
CTE Trailers se implică din 2021 într-un proiect educațional de învățământ dual, în parteneriat cu Liceul din Ciorogârla (Ilfov), având ca scop formarea tinerelor talente pentru domeniul tehnic. Compania a preluat prima clasă, formată după modelul școlilor profesionale, în anul școlar 2021-2022, apoi a continuat să facă asta an de an, întrucât proiectul presupune câte o clasă nouă de elevi în fiecare an timp de 10 ani, așa cum explică Adriana Costea, HR Manager CTE Trailers.
În anul școlar 2022-2023 s-au înscris 64 de băieți pentru cele 24 de locuri din clasa profesională duală, dornici să devină mecanici, iar cei selectați sunt acum în anul al treilea, „au demonstrat aptitudini și comportamente extraordinare și sunt partenerii colegilor noștri mai vechi din service, mentorii lor, lucrând bine în echipă. Nu știm câți vor rămâne cu noi, pentru că nu le impunem să se angajeze la noi după absolvire, în ciuda investițiilor pe care le facem în educația lor.”
În perioada vacanțelor, elevii au avut posibilitatea să lucreze în service-ul CTE Trailers pe bază de contract pe 1-2 luni, ceea ce a dus la acumularea mai multor competențe practice. Dintre aceștia, 10-11 și-au exprimat dorința de a rămâne în companie după absolvire. „Seniorii” i-au primit bine în echipă, iar progresul elevilor din cei trei ani de școală profesională, care absolvă în vara lui 2025, este evident.
În prezent, compania are trei clase, totalizând 60 de elevi, care frecventează cursurile după un program agreat, școală și practică în service. În primul an de studiu, elevii au cinci săptămâni de practică încontinuu. În al doilea an, elevii au trei perioade de practică de câte trei săptămâni, plus două zile de practică săptămânală, ceea ce înseamnă că 60% din perioada școlară este dedicată practicii. În al treilea an, procentul de practică ajunge la 80%.
Curriculumul ține cont de materiile studiate la școală, iar pentru partea practică inginerii CTE Trailers concep diverse lecții susținute în sălile de curs, pentru a le arăta elevilor funcționarea fiecăror componente sau subansambluri înainte de a le vedea efectiv în service. Compania utilizează și materiale furnizate de producătorii vehiculelor pe care le comercializează, astfel încât atât inginerii, cât și elevii să fie la curent cu cerințele de calitate ale constructorilor. În plus, există manuale tehnice, precum „Tehnologia Automobilului Modern,” care ajută liceenii și profesorii să-și actualizeze informațiile, deoarece manualele actuale sunt depășite. Verificarea cunoștințelor teoretice ale elevilor se face în conformitate cu programa școlară, iar în practică mentorii evaluează potențialul și înclinațiile fiecărui elev, întrucât tinerii se rotesc pe diverse posturi și lucrează cu tehnicieni cu experiență, pentru a înțelege vehiculul în ansamblu și conexiunile dintre subansambluri.