Adif continuă proiectul de modernizare a platformei multimodale din La Llagosta – Barcelona, un nod logistic strategic pentru a stimula traficul feroviar de marfă și dezvoltarea Coridorului, care se va conecta la linia Barcelona-Franța și va fi o parte importantă a Coridorului Mediteranean în Catalonia din Spania.
Compania a demarat procedura de licitație pentru furnizarea și transportul echipamentelor de cale ferată pentru conexiunea cu ecartament standard cu Coridorul Mediteranean în valoare de aproape 8 milioane de euro pe o perioadă de construcție de 24 de luni. În cadrul acestui contract vor fi furnizate 27 de schimburi cu ecartament mixt sau cu ecartament jumătate pentru calea pe balast și alte 3 schimburi convenționale cu ecartament standard, precum și 4 dispozitive de dilatare de mare viteză (1 cu o cursă de 1.000 mm și două cu o cursă de 500 mm în ecartament iberic sau standard).
Pe lângă fabricarea, preasamblarea, testarea în atelier și transportul, contractul include consultanță în timpul etapei de instalare, nivelare și aliniere a căii ferate, precum și operațiuni pentru punerea în funcțiune, potrivit unui comunicat de presă.
Centrul logistic La Llagosta, situat la 15 km de Barcelona, este configurat ca un nod de mare capacitate, care va impulsiona transportul feroviar într-o zonă cu un mare potențial socio-economic, precum axa mediteraneană și zona de influență a acesteia.
Facilitatea va fi adaptată la standardele europene de transport de marfă, transformând-o într-un centru multimodal ce utilizează ecartament mixt. Astfel, va deveni o enclavă strategică în nordul Barcelonei și un punct de referință pentru gestionarea trenurilor de marfă de 740 de metri, lungimea standard interoperabilă va fi compatibilă cu alte rețele feroviare europene.
Noul centru logistic se va conecta la linia de mare viteză Barcelona-Franța (LAV) și va face legătura la ecartament internațional cu Coridorul Mediteranean. De asemenea, va contribui în mod decisiv la obiectivele acestei axe de comunicații, asigurând un transport mai eficient, o reducere semnificativă a emisiilor poluante, o reducere a costurilor de exploatare feroviară, o mai mare eficiență și fiabilitate a traficului feroviar – inclusiv compatibilitatea deplină cu alte rețele feroviare europene – și timpi de călătorie mai competitivi.
Viitoarea configurație a terminalului va fi dotată cu o cale ferată de recepție/expediere, alcătuită din șine paralele cu o lungime de peste 750 m, montate pe ecartament mixt și electrificate la 3.000 V. În plus, va fi alcătuit dintr-un pachet de 4 căi ferate pentru încărcarea și descărcarea ITU (unități de transport intermodal) și o altă cale ferată pentru încărcarea și descărcarea de mărfuri generale.
Autoritățile din Catalonia iau în calcul să interzică circulația camioanelor pe autostrada AP-7, din cauză că în prima duminică din septembrie, la frontiera dintre Franța și această provincie spaniolă, s-au format ambuteiaje uriașe de vehicule grele. Această decizie va paraliza transporturile și logistica în regiune, deoarece, așa cum arată federația operatorilor spanioli de transport FENADISMER, pe aici trec zilnic mici de camioane.
Ambuteiajul s-a produs imediat după ce, de la 1 septembrie, a fost eliminată taxa de drum pe AP-7. Dar nu pentru că lipsa taxei a încurajat vehiculele grele să meargă în număr mai mare pe autostradă – pentru că lor oricum le este interzis, din septembrie 2018, să circule pe drumurile naționale din zonă, deci nu aveau decât varianta autostrăzii, iar de la 1 septembrie 2021 interdicția a fost extinsă. Ci din cauză că în absența taxei de autostradă mult mai multe autoturisme merg acum pe AP-7, în timp ce pentru camioane – care nu pot merge oricum decât pe aici, dar care au viteza limitată, deci nu beneficiază din plin de avantajele autostrăzii și le mai și încetinesc pe celelalte vehicule – drumurile naționale ar fi adesea o opțiune mult mai bună, mai ales acum, de când sunt mai libere, însă nu le sunt accesibile.
02.10.2020
Ultimul număr: Martie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit