Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cazierul soferului este departe de a deveni realitate

Baza de date cu istoricul soferilor este un deziderat de multa vreme al transportatorilor, dar crearea unei astfel de platforme continua sa fie considerata ilegala. Companiile de asigurari ar putea ajuta la indeplinirea acestui demers pentru ca, asa cum a aratat Ion Lixandru, vicepresedinte Arilog, "istoricul firmelor privind pagubele produse este monitorizat si analizat, dar nu este identificat si cel care a cauzat pagubele, soferul. Asiguratorii ar avea la dispozitie aceste informatii, iar directorul de transport ar avea o sursa foarte buna de informatii privind soferii si ar putea hotari mai usor daca sa angajeze sau nu o anumita persoana.
 

Companiile de asigurari si cele de transport ar scapa astfel de un risc. Recomandarile de la alti angajatori nu sunt intotdeauna de incredere. Firmele nu pot trage soferii la raspundere pentru daunele comise pentru ca pleaca la alte companii. De cativa ani tot propun sa se instituie un sistem in care sa existe un RCA pentru vehicul dar si unul pentru sofer. Vehiculul trebuie sa aiba RCA, altfel nu poate iesi pe sosea, dar nici camionul nu poate sa mearga fara sofer. Soferul care nu a avut niciun incident sa plateasca o suma minima iar cei care au cauzat pagube sa plateasca o asigurare calculata in functie de daunele pe care le-au provocat."
Cristian Hristu a aratat ca "de vreo 10 ani se discuta la nivel de asociatii pentru crearea de baze de date dar nu s-a ajuns la nicio concluzie pentru ca ministerul de interne nu vrea sa dea bazele de date, la fel si RAR. Societatile de asigurari nu pot face asta singure pentru ca ar insemna sa avem o lista neagra. In alte tari se practica dar trebuie sa fie toate datele la un loc, este un demers foarte complex la care se lucreaza de mult timp."
Ideile au fost prezentate cu ocazia forumului ARILOG organizat in iulie si gazduit de Groupama Asigurari, noul membru al asociatiei.

Mai multe detalii puteti citi in numarul urmator al revistei Tranzit.

Articole similare

Ad