Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Daraban (CCIR): România a mai pierdut 100.000 de oameni. Este timpul să apeleze la forța de muncă din Asia

România trebuie să iasă din „doliul“ după forţa de muncă pe care a pierdut-o şi să se gândească cum poate fi suplinit acest deficit, să apeleze la forţa de muncă mai ales din zona Asiei, a declarat, marţi, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban.

„Probabil trecem printr-o ciclicitate, pentru că ce ni se întâmplă nouă ce li s-a întâmplat şi ţărilor din vest acum zeci de ani, când ştim bine că italienii, portughezii munceau în Germania şi în ţările nordice. Iată că a venit şi rândul nostru să migrăm. Cred că e timpul să ieşim din acest doliu, cu ghilimele, după forţa de muncă pe care am pierdut-o, trebuie să ne gândim la viitor şi să ne gândim cum suplinim acest deficit de forţă de muncă, cu toate că sunt cam două milioane de cetăţeni apţi de muncă existenţi în România azi şi care nu muncesc. (…) Dar până se vor trezi acei două milioane de oameni la realitate cred că trebuie să apelăm la forţa de muncă calificată mai ales din zona Asiei, pentru că ne e mai la îndemână“, a spus Daraban la conferinţa “Impactul şi managementul migraţiei cetăţenilor străini în România – Perspective şi soluţii cu privire la managementul şi performanţele lucrătorilor străini”, organizată de CCIR, în parteneriat cu TAKT Manpower România şi PATROMIL, citat de Agerpres.

Cu referire la poziția geostrategică la Marea Neagră și la faptul că țările riverane sunt destul de slabe din punct de vedere economic, preşedintele Camerei de Comerţ și Industrie a subliniat că România se află într-o zonă „oarecum defavorizată“, Mării Negre lipsindu-i acel „motor al economiei“ în regiune, care să atragă trafic de marfă pentru un comerț adecvat. În acest context, a adăugat Mihai Daraban, trebuie folosită Dunărea ca rută de transport intern europeană și care trebuie să fie adusă la capacitatea „măcar la jumătate din ce se întâmplă pe Rin“.

„Şi aici rămâne de văzut dacă vom reuşi, mai ales cu PNRR (Planul Naţional de Redresare şi REzilienţă n.r) şi alte proiecte europene, pe care să le înţeleagă şi celelalte ţări riverane Dunării ca să putem avea această soluţie“, a punctat preşedintele CCIR.

Daraban a mai arătat că sunt domenii clar afectate de lipsa forţei de muncă şi, din bilanţurile contabile depuse anul acesta de companii, „lipsesc“ 100.000 de oameni.
„Sunt 37.000 de societăţi în plus care au depus bilanţul şi, paradoxal, lipsesc 100.000 de oameni. Din 4,1 milioane, acum suntem cam 3,9 milioane. Deci au dispărut cam 100.000 din ce declară societăţile. Trebuie să fim şi conştienţi că tehnologia vine din urmă. Tehnologia în general suplineşte forţa de muncă, dar nu suntem noi în faza aceea înalt tehnologică“, a explicat oficialul CCIR.


Articole similare

Ad