Introducerea „intervalelor de timp” pentru manipularea camioanelor la descărcare nu este neapărat o soluție pentru diminuarea timpilor mari de așteptare în centrele de distribuție, potrivit unui nou studiu făcut de o echipă de specialiști din Universitatea din Anvers, Colegiul Artesis Plantijn și de Institutul flamand de logistică VIL.
Camioanele din centrele de distribuție sunt de obicei gestionate fie pe principiul „primul venit, primul servit”, fie prin intervale orare. Prima metodăare ca rezultat pierderea de timp din cauza timpilor de așteptare neplanificați, în timp ce a doua ar trebui să aibă ca rezultat o eficientizare a timpului, deoarece se planifică în prealabil. În realitate, apar tot felul de schimbări de moment, ceea ce dă peste cap tot programul și se ajunge astfel tot la prima metodă.
Potrivit cercetătorilor citați, acest neajuns se datorează incompatibilității diferitelor sisteme utilizate pentru rezervarea sloturilor în diferitele centre de distribuție și diversității regulilor de urmat pentru reorganizarea locurilor. În consecință, cercetarea efectuată propune o soluție globală definită ca un sistem dinamic de rezervare a sloturilor (DSS), prin care se utilizează date și algoritmi pentru a anticipa schimbări ad-hoc. Acest DSS face legătura între informațiile fragmentate disponibile la centrele de livrare pentru utilizarea sloturilor, programarea companiilor de transport, bazele de date în timp real și nevoile de planificare operațională.
Astfel, transportatorii cu o flotă medie de 75 de camioane, pot economisi între 14 și 16 ore de muncă zilnic, spun cercetătorii, prin reprogramarea automată a camioanelor care sosesc în prezent mai devreme sau mai târziu decât ora la care erau programate. În plus, centrele de livrare care manipulează un număr de 72 de camioane pe zi ar putea economisi aproximativ 50 de minute zilnic pentru camioanele care sosesc mai târziu decât intervalele programate.
Unii șoferi independenți și unele asociații profesionale din Spania continuă greva, dar cele mai multe puncte logistice importante – porturi sau centre de distribuție a alimentelor – au început să lucreze aproape normal în urma revenirii la muncă a transportatorilor.
Platforma de convocare a grevei patronale a refuzat să pună capăt protestului după încheierea acordului dintre operatori și ministrul Transporturilor, declarând că va face asta numai după ce guvernul se va mai întâlni o dată cu reprezentanții ei și va garanta că transportatorii pot lucra fără a mai pierde bani. În plus, se pare că au loc în continuare și incidente violente, cum ar fi înțepări de anvelope, pentru a căror remediere se plătesc până la 7.000 de euro, astfel că cei care continuă greva îi solicită guvernului protecție pentru a face asta fără urmări negative.
În rest, activitatea de pe șosele se reia treptat. Sau cel puțin aceasta este informația pe care a obținut-o Europa Press din diverse surse, și pe care o citează federația transportatorilor spanioli FETRANSA, care estimează ca activitatea să ajungă zilele acestea la 97% din nivelul normal, mai ales în porturi – centrele cele mai afectate de grevă.
02.10.2020
Ultimul număr: Martie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit