Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Carburantii s-au scumpit de cinci ori de la inceputul anului

De la inceputul anului, pretul carburantilor s-a marit de cinci ori, ultima modificare fiind operata de companiile de profil din tara luna trecuta, si asta desi pretul barilului de petrol este acum de 82 de dolari, fata de 145, valoare inregistrata la jumatatea lui 2008, cand pretul carburantilor era sub nivelul actual. Companiile petroliere din tara justifica scumpirile prin deprecierea leului in raport cu dolarul si cresterea taxelor. Fata de perioada similara din 2009, benzina costa acum cu 30% mai mult. Cu toate acestea, la 15 martie, pretul carburantilor in Romania se mentinea sub cel inregistrat in alte state europene.
 

Astfel, potrivit raportului Comisiei Europene, un litru de motorina costa in Romania 0,99 euro, peste preturile inregistrate de Bulgaria (0,95), Lituania (0,97), Cipru (0,90), dar sub valorile din Cehia (1,16), Polonia si Slovacia (1,03), Slovenia (1,09).
De asemenea, in Ungaria pretul motorinei a ajuns la 1,15 euro/l, ca urmare a cresterii accizei la produse petroliere, masura adoptata de autoritatile maghiare pentru cresterea veniturilor la buget. Potrivit presei din Ungaria, scumpirea forteaza companiile maghiare sa se alimenteze din orasele de granita ale Romaniei si Slovaciei, unde pretul este ceva mai mic.
Cea mai scumpa motorina se gaseste in Marea Britanie, 1,27 euro/l si Suedia, 1,2 euro. In ceea ce priveste pretul benzinei, Romania se afla, de asemenea, printre statele cu cel mai mic pret, cu 1,05 euro/l, nivel similar cu cel din Letonia. Preturi mai mici pentru benzina se gasesc doar in Bulgaria, 1,01 euro/l, si Cipru, 0,99 euro/l, iar cel mai mare nivel este inregistrat de Olanda, 1,50 euro/l.

Articole similare