Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CBRE facilitează semnarea unui contract de închiriere între Yusen Logistics și CTPark Bucharest

  • Foto: CBRE

Yusen Logistics, unul dintre liderii globali în domeniul logisticii, a semnat recent un contract de închiriere pentru o suprafață de 19.000 de metri pătrați în cadrul CTPark Bucharest. Acest acord a fost facilitat cu ajutorul CBRE, lider mondial și național în investiții și servicii imobiliare comerciale.

Un hub logistic strategic va fi deschis într-o zonă cheie pentru a servi ca centru regional de distribuție pentru industria auto. Cu sprijinul echipei CBRE și al proprietarului, Yusen Logistics (România) va beneficia de tarife competitive pentru închirierea spațiului pentru o perioadă de cinci ani. Sectorul industrial și logistic se află în dezvoltare constantă, iar tendințele actuale arată o revenire a segmentelor de producție și logistică, în același timp, anul trecut, industria logistic și auto au determinat cea mai mare cerere de spații I&L. Analizând activitatea totală de închiriere, se observă că spațiile destinate logisticii sunt cel mai des solicitat tip, reprezentând 53% din totalul activității de închiriere. Această tendință a fost înregistrată începând cu 2022, când acest segment s-a situat și atunci pe primul loc. Se preconizează că această balanță se va înclina în favoarea producției în trimestrele următoare. De asemenea, tranzacțiile de închiriere din categoria 3PLs (third-party logistics) au înregistrat o creștere de 35% în comparație cu aceeași perioadă a lui 2023.

Atât spațiile industriale și logistice noi, cât și cele reamenajate, trebuie să acorde o atenție deosebită indicatorilor cheie ai chiriașilor existenți și potențiali. Printre acești indicatori se numără eficiența energetică, reducerea amprentei de carbon și impactul ESG (mediu, social și guvernanță), care au devenit nu doar un avantaj important care trebuie marketat, ci și o cerință esențială pentru mulți ocupanți din sector.

Datele recente furnizate de CBRE arată că piața industrială și logistică din România rămâne puternică cu o cerere susținută. Stocul industrial modern din țară a atins un nou vârf la finalul lui 2023, ajungând la 7,2 milioane de metri pătrați, cu livrări totale de 492.000 metri pătrați în anul precedent, echivalent cu 7% din stocul total. Media lunară a chiriilor a crescut rapid la 4,50 euro pe metru pătrat, reflectând o creștere anuală de 9,76%. În 2023, sectorul industrial a atras investiții în valoare de 70 de milioane de euro, reprezentând 14% din totalul volumului de investiții tranzacționate în acel an.

La nivel național, rata de neocupare a spațiilor industriale și logistice a fost de 4,9% la finalul anului trecut. În regiunea București, rata de neocupare a fost de 5,5%, ușor peste media națională, cu o scădere de 0,3 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului precedent.

Bucureștiul a continuat să dețină o pondere majoritară în totalul activității de închiriere la finalul lui 2023, cu o cifră de 49%, în scădere față de procentul de 60% înregistrat în anul precedent. Cu toate acestea, alte regiuni, cum ar fi Vest/Nord-Vest și Est/Nord-Est, au înregistrat creșteri semnificative, susținute de dezvoltările de infrastructură din ultimii ani și de cele planificate pentru 2024.

„Acest acord de închiriere este o mișcare strategică crucială care se aliniază perfect cu angajamentul de a furniza soluții logistice excepționale clienților noștri. Folosindu-și competențele extinse și cunoștințele de piață, CBRE s-a dovedit a fi un partener solid, sprijinindu-ne la fiecare pas și oferindu-ne cea mai bună soluție de pe piață pentru nevoile noastre, asigurându-ne în același timp obținerea unor tarife competitive. Parcul CTP nu numai că ne completează ireproșabil operațiunile noastre, dar este, de asemenea, deosebit de ofertant pentru viitorul nostru. Angajamentul proprietarului de a reamenaja depozitul în conformitate cu criteriile ESG va crea un mediu ideal pentru activitățile noastre logistice, pregătind terenul pentru eforturile noastre continue de sustenabilitate. Suntem încrezători că această decizie va consolida și mai mult poziția noastră în piață.”,

a declarat Cosmin Rusu, Managing Director la Yusen Logistics (România).

“În prezent, I&L rămâne un sector crucial, care se realiniază cu tendințele de dinaintea pandemiei. Anticipăm o cerere mai mare pentru acest an, în special în segmentele de producție și logistică. România rămâne o piață competitivă pentru acest sector, iar spațiile moderne care urmează o politică de sustenabilitate și sunt certificate BREEAM sau LEED se bucură de un interes mai mare atât din partea investitorilor, cât și a ocupanților. Închirierea acestei suprafețe semnificative pentru Yusen Logistics în CTPark Bucharest demonstrează soliditatea sectorului logistic din România și confirmă că Bucureștiul este o locație excelentă pentru dezvoltarea de centre de distribuție regionale și globale, care iată, în cazul Yussen deservește 19 țări de pe trei continente diferite.”,

a completat Călin Badea Consultant, Industrial & Logistics Services la CBRE Romania.

Articole similare

Ad