest context este de neacceptat ca autoritățile din România să împingă spre șomaj sau emigrare zeci și sute de mii de persoane calificate din industria românească și să desființeze practic locuri de muncă stabile din economia națională în beneficiul altor state competitoare și pentru plusul altor bugete.

Prin urmare, APTE 2002 se solidarizează cu firmele din sectorul transportului rutier care vor să lucreze în și pentru România. La finalul lunii septembrie 2021, APTE 2002 va organiza impreuna cu celalalte asociații patronale ale transportatorilor protestul național care va avea loc în București, pentru a atrage atenția autorităților din România că trebuie să acționeze acum ca să evite o criză.

APTE 2002, ca Asociație Patronală reprezintă peste 1.400 de companii de transport rutier care operează peste 12.800 de camioane. Mai multe detalii (inclusiv imagini de la protestul de astăzi al Asociației Operatorilor de Transport Rutier APULUM) sunt disponibile și pe pagina de facebook a Asociației Patronale a Transportatorilor Europa 2002 și pe site-ul Asociației – www.apte2002.ro.

Articole similare

Ad