Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Combaterea pirateriei, o munca de Sisif

Pirateria in transportul de pasageri este o problema veche, care, in ciuda straduintelor autoritatilor, se pare ca nu poate fi eradicata. Piratii se dovedesc a fi mereu inventivi, iar pe masura ce tot mai multa informatie se muta in mediul online, racolarea pasagerilor este cu atat mai usoara. Pe langa evazionistii „de cariera“, multe persoane fizice au inceput sa isi puna autoturismul „la bataie“ pentru a mai castiga un ban („la negru“). Si, de altfel, potrivit informatiilor Politiei Romane, principala provocare este de a dovedi caracterul „contra cost“ al faptei.

Transportul de pasageri se numara printre cele mai afectate domenii de pandemia Covid-19, dupa doua luni de blocaj (pe perioada starii de urgenta) si alte trei in care lucrurile s-au chinuit din greu sa revina la normal. Iar volumele sunt inca cu mult sub nivelul din martie 2020. Din pacate, o parte dintre putinii calatori care mai sunt pe cursele regulate sunt pierduti in fata „piratilor” cu autoturisme de pana la 8+1 locuri, care au avut o activitate de-a dreptul infloritoare in pandemie. Si asta in ciuda actiunilor de control dedicate intreprinse de catre autoritatile de control.

Astfel, potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul General al Politiei Romane, la nivel national au fost organizate – numai in 2020 – 1.314 de actiuni dedicate pe linie de transport de persoane.

Piratii rutieri, o campanie de amploare

Actiunea „Piratii rutieri”, desfasurata la nivel national, a avut loc intre 10 februarie si 30 iunie 2020 si a vizat depistarea si sanctionarea persoanelor neautorizate care efectueaza transport de persoane, diminuarea riscului de victimizare a populatiei prin accidente rutiere, precum si prevenirea si combaterea activitatilor evazioniste, constand in prestarea in conditii ilegale a unor servicii de transport, fara evidentierea si declararea veniturilor obtinute si, implicit, fara achitarea impozitelor, taxelor si contributiilor aferente.

La aceasta campanie ampla au participat efective din cadrul formatiunilor de politie rutiera si investigarea criminalitatii economice din cadrul unitatilor de politie teritoriale, precum si inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Control in Transportul Rutier (ISCTR) si specialisti ai Registrului Auto Roman (RAR).

In cadrul actiunii „Piratii rutieri” au fost verificate in total 112.697 de autovehicule, ocazie cu care s-au constatat 490 de infractiuni, dintre care 333 la regimul rutier, 4 de evaziune fiscala si 153 de alta natura. In total au fost aplicate 11.020 de sanctiuni contraventionale. In acelasi timp, au fost retinute 1.918 permise de conducere si 1.157 de certificate de inmatriculare, iar in cazul a 256 de autovehicule s-a dispus imobilizarea, ca urmare a constatarii faptului ca erau utilizate pentru efectuarea transportului ilegal de persoane.

Alte actiuni de verificare a legalitatii transportului de persoane

O actiunea dedicata verificarii legalitatii transportului public de persoane si derulata, de asemenea, la nivel national, a avut loc in 13 si 14 aprilie 2020 si a urmarit respectarea ordonantelor militare si asigurarea vizibilitatii ridicate a structurilor cu atributii de control, precum si a normelor legale care reglementeaza activitatea de transport public de persoane si circulatia pe drumurile publice. Pe parcursul celor doua zile au fost verificate 9.344 autovehicule si aplicate 892 de sanctiuni contraventionale, dintre care, cele mai multe, pentru depasirea vitezei legale (171) si pentru incalcarile prevazute de HG 69/2012 (78). Au fost retinute 90 de permise de conducere si 95 de certificate de inmatriculare. De asemenea, au fost constatate 48 infractiuni, dintre care 13 la regimul circulatiei.

Actiuni similare au fost derulate si in intervalele 24-27 aprilie 2020 si 6-7 mai 2020, in cadrul carora au fost verificate in total aproape 17.000 de autovehicule, au fost constatate 45 de infractiuni si s-au aplicat aproape 3.500 de sanctiuni contraventionale.

Ultima actiune nationala privind verificarea legalitatii transportului public de persoane s-a derulat in perioada 06-19 iulie 2020. In cadrul acesteia s-au constatat 230 infractiuni (din care 63 pentru consumul de alcool), si s-au aplicat 20.259 de sanctiuni contraventionale, majoritatea pentru incalcarea O.U.G. 195/2002. In urma actiunii au fost retinute 1.075 de permise de conducere si 640 de certificate de inmatriculare si au fost dispuse 102 imobilizari si 24 de masuri de suspendare a dreptului de utilizare a autovehiculului.

Prima actiune Truck & Bus, desfasurata in conformitate cu Planul de operatiuni al Organizatiei Politiilor Rutiere din Europa (TISPOL), la care Romania este parte, a avut loc intre 10 si 16 februarie 2020. Obiectivul a fost reducerea victimizarii din accidente rutiere, prin combaterea incalcarii legislatiei de catre soferii autovehiculelor de transport persoane cu capacitate de peste 8+1 locuri si respectiv a celor de marfa de peste 3,5 tone. In cadrul saptamanii dedicate controlului au fost verificate 9.681 de autovehicule, fiind aplicate sanctiuni contraventionale in 2.177 de cazuri. Cele mai multe amenzi au fost date pentru neutilizarea centurilor de siguranta (502), nerespectarea regimului legal de viteza (399), lipsa unor documente ale soferilor sau ale vehiculelor (140, respectiv 116) si defectiuni tehnice (117 – in 4 cazuri s-a dispus si imobilizarea vehiculelor).

Actiunile Truck & Bus au fost suspendate pe perioada decretarii starii de urgenta. A doua de acest fel a fost planificata pentru 20-26 iulie 2020.

Mai putine accidente

Conducatorii vehiculelor destinate transportului rutier public de persoane au fost implicati cu vinovatie, in primele 6 luni din 2020, in 23 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 3 persoane, ranirea grava a 25 persoane si ranirea usoara a 28 persoane, inregistrandu-se o scadere fata de aceeasi perioada a anului anterior.

In primul semestru al anului s-au aplicat la nivel national 6.954 de sanctiuni contraventionale pentru soferii care efectuau transport public de persoane, cele mai multe fiind pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002 (5577).

Politia Romana recomanda tuturor participantilor la trafic sa respecte normele privind circulatia pe drumurile publice si legislatia in domeniul transporturilor rutiere, sa circule cu atentie, calm si sa dea dovada de respect in trafic.

Articole similare

Ad