Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Concediere legitimă pe baza datelor GPS ale vehiculului unei companii din Italia

Pe 13 decembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat o hotărâre într-o cauză privind concedierea pentru motive întemeiate a unui angajat al unei societăți portugheze, ale cărei motive se bazau pe datele provenite din urmărirea prin satelit a unui dispozitiv GPS instalat pe un vehicul al societății. Angajatul a contestat concedierea în fața instanțelor portugheze, care au respins-o, iar apoi s-a adresat direct CEDO, invocând articolele 8 și 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Cu toate acestea, judecătorii au decis că această concediere a fost legitimă, declarând că, deși este adevărat că, în general, instalarea dispozitivelor de urmărire prin satelit poate constitui un instrument capabil să afecteze dreptul la respectarea vieții private (articolul 8 din Convenția menționată anterior), în cazul de față nu a existat nicio încălcare, deoarece angajatorul informase în mod adecvat și în prealabil angajatul cu privire la instalarea acestuia. Indicând atât motivul (limitarea și controlul costurilor), cât și consecințele disciplinare în cazul unui comportament ilegal. În plus, utilizarea datelor și informațiilor de geolocalizare a fost limitată și proporțională cu scopul urmărit de angajator.

Curtea, constatând că au fost îndeplinite condițiile de legitimitate, a exclus, prin urmare, posibilitatea încălcării Convenției privind drepturile omului. Trebuie reamintit faptul că, chiar și în cazul descris, dispozitivul GPS a indicat doar locația vehiculului în timp real, dar nu a permis să se știe ce făcea șoferul. Instanțele portugheze au considerat deja în trecut că motivele de concediere erau valabile atunci când s-a stabilit, de exemplu, că un șofer al unui vehicul comercial ADR, fără știrea angajatorului său, a condus de 18 ori în 3 luni vehiculul respectiv în locuri în afara traseului stabilit pentru transportul încărcăturii, ceea ce a dus la creșterea distanțelor și a întârzierilor, dar mai ales la creșterea riscurilor legate de circulația unui vehicul utilizat pentru transportul de combustibil.

Articole similare

Ad