Parlamentul României a decis audierea publică a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, cu privire la motivul pentru care au crescut foarte mult în ultimele luni tarifele RCA.
Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) salută acest demers şi solicită printr-un comunicat de presă ca audierea să fie publică, iar mass-media şi reprezentanţii asociaţiilor patronale să fie invitaţi.
APTE 2002 solicită Parlamentului să nu mai secretizeze audierile „celor responsabili de dezastrul de pe piaţa asigurărilor, care ne afectează în mod direct. Reamintim că sub pretextul falimentului City Insurance, conducerea ASF, prin acţiuni şi inacţiuni, a încurajat distorsiunile din piaţa asigurărilor obligatorii, încălcându-şi astfel rolul şi obligaţia legală de supraveghetor”.
„Din punct de vedere al APTE 2002, asociaţie patronală care reprezintă mai mult de 1.400 de companii de transport, ASF s-a dovedit parte a problemei şi nu credem că aceeaşi conducere poate reprezenta parte a soluţiei. În ultimele luni, costul poliţelor RCA s-a triplat pentru camioane, în condiţiile în care evoluţia preţului ar trebui să aibă în primul rând legătură cu istoricul daunalităţii şi să nu fie acceptată ca o consecinţă a lipsei reale de supraveghere şi care a generat falimentul celei mai mari companii de asigurări din România. Fraudele de la City Insurance, tolerate şi amplificate de ASF, în niciun caz nu pot justifica o primă RCA de până la de 3 ori mai mare, în condiţiile în care daunalitatea la nivelul sectorului rutier nu a înregistrat o astfel de dinamică”, a declarat Dorin Jurjuţ, vicepreşedintele APTE 2002.
Faptul că ASF susţine că nu poate interveni asupra nivelului primelor de asigurare reprezintă o incitare şi o favorizare a cartelizării câtorva societăţi de asigurare, se mai arată în comunicatul APTE 2002. În plus, având în vedere evoluţia daunalităţii din perioada pandemică ar fi trebuit să avem mai degrabă o ieftinire a asigurărilor RCA şi nu o explozie a preţurilor.
Societățile de asigurare au subscris, în primele 6 luni din acest an, prime brute în valoare de 5,6 miliarde de lei, în creștere cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului anterior, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Această evoluţie se datorează exclusiv dinamicii pozitive înregistrată în primele 3 luni din 2020, când volumul asigurărilor a ajuns la cea mai mare valoare trimestrială din ultimii ani (2,95 miliarde de lei). În trimestrul al doilea, piața a fost afectată de pandemie, astfel că valoarea primelor brute subscrise s-a situat la 2,67 miliarde de lei, în scădere cu 1,9% față de trimestrul al doilea din 2019 şi respectiv cu 9,5% față de trimestrul precedent.
Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise. Valoarea acestora a crescut cu 5,4% în primul semestru din 2020 comparativ cu aceeași perioadă din 2019, în timp ce valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață a înregistrat o scădere de 4,2%.
Piața asigurărilor din România rămâne caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În semestrul I 2020, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 27 de societăți autorizate.
Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) s-au ridicat, în intervalul ianuarie-iunie 2020 la 4,5 miliarde de lei, în creștere cu 5,4% față prima jumătate a anului anterior, iar PBS aferente asigurărilor de viață (AV) au însumat 1,1 miliarde de lei (+4,2%).
Rata combinată a daunei, calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale, a fost, în primele șase luni ale acestui an, de 99,2%, în scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la 109,37%.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit