Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Energia electrica tinde catre „verde“

Ca raspuns la nevoile sporite de servicii logistice pentru produse congelate si refrigerate si la dorinta clientilor de a obtine performanta la nivel competitiv, un grup de logisticieni s-a reunit sub acelasi acoperis, in cadrul conferintei Global Cold Chain Alliance, pentru a-si impartasi know-how-ul. Deoarece „reducerea costurilor“ a fost sintagma cel mai des utilizata in ultimii doi ani, de la aparitia crizei, participantii la eveniment si-au prezentat propriile masuri de cutting cost in ceea ce priveste consumul de energie electrica, dar si de utilizare responsabila a anumitor resurse daunatoare pentru mediu.
 

Noua conjunctura internationala face ca energia sa fie un factor major in relatiile dintre state, regiuni, dar si blocuri de interese. Consumul de energie a crescut in ritm sustinut in ultimele trei decade: daca in tarile UE si in SUA consumul energetic a crescut cu peste 40% din 1970, in Japonia acesta s-a dublat, iar in China este de peste patru ori mai mare. Conform previziunilor expertilor, necesarul de consum energetic va creste in continuare, cu o rata si mai mare.
Cresterea economiei globale atrage dupa sine, inevitabil, cresterea nevoilor energetice, incetinite doar de criza economica: astazi, energia e o resursa vitala pentru dezvoltarea socio-economica. Competitia globala pentru asigurarea necesarului de resurse energetice devine tot mai acerba, in conditiile in care unele dintre zacamintele de hidrocarburi sunt pe terminate, iar cele mai importante se afla in zone instabile politic. Pentru ca, in ceea ce priveste piata de energie electrica, state ca Franta si Germania au blocat progresul prin monopol, CE doreste sa relanseze competitia si sa integreze piata energiei electrice pietei comune.
Deoarece se doreste reducerea nivelului de CO2 si a gradului de dependenta de importul carburantilor fosili, cum ar fi gazul rusesc, exista un consens al statelor europene pentru indeplinirea obiectivelor legate de energia „verde“. Cele mai multe solutii si reglementari sunt conturate pentru a atinge obiectivele stabilite de guvernele si interesele nationale, care au ca scop reducerea competitiei.
Aproximativ 70% din volumul de energie la nivel european este furnizat de sase jucatori majori: EdF, EON, Enel, RWE, Vattenfall si Electrabel.
In ultimii 10 ani, piata energiei electrice s-a transformat din monopol in competitie. Pretul ei nu mai e stabilit de autoritati sau de companiile cu capital de stat, ci de intregul segment. Deoarece competitia nu functioneaza corect in destul de multe tari, si asta nu doar la nivel european, pretul energiei electrice este mai mare decat ar trebui. Achizitionarea ei direct de la sursa nu este mai ieftina decat de la un sub-furnizor, deoarece costul este calculat pentru vanzarea angro, si nu in functie de cheltuielile de productie.
Urmatorul deceniu va experimenta o schimbare fundamentala in structura de generare, iar piata va deveni mai complexa, insa costurile pentru consumatori vor creste.
Principalele modalitati utilizate la ora actuala pentru productia energiei electrice au si dezavantaje. Centralele nucleare nu vor mai fi construite la scara larga in Europa, deoarece costurile au devenit foarte mari, si la fel si timpul de asteptare pana la finalizarea proiectului. Centralele care utilizeaza puterea calorica a carbunelui pentru productia de energie vor fi limitate, deoarece reprezinta un sistem mult prea daunator pentru mediu. Pentru centralele care utilizeaza gazul ca substanta pentru combustie exista intotdeauna riscul unor fluctuatii de pret.
Utilizarea resurselor regenerabile pentru productia de energie electrica are un potential foarte mare. Din cauza taxelor pentru emisii nocive si a costului mare al carburantului, centralele care functioneaza pe baza resurselor regenerabile vor fi mai competitive si chiar mai ieftine pe termen lung. Insa, in Europa, in afara de hidrocentrale, doar o mica parte a centralelor au la baza resurse regenerabile. Morile de vant si centralele solare sunt prezente in sudul Europei si chiar in nordul Africii.
La nivel mondial, obiectivele si planurile politice pentru a reduce nivelul de CO2, dar si pretul mare al energiei electrice inregistrat in 2008, au determinat aparitia a numeroase proiecte inovatoare desfasurate in jurul resurselor regenerabile. Chiar si marii furnizori de energie au demarat astfel de investitii, iar rezultatul va fi reprezentat de resurse noi, mai eficiente si mai ieftine. Impreuna cu aceste investitii in resurse noi au aparut si tendinta de descentralizare a centralelor in microcentrale si necesitatea de a stoca energia si de a administra timpul de consum in functie de potentialul generat de reteaua de linii.

Operatorii germani si olandezi au gasit solutia
Costurile pentru energia „verde“ depind in mare masura de locatie si de tehnologia utilizata. De exemplu, morile de vant pot fi competitive daca au o locatie strategica. Costurile pentru resursele regenerabile vor scadea in urmatorii ani datorita imbunatatirilor tehnologice si productiei in masa. Acestea nu depind de pretul carburantului, speculatii si pretul de vanzare angro.
Acum cativa ani, operatorii germani de depozite frigorifice si Asociatia Nationala au fondat propria sursa de energie, IntelligentPower. Aceasta elaboreaza si desfasoara concepte inovative de surse de energie, special create pentru depozitele frigorifice, cum ar fi modificarea structurii de achizitie, rezultand deja economii considerabile. In plus, IntelligentPower a devenit unul dintre cei mai mari retaileri de energie din Germania, in special pentru clienti industriali. Pentru urmatoarea perioada sunt pregatite noi masuri si proiecte, in special in ceea ce priveste resursele de energie regenerabila.
Prin conceptul de expertiza SKM Enviros, apa este analizata ca sursa de productie pentru energia electrica. Astfel sunt analizate si riscurile asupra mediului, managementul riscurilor, dezvoltarea si regenerarea si, nu in ultimul rand, impactul asupra mediului cauzat de schimbarile climatice.
O alta tendinta care a inceput sa fie din ce in ce mai des utilizata, inclusiv la noi in tara, este energia eoliana: asadar, amplasarea propriei mori de vant in apropierea depozitului logistic nu mai este un vis departe de adevar.
Astfel de proiecte sunt deja in desfasurare in mai multe state europene, unul dintre acestea, „Ecofactorij“, fiind prezentat in cadrul conferintei organizate de GCCA la Amsterdam. Prin „Ecofactorij“ este furnizata energie sustenabila, cu ajutorul morilor de vant, pentru grupul olandez Grolleman, care detine o zona industriala de 65 ha unde cladirile si facilitatile ocupa 50%. Sustenabilitatea si eficienta sunt asigurate prin reducerea costurilor generate de consum energetic, apa, spatiu si solutii de transport. Depozitul frigorific Grolleman dispune de doua facilitati care impreuna au 90.000 m3, beneficiind de o capacitate de 375 t in 24 h. Grolleman nu are in grija doar depozitarea si logistica, ci si servicii cu valoare adaugata de congelare, packing, etichetare, verificarea calitatii (detectarea metalelor), pregatirea pentru procesare, clienti, transport si distributie.
Obiectivul companiei este de a deveni complet sustenabila in cinci ani, pentru a diminua gradul de dependenta de speculatiile pretului carburantilor fosili, deoarece disponibilitatea acestora se va diminua in timp, fiind deja anticipate taxe suplimentare. Iar pe de alta parte costul energiei eoliene este estimat sa scada.

Operatiunile din depozit au impact asupra consumului de energie
Deoarece operatiunile din depozit au un impact major asupra consumului de energie, au aparut trei reguli. Prima impune implementarea unei strategii care sa reduca numarul miscarilor efectuate la incarcare/descarcare/aranjare pe rafturi. Astfel, este necesara utilizarea unor motoare mai performante si mai eficiente, care sa degaje cat mai putina caldura. Aceeasi ipoteza este valabila si pentru sistemele de ventilatie si de iluminat, pentru a limita emisiile de CO2. In ceea ce priveste posibilele scurgeri de gaze F din cauza unor instalatii avariate, a fost calculat un potential de incalzire globala care pentru HCFC 22 are o valoare de 1.500, iar pentru HCFC 404A este mai alarmant, ajungand la 3.840. Pe de alta parte, pentru instalatiile care au la baza amoniacul, valoarea potentialului de incalzire globala este zero.
Pentru a aduce imbunatatiri sistemelor de racire se iau numeroase masuri, insa volumul acestora ar putea crea confuzie in randul operatorilor, astfel ca este necesara o abordare bine structurata, pentru a identifica masurile optime de actionare.
De asemenea, pentru a reduce costurile, este necesara impunerea unui sistem flexibil si eficient de decongelare, care poate aparea necontrolat, din cauza unor erori, sau controlat.
Fiecare ciclu de decongelare controlata dureaza 30 de minute si variaza de la o data la de doua ori pe saptamana. Cel mai rau scenariu este cel in care decongelarea intervine de mai multe ori pe zi si poate ajunge la 45 de minute. Insa mai exista si varianta ca decongelarea controlata sa aiba un regim sezonier.
Frecventa decongelarii depinde de gradul de patrundere a aerului in interiorul depozitului, in termeni de temperatura si umiditate. Astfel, designul si disciplina de utilizare a usilor este vitala, de aceea este important ca in depozit sa fie instalat un sistem de control al umiditatii, iar docurile de incarcare sa fie racite. Pentru operatorii de depozite frigorifice, iarna este un „sfetnic“ mai bun, deoarece pe timp de vara, cand temperaturile sunt mai ridicate, aerul cald este impins mai usor catre interior, umiditatea lui este mai ridicata decat a aerului rece, iar fenomenul de condens apare cu o frecventa de patru ori mai mare iarna decat vara, datorita unui echilibru intre temperatura interioara si cea exterioara.

Articole similare

Ad