Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Conducerea ASF va fi audiată de Parlament pe tema creşterii tarifelor RCA

Parlamentul României a decis audierea publică a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, cu privire la motivul pentru care au crescut foarte mult în ultimele luni tarifele RCA.

Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) salută acest demers şi solicită printr-un comunicat de presă ca audierea să fie publică, iar mass-media şi reprezentanţii asociaţiilor patronale să fie invitaţi.

APTE 2002 solicită Parlamentului să nu mai secretizeze audierile „celor responsabili de dezastrul de pe piaţa asigurărilor, care ne afectează în mod direct. Reamintim că sub pretextul falimentului City Insurance, conducerea ASF, prin acţiuni şi inacţiuni, a încurajat distorsiunile din piaţa asigurărilor obligatorii, încălcându-şi astfel rolul şi obligaţia legală de supraveghetor”.

„Din punct de vedere al APTE 2002, asociaţie patronală care reprezintă mai mult de 1.400 de companii de transport, ASF s-a dovedit parte a problemei şi nu credem că aceeaşi conducere poate reprezenta parte a soluţiei. În ultimele luni, costul poliţelor RCA s-a triplat pentru camioane, în condiţiile în care evoluţia preţului ar trebui să aibă în primul rând legătură cu istoricul daunalităţii şi să nu fie acceptată ca o consecinţă a lipsei reale de supraveghere şi care a generat falimentul celei mai mari companii de asigurări din România. Fraudele de la City Insurance, tolerate şi amplificate de ASF, în niciun caz nu pot justifica o primă RCA de până la de 3 ori mai mare, în condiţiile în care daunalitatea la nivelul sectorului rutier nu a înregistrat o astfel de dinamică”, a declarat Dorin Jurjuţ, vicepreşedintele APTE 2002.

Faptul că ASF susţine că nu poate interveni asupra nivelului primelor de asigurare reprezintă o incitare şi o favorizare a cartelizării câtorva societăţi de asigurare, se mai arată în comunicatul APTE 2002. În plus, având în vedere evoluţia daunalităţii din perioada pandemică ar fi trebuit să avem mai degrabă o ieftinire a asigurărilor RCA şi nu o explozie a preţurilor.

Articole similare

Ad