Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

AROBS raportează o cifră de afaceri de 306 milioane de lei și un profit net de 16 milioane de lei la 30 septembrie 2024

Cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS) a înregistrat o cifră de afaceri de 306,2 milioane de lei la nivel consolidat la 30 septembrie 2024, EBITDA de 43,4 milioane de lei și un profit net de 16,1 milioane de lei.

„Dacă la sfârșitul anului 2023 preconizam o posibilă stagnare în industria automotive, către finalul trimestrului al doilea perspectivele au început să indice un scenariu de scădere, fără a cunoaște însă toate implicațiile. Cu toate acestea, am răspuns prompt prin măsuri de optimizare a costurilor și eficientizare a structurii organizaționale, în special în departamentele afectate de scăderea cererii pentru serviciile noastre software din 2024, și am redus semnificativ costurile administrative la nivel de grup. Rezultatele acestor măsuri sunt deja vizibile în rezultatele generate pentru T3 2024. Practic, prin măsurile implementate, am urmărit și urmărim în continuare să optimizăm procesele interne și să eliminăm redundanțele, crescând astfel eficiența operațională. Totodată, în loc să ne concentrăm exclusiv pe reducerea de costuri, ne asigurăm că economiile realizate sunt reinvestite în inovație și îmbunătățirea serviciilor și produselor noastre, pentru a ne consolida poziția în piață și pentru a rămâne competitivi pe piața de servicii software. În continuare, ne concentrăm pe integrarea tehnologiilor care rezolvă solicitările cele mai stringente ale clienților noștri – securitate cibernetică, tehnologiile exponențiale cum ar fi AI, RPA și data engineering, precum și pe R&D.”,

a precizat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

Segmentul de „Servicii Software” al grupului a generat venituri de 245,6 milioane de lei, reprezentând 80% din cifra totală de afaceri. Cu toate că acest segment a scăzut cu 6% în contextul dificil din 2024, compania își păstrează optimismul și se bazează pe investițiile efectuate în securitate cibernetică și integrarea inteligenței artificiale în soluțiile sale, anticipate să producă rezultate vizibile în viitorul apropiat.

Segmentul „Produse Software” a marcat venituri de 57,5 milioane de lei, ceea ce reprezintă 19% din cifra de afaceri totală, în creștere cu 14% față de anul trecut. Această performanță evidențiază importanța diversificării modelului de business al AROBS, cu trei linii de business. Segmentul de produse software reușește să compenseze provocările din zona de servicii, asigurând stabilitate financiară și operațională.

Segmentul „Sisteme Integrate” a înregistrat venituri de 3,1 milioane de lei, fiind afectat de amânarea unor proiecte esențiale, inclusiv cele finanțate prin PNRR. Această întârziere a contribuit la scăderea cifrei de afaceri totale pentru acest an. Deși conducerea AROBS estima inițial că proiectele vor fi atribuite în T4 2024, se așteaptă acum ca acestea să fie semnate la începutul lui 2025.

„În cel de-al treilea trimestru din 2024, AROBS a reușit să realizeze atât creșterea veniturilor, cât și o îmbunătățire semnificativă a profitabilității față de trimestrul anterior, atingând o marjă EBITDA de 15%. Măsurile luate la nivelul Grupului au avut ca efect scăderea costurilor de personal cu 18%, pe o bază comparabilă, față de T3 2023, acestea situându-se la 55,6 milioane de lei, în timp ce o scădere de 13% a fost înregistrată și față de T1 2024, când costurile se ridicau la 59,2 milioane de lei. În același timp, cheltuielile de vânzări și marketing au fost reduse cu 11%, la 5 milioane de lei, iar cheltuielile generale și de administrație au scăzut cu 11%, ajungând la 16,2 milioane de lei în T3 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Capacitatea noastră de a eficientiza cheltuielile încă din T3 2024, ca răspuns la semnalele de declin ale pieței, confirmă adaptabilitatea noastră la schimbările mediului de business precum și disciplina noastră financiară.”,

a menționat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.

Companiile achiziționate de AROBS începând cu 2021 au contribuit la cifra de afaceri a grupului la 30 septembrie 2024. În segmentul „Servicii Software,” acestea au generat venituri de 103 milioane de lei, în creștere față de 86,7 milioane de lei în aceeași perioadă din 2023. În segmentul „Produse Software,” contribuția acestora a fost de 6,4 milioane de lei, comparativ cu 4,4 milioane de lei în 2023.

La 30 septembrie 2024, în contextul dificil de pe piața de servicii software, în special în industria automotive, AROBS a ajustat bugetul consolidat de venituri și cheltuieli pentru anul în curs. Grupul preconizează o cifră de afaceri totală de 404,9 milioane de lei și un profit net de 18 milioane de lei pentru 2024. Compania este pregătită pentru o revenire solidă în 2025 și în anii următori.

„Deși impactul asupra profitului net este unul semnificativ, această scădere nu ne afectează operațiunile, deoarece avem o poziție de lichiditate solidă și un bilanț sănătos, iar măsurile de reducere a cheltuielilor adoptate deja în acest an dificil demonstrează capacitatea noastră de a gestiona agil și eficient provocările. Comparativ cu acum un an, când compania nu era pregătită pentru o criză de asemenea amploare, astăzi suntem mult mai bine poziționați și vom încheia acest an în continuare profitabili, demonstrând că modelul nostru de afaceri diversificat este unul potrivit, deoarece ajută la menținerea stabilității operaționale chiar și în contextul în care două dintre liniile noastre de afaceri înregistrează rezultate mai puțin satisfăcătoare. Indiferent de evoluțiile din 2025, AROBS este acum o companie mai flexibilă, sănătoasă, cu un management implicat și mai agil, iar modelul de business este suficient de diversificat pentru a absorbi șocurile resimțite de anumite sectoare economice.”,

a completat Voicu Oprean.

Începând cu data de 25 septembrie 2023, AROBS Transilvania Software este listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, categoria Premium.

Articole similare

Ad