Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad

Campionat de receptie rapida a marfurilor

In logistica vestica a aparut un nou concept, andocarea rapida, care in principiu inseamna receptia rapida a marfurilor si a fost transformat deja de unele companii in proiect de optimizare a activitatii. Producatorul de ketchup Heinz Olanda, alaturi de alte cateva nume sonore din logistica si productie, s-a alaturat unui astfel de proiect, care a luat conturul unui campionat de andocare rapida.
 

Acest proiect a avut la baza trei obiective: reducerea timpilor de asteptare, economia realizata din reducerea costurilor, mai ales ca marjele de profit si inventarele sunt in permanenta sub presiune, si, nu in ultimul rand, proiectul a fost o provocare sociala si de mediu pentru actorii implicati, prin incercarea de a reduce amprenta de carbon si ambuteiajele in trafic.
In cadrul conferintei Translog Connect, Tom Tillemans, head of logistics excellence Heinz, a incercat sa demonstreze ca evolutia este generata de circumstante.
Initiativa campionatului de andocare rapida apartine producatorului de batoane de ciocolata Mars. Prima competitie a inceput in 2011, cu scopul de a reduce viteza cu care sunt receptionate marfurile.
La baza acestui proiect sta inovatia, prin concepte de tipul „comanda verde“, „camioane complete“ si „scaneaza si pleaca“. Avantajele conceptelor „scaneaza si pleaca“ sunt reprezentate de trasabilitatea in supply chain, reducerea numarului erorilor prin limitarea interventiei umane, receptia mult mai rapida a marfurilor si, nu in ultimul rand, reducerea semnificativa a timpului cat un camion asteapta la incarcare/descarcare. Heinz a decis sa participe la cel de-al doilea „sezon“, lansat in 2012, datorita rezultatelor inregistrate de Mars.

Fiecare activitate trebuie inregistrata
In timpul transportului, toate informatiile sunt inregistrate in calculatorul de bord al camionului, oferind astfel date importante pentru competitie. Si Jumbo, unul dintre retailerii olandezi, s-a alaturat proiectului, observand ca printr-o colaborare stransa cu furnizorii nivelul stocului poate fi minimizat, crescand in acelasi timp increderea intre parteneri.
Conceptul de andocare rapida este pana la urma un instrument de lucru pentru supply chain. Obiectivul este reprezentat de reducerea timpului irosit nu din cauza traficului, ci a asteptarii la incarcare/descarcare. Reducerea timpului de incarcare/descarcare duce la o disponibilitate mai mare a bunurilor in supply chain. La depozitele centrale asta inseamna mai putine congestii si un timp mai scurt de utilizare a docurilor, asadar, ele pot fi folosite cu o frecventa mai mare.
Aceasta este provocarea la care participantii trebuie sa raspunda in fiecare saptamana, dar si la finalul concursului, cand este declarat castigatorul.
Pentru a avea cele mai bune rezultate nu trebuie ca un camion sa astepte mai mult de 30 de minute la doc, iar acest timp poate fi obtinut doar analizand procesele interne ale companiei.

Articole similare

Ad
Ad