Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Criza fortei de munca este criza competentelor – dar si demografia are multe de spus

Adrian Hatos, profesor universitar in cadrul universitatii din Oradea si doctor in sociologie, a vorbit in cadrul Conferintei Transportatorilor Express de Marfuri organizate de Euromaidec si Kefren Expres despre criza demografica din Romania, cu influenta asupra crizei de forta de munca, inclusiv din transporturi.

In opinia acestuia, Romania este deja in mijlocul unei catastrofe demografice care ne va lovi, inclusiv fiscal, in 2037, cand este posibil ca tara sa intre in faliment deoarece o generatie foarte numeroasa intra in plata pensiilor si niciun buget, cu atat mai mult cel configurat acum, nu poate sustine asta, in conditiile in care la fiecare 10 ani Romania pierde circa un milion de oameni de varsta activa – in prezent sunt 11-12 milioane. Iar varsta de pensionare nu poate fi ridicata atat de mult incat sa se previna criza.
O alta problema este legata de competente: conform OECD, aproape 40% din elevii de 14-15 ani din Romania (fata de circa 20%, cat este media Uniunii Europene) sunt analfabeti functional, adica nu pot procesa la nivel minimal o sarcina de lucru la o disciplina minimala (citit, matematica, stiinte). Iar aceste generatii constituie angajatii de maine.
In plus, Romania are, conform Eurostat, cea mai mica rata de participare a adultilor la formarea profesionala continua. De fapt, asa cum subliniaza Adrian Hatos, la noi nu se face formare continua decat accidental, pe cand in unele tari UE participarea la stagii de formare este o rutina, este aproape obligatorie, si asta si pentru ca oamenii sunt obisnuiti cu ideea ca trebuie permanent sa se actualizeze.
Mai putem vorbi si de o criza a participarii: conform Eurostat, 16% dintre persoanele de 18-24 de ani din Romania nu au terminat cele 10 clase obligatorii, in timp ce la nivelul UE28 procentul este de circa 11%. Iar aceasta problema pare a se croniciza la noi, dupa o perioada de succese in a combate abandonul scolar.
Si mai sunt 19,3% tineri de 18-24 de ani (fata de 14,3% in UE), adica aproximativ 500.000, care nici nu invata, nici nu lucreaza, si sunt pierduti si ca forta de munca, si pentru piata de consum, dar constituie o problema si pentru ca, atunci cand vor imbatrani, vor avea diverse nevoi.

Articole similare

Ad