Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ASF: piata asigurarilor, in crestere in 2017

Piata asigurarilor din Romania a continuat si in anul 2017 tendinta de crestere. Societatile de asigurare autorizate si reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) au subscris prime brute in valoare de 9,7 miliarde lei, cu 3,5% mai mult comparativ cu anul precedent, arata ASF intr-un comunicat.
„O schimbare in tendintele manifestate pe parcursul anilor anteriori este consolidarea segmentului de asigurari de viata, care a inregistrat anul trecut o apreciere semnificativa, de 21% comparativ cu anul 2016. Daca in perioada 2012 – 2014 activitatea de asigurari de viata era in scadere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, incepand cu anul 2015 acest segment si-a reluat cresterea, iar in 2017 evolutia sectorului de asigurari s-a datorat segmentului asigurarilor de viata“, arata sursa citata.
 

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) s-au ridicat, anul trecut, la valoarea de circa 7,7 miliarde lei. Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele A10 – Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, A3 – Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, A8 – Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 – A7). Autoritatea mai spune ca anul trecut, ponderea acestor trei clase a fost de 88% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale:
A10 – Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, cu un volum al primelor brute subscrise de 3,82 miliarde lei, reprezentand 50% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale;
A3 – Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al primelor brute subscrise de 1,89 miliarde lei, reprezentand 25% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a inregistrat in anul 2017 o crestere cu 8% fata de 2016;
A8 – Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 – A7), cu un volum al primelor brute subscrise de circa un miliard de lei, reprezentand 13% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale.
Pe segmentul de asigurari de viata, primele brute subscrise de catre societatile de asigurari de viata au inregistrat o crestere de 21% in anul 2017 comparativ cu anul precedent, atingand valoarea de circa 2,02 miliarde lei. „Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata, cele mai mari ponderi le detin clasele C1 – Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare si respectiv C3 – Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii si care impreuna cumuleaza 96% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata“, se mai arata in comunicat. Conform normelor „Solvabilitate II“, cerintele de capital pentru societatile de asigurare sunt mai ridicate, fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atat din perspectiva investitionala, cat si din cea a subscrierilor). Astfel, fondurile proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate se aflau la finalul anului 2017 la o valoare de 5,15 miliarde lei, in crestere cu 12% comparativ cu anul 2016.
Piata RCA
In ceea ce priveste piata asigurarilor de tip RCA, valoarea totala a primelor de asigurare subscrise in anul 2017 a atins valoarea de 3,7 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 (3,82 miliarde lei) reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor, mai arata ASF. Rata combinata calculata pentru clasa A10 (RCA) a fost in 2017 de 99,46%.

Articole similare

Ad