Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

BGL, NLA și FNTR solicită un cadru mai bun pentru tranziția verde, dar și aplicarea efectivă a Pachetului Mobilitate

Asociații profesionale ale transportatorilor din Germania (BGL), țările nordice (NLA) și Franța (FNTR) au avut recent întâlniri cu europarlamentari și cu DG MOVE, cărora le-au solicitat un cadru european mai bun pentru tranziția verde a transportului rutier de mărfuri. Concret, asociațiile pledează pentru o abordare mai pragmatică a tranziției energetice, aplicarea efectivă a normelor din Pachetul Mobilitate, de care depinde, spun ele, competitivitatea industriei europene de transport rutier, și pentru inițiative care să facă profesia de șofer de camion mai atractivă, astfel încât să se rezolve problema crizei de personal.

Asociațiile sunt de părere că mai lipsesc câțiva factori importanți pentru ca majoritatea companiilor de transport rutier să poată investi în vehicule cu emisii zero, că trebuie să se ia în calcul și combustibilii regenerabili, ca biogazul și HVO, și că este nevoie de o revizuire a legislației privind obiectivele legate de emisiile de CO2 pentru camioanele noi, pentru a oferi pieței timp să se adapteze, câtă vreme infrastructura de încărcare cu energie electrică verde nu este suficientă. Companiile de transport rutier au nevoie de mai multă capacitate în rețeaua electrică din depozite, zone industriale și terminale, deci ar fi binevenite un fond de investiții dedicat accelerării dezvoltării infrastructurii de încărcare și mecanisme de stabilizare a prețurilor la energie electrică.

Biroul comun al celor trei asociații îi mai solicită Comisiei Europene să efectueze un studiu de impact și să monitorizeze îndeaproape efectul eliminării măsurii întoarcerii camioanelor în țara de înmatriculare la fiecare opt săptămâni, pentru a vedea dacă apare iar problema companiilor cutie poștală și, dacă da, să reintroducă această măsură. Iar condițiile de muncă ale șoferilor să fie monitorizate îndeaproape și statele membre UE să aloce resursele necesare pentru o mai bună direcționare a aplicării și asigurării respectării normelor din Pachetul Mobilitate.

În ceea ce privește deficitul de șoferi, asociațiile cred că revizuirea în curs a Directivei privind permisul de conducere este importantă pentru a facilita accesul tinerilor conducători auto la profesie și că este necesară și o revizuire a Directivei privind formarea conducătorilor auto pentru a actualiza normele și a le face mai relevante pentru formarea conducătorilor auto în ceea ce privește competențele necesare pentru industria de transport rutier. Pentru asta, este important să li se permită șoferilor pensionari să lucreze cu jumătate de normă și să se reducă birocrația pentru companii.

Toate aceste măsuri ar fi necesare deoarece, în opinia celor trei asociații, transportul rutier de marfă se află într-un moment decisiv, companiile sunt afectate de situația economică, iar Europa se confruntă cu o cerere de transport în creștere structurală. Prin urmare, ele salută accentul pus de UE pe reducerea obligațiilor excesive de raportare.

De asemenea, BGL, NLA și FNTR le solicită statelor membre UE să aloce mult mai multe fonduri pentru implementarea infrastructurii de încărcare și extinderea rețelei electrice necesare pentru a sprijini electrificarea vehiculelor.

Asociațiile consideră că propunerile recente ale Comisiei Europene reprezintă un pas în direcția bună, dar că ele sunt doar începutul, deci este nevoie de progrese mai mari în actuala legislatură. Iar semnalele din partea Parlamentului și Comisiei sunt că au înțeles problemele legate de ecologizarea transportului de marfă, aplicarea mai eficientă a legislației pentru a asigura condiții de concurență echitabile și simplificarea administrativă pentru companiile de transport.

Articole similare

Ad