Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad

ASF recurge din nou la inselaciuni

ASF a scos din formula de calcul a primei maxime RCA marja de profit si a adaugat un coeficient cu o definitie ambigua. OUG 54/2016 trebuie sa fie aplicata urgent in forma publicata in Monitorul Oficial fara nicio alta modificare.

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 – reclama faptul ca Autoritatea de Supraveghere Financiara recurge din nou la tertipuri in stabilirea tarifelor RCA aplicabile pe perioada de plafonare de 6 luni conform prevederilor OUG 54/2016. Dupa ce la intalnirea avuta saptamana trecuta cu transportatorii rutieri, ASF a prezentat modalitatea de calcul a tarifului de prima maxim, acceptata de ambele parti, in proiectul de norma aprobat de Consiliul ASF a fost inclus un nou termen „Delta”, cu o definitie ambigua, de neinteles, susceptibil pentru cresterea tarifului in mod necontrolabil.
 

Inca o data se dovedeste ca ASF nu este un partener serios de discutii si foloseste stratageme incorecte prin care calculeaza tarifele in favoarea asiguratorilor adancind criza din piata RCA.
Desi in ultima discutie avuta cu conducerea ASF in data de 15 septembrie a.c. aceasta s-a angajat la abordarea problemei tarifelor maximale cu o totala transparenta fata de transportatori, practicile raman aceleasi, se perpetueaza atitudinea de protejare a intereselor asiguratorilor in dauna clientilor asigurati.
Totodata, patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 considera ca este mult mai util ca legislativul sa isi concentreze eforturile pentru ca Ordonanta de Urgenta sa produca efecte, plafonand tarifele la un nivel maximal pentru o perioada de minim 6 luni, urmand ca in aceasta perioada de scadere a presiunii tarifelor, noul Parlament ales in decembrie sa continue elaborarea noii legi RCA care va produce efecte la finalul perioadei de aplicare a OUG 54/2016.
Consideram ca in formula actuala, Parlamentul Romaniei este incapabil sa mai emita pretentii in ceea ce priveste elaborarea unui act normativ care sa rezolve problematica RCA in mod transparent si in interesul asiguratilor din simplul motiv ca este lipsit de moralitate ca acelasi Parlament care a „dormit adanc” luni de zile, fara sa intervina, sa mai poata solutiona problema RCA pe final de mandat.
In timp ce Parlamentul nu a reusit in 9 luni sa elaboreze si sa adopte Legea RCA, Guvernul Romaniei a demonstrat mai mult pragmatism chiar daca a reactionat doar sub presiunea protestelor transportatorilor.
In aceste conditii, patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 care au organizat protestele nationale din data de 15 septembrie 2016 solicita aplicarea Ordonantei de Urgenta 54/2016 in forma publicata in Monitorul Oficial fara nicio alta modificare.
Aplicarea OUG cu alte efecte decat cele stipulate expres in art. 4 alin. 3 din LEGEA CONCURENTEI nr. 21 din 10 aprilie 1996, respectiv de plafonare a tarifelor RCA la valori maximale pentru o perioada minima de 6 luni in scopul solutionarii crizei RCA si deblocarii accesului la piata transportului rutier va conduce inevitabil la escaladarea protestelor nationale in cel mai scurt timp.

Sursa: U.N.T.R.R.

Articole similare

Ad