Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de reducere a taxei pe electricitate în valoare de 578 milioane de euro (2,9 miliarde RON) pentru întreprinderile mari consumatoare de energie din România. Taxa este menită să promoveze energia electrică produsă din surse regenerabile de energie. Schema va reduce riscul ca întreprinderile mari consumatoare de energie să se relocalizeze în locații din afara UE cu politici climatice mai puțin ambițioase.
În 2011, România a introdus certificatele verzi pentru a promova energia electrică din surse regenerabile, conform cărora producătorii eligibili de energie electrică din surse regenerabile de energie primesc certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră produs și livrat în rețea. Astfel, furnizorii de energie electrică sunt nevoiți să cumpere o cotă obligatorie de certificate verzi. Costul certificatelor verzi este transferat în cele din urmă către consumatori prin intermediul unei taxe.
Conceptul acestui sistem va reduce rata de impozitare pentru companiile mari consumatoare de energie, reducând astfel riscul ca aceste companii să se relocalizeze în locații din afara UE cu politici climatice mai puțin ambițioase. Schema va fi valabilă până la 31 decembrie 2031 și are un buget estimat de 578 milioane de euro (2,9 miliarde RON).
De această măsură pot beneficia întreprinderile din sectoarele enumerate în anexa 1 la Orientările din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie (“CEEAG”). Aceste sectoare depind în mare măsură de energia electrică și sunt deosebit de sensibile la comerțul internațional. Beneficiarii vor primi o reducere a taxei între 75% și 85%, în funcție de expunerea lor la risc. Reducerea aplicabilă nu poate duce la o taxă mai mică de 0,5 EUR/MWh.
În cadrul schemei, beneficiarii trebuie să pună în aplicare anumite recomandări de audit energetic, să acopere cel puțin 30% din consumul lor de energie electrică cu surse fără emisii de carbon sau să investească cel puțin 50% din ajutor în proiecte care conduc la o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la instalație.
De asemenea, schema aprobată va înlocui o schemă anterioară aprobată de Comisie în octombrie 2014, care avea același obiectiv, și aliniază la normele CEEAG.
Comisia a evaluat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (“TFUE”), care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice în anumite condiții, și în conformitate cu dispozițiile CEEAG, care permit statelor membre să acorde ajutoare sub formă de reduceri ale taxelor pe electricitate pentru utilizatorii mari consumatori de energie.
Comisia a observat în special că:
Pe această bază, Comisia a aprobat această schemă în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.
REI, grup de companii specializate în atragerea de finanțări nerambursabile din fonduri europene sau ajutoare de stat, a anunțat că autoritățile au pregătit pentru companii șase mari scheme de finanțare pentru următoarele luni.
Astfel, peste 2,5 miliarde de euro au la dispoziție companiile care pot fi folosiți în investiții de producție cu energie verde sau în creșterii a eficienței energetice, precum și în digitalizarea activității IMM, reciclare, producție sau în retehnologizarea IMM-urilor.
În cea mai aglomerată perioadă în finanțări nerambursabile de la aderarea la UE, beneficiarii pot solicita între 20.000 de euro pentru proiecte în digitalizarea microîntreprinderilor sau până la 45 de milioane de euro pentru proiecte de investiții în capacități noi de producție, cu finanțări nerambursabile de până la 80% din valoarea eligibilă a proiectelor.
„Încurajăm companiile să își definească proiectele și planurile de dezvoltare din perioada următoare sau din anii următori și să ia legătura cu o echipă de consultanți specializată în proiecte de anvergură, cu expertiză și care a fost validată prin colaborări încheiate cu succes. Nu se solicită istoric pe codul CAEN, așadar pot solicita fonduri și companiile care activează în alte domenii. Procentul de finanțare variază în funcție de regiune și dimensiunea companiei și este de maxim 75% din valoarea eligibilă a proiectului. Pe lângă achiziția de echipamente, companiile trebuie să mai achiziționeze, în valoare de 10% din valoarea proiectului, echipamente hardware și licențe software, să se digitalizeze; 20% din valoarea echipamentelor trebuie să respecte principiul DNSH, să nu dăuneze mediului înconjurător. Contractele de finanțare se vor semna maxim până la finalul lunii februarie 2023, iar proiectele vor trebui finalizate până la 31.12.2023”,
a precizat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.
În topul companiilor de consultanță specializate în atragerea de finanțări prin fonduri europene și ajutoare de stat, REI se află pe locul al doilea la nivel național, potrivit datelor din 2021. În prezent, echipa REI deține 80 de consultanți specializați în 13 birouri regionale, are o rată de succes de 99%, peste 1.000 de clienți la nivel național și peste 1.000 de proiecte implementate.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit