Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Retailul, comerțul electronic și logistica rămân principalii generatori de cerere atunci când vine vorba de închirierea spațiilor industriale și logistice, reprezentând peste 50% din volumul tranzacționat. În același timp, producția are un procent mai mare decât anul trecut, în jur de 30%, și se crede că există loc de dezvoltare și evoluție ulterioară.

În comparație cu restul țărilor din Europa Centrală și de Est, România are cel mai competitiv nivel al chiriei, o rată de neocupare egală cu media regională și suntem pe locul al doilea după Polonia în ceea ce privește spațiile nou livrate, a declarat Călin Badea, consultant I&L la CBRE România. „Piața din țara noastră a crescut în complexitate, cu o tranziție vizibilă către producție cu valoare adăugată mai mare, din cauza forței de muncă din ce în ce mai calificate și a scurtării lanțurilor de aprovizionare, prin dezvoltarea infrastructurii și accesul la spațiul Schengen. În același timp, nu mai suntem la fel de competitivi ca înainte pentru producția cu valoare adăugată scăzută, în principal din cauza creșterii salariilor. Acești factori pot contribui la creșterea costurilor de închiriere în 2025, dacă dezvoltatorii își continuă abordarea conservatoare.”

Potențialul pentru noi proiecte în 2025 vine atât din sectorul industrial, cât și din cel logistic. În acest moment, principalii potențiali investitori pentru anul acesta se anunță a fi din China, Turcia, Polonia, Germania și Statele Unite. Din păcate, se observă o scădere a cererii din partea companiilor europene de componente auto prezente în România.

CBRE România intră în parteneriat cu Access4you, compania din Ungaria specializată în certificarea accesibilității clădirilor cu recunoaștere pe piața internațională, și astfel își consolidează prezența diviziei sale de ESG & Soluții de Sustenabilitate în sectorul imobiliar comercial.

Recenta colaborare strategică mizează pe folosirea expertizei acumulate timp de cinci ani a companiei Access4you, disponibilă în 23 de țări din întreaga lume, având ca obiectiv crearea unui mediu de construcții mai accesibile, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

Echipa ESG și Sustainability Solutions a CBRE România sprijină integrarea persoanelor cu dizabilități prin dezvoltarea unui nou serviciu de auditare a clădirilor și de recomandări cu privire la includerea unor facilități funcționale pentru amenajarea mediului construit și obținerea unei certificari de accesibilitate. Serviciul se bazează pe certificarea Access4you pentru clădirile de pe piața din România, care are deja o experiență internațională.

„Prin certificarea Access4you, sprijinim clienții să își atingă obiectivele de sustenabilitate, integrând accesibilitatea ca element cheie al responsabilității sociale și al dezvoltării durabile. Această certificare nu doar că promovează incluziunea, dar contribuie și la crearea unor medii construite mai prietenoase și mai eficiente pentru toți utilizatorii, reflectând angajamentul nostru de a aduce valoare pe termen lung prin soluții sustenabile și responsabile.

Certificarea Access4you este un pas esențial în sprijinul clienților noștri pentru a-și îndeplini angajamentele de sustenabilitate. Prin această certificare, le oferim nu doar alinierea la standardele de accesibilitate, ci și un avantaj competitiv în demersurile lor de a construi spații mai incluzive și mai responsabile din punct de vedere social. Astfel, contribuim la crearea unui viitor sustenabil și la îmbunătățirea calității vieții pentru toți utilizatorii.”,

a declarat Nicole Sommer, Head of Business Development | ESG & Sustainability Solutions , CBRE România.

Conform datelor ANPDPD, peste 850.000 de români de vârstă adultă au o dizabilitate, dintre care aproximativ jumătate sunt încă la o vârstă activă, de sub 66 de ani. Dintre aceștia, doar 11% au actualmente statutul de salariat, ceea ce înseamnă că există necesitatea unei abordări individualizate a amenajării, în proiectele de birou și formatele de retail tradiționale.

Access4you din România are deja un precedent de succes și în alte țări din CEE unde operează cu CBRE, așa cum în Ungaria.

„Demersurile de până acum desfășurate de CBRE în sfera accesibilității au demonstrat că atunci când ne aliniem obiectivele, reușim să obținem rezultate excelente”,

a precizat șef Balázs Berecz, fondator și CEO al Access4you.

La nivel european, lucrurile nu sunt diferite, altfel 1 din 4 persoane au o formă de dizabilitate, mai precis un total de 101 de milioane de europeni trăiesc cu dizabilități. Cu atât mai mult cu cât 80% dintre dizabilități sunt invizibile, provocările cu care se confruntă aceștia se lovesc adesea de neînțelegeri și de o lipsă adecvată de sprijin.