Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Atentie sporita pentru conditiile Incoterms

Beneficiarii marfurilor de import pot negocia cu furnizorii ca acestia sa le aduca marfa direct vamuita pentru a simplifica procedurile vamale. Prin al doilea set de reguli al Incoterms, si anume DDP (Delivered Duty Paid – taxe vamale si de livrare achitate), riscurile sunt transferate de la vanzator la cumparator la momentul predarii marfii la o locatie stabilita sau catre un alt transportator. Prin DDP vanzatorul are aproape toate responsabilitatile pe parcursul procesului de transport. De asemenea, el se asigura ca bunurile sunt pregatite pentru descarcare si ca indeplinesc formalitatile de import/export si achita toate taxele, iar asta se va vedea in multe cazuri in pretul la raft al anumitor produse.

„Asta poate genera extracosturi, dar furnizorul se ocupa de tot. Responsabilitatile sunt transferate furnizorului intr-o maniera transparenta. La fel si la export, sunt societati care se ocupa de formalitatile vamale si activitatea poate continua ca pana acum“, a explicat Mihai Petre, senior manager Deloitte Tax.
Din punct de vedere financiar exportatorii si importatorii vor simti plusurile date de taxele vamale. „Va fi o incarcare suplimentara la nivelul declarantilor vamali pentru ca nu pot face fata volumului. Nu exista atat de multi declaranti vamali pentru ca este o piata care desi a crescut constant in ultimii ani, creste cu indici mici“, a mai spus Mihai Petre.
Brexitul ar putea aduce costuri suplimentare pentru companii, mai ales in cazul greselilor de incadrare tarifara. Daca in momentul de fata riscurile de costuri aditionale sunt minime, daca se fac greseli, dupa iesirea UK din UE vor creste semnificativ. „Chiar daca va exista un acord asupra taxelor vamale, formalitati tot vor fi. Daca declaratiile vamale sunt depuse gresit sunt rezolvate fie cu amenzi, fie cu revizuire la momentul depunerii. Problema apare daca gresesti incadrarile tarifare, si de la 0% ai de fapt 20%, iar asta se observa cu ocazia derularii controalelor ulterioare. In acest caz se acumuleaza datorii suplimentare, dobanzi etc.“, a atras atentia senior managerul Deloitte Tax.

Articole similare

Ad