Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Producătorul olandez a crescut de la 16,2% la 16,3% din piața europeană a vehiculelor grele, de peste 16 t, adică a vândut 37.580 de unități dintr-un total de 230.400, și a avut o cotă de 9,5% (față de 9,7% în 2019) pe segmentul vehiculelor medii, de 6-16 t, care a totalizat 42.400 de unități. În 2021 se așteaptă ca piața de europeană de camioane grele să ajungă la 250.000-280.00 de unități, iar DAF se pregătește, la rândul său, pentru o nouă creștere.

Compania este lider în șase țări europene: Olanda (cu 31,8%), Marea Britanie (31,6%), Ungaria (27,9%), Bulgaria (25,4%), Polonia (23,7%) și Portugalia (21,8%), lider european în ceea ce privește înmatriculările de autotractoare și principala marcă de import în două dintre țările cu cele mai multe înregistrări de camioane, Germania și Franța. Dar și cota de piață pe segmentul șasiurilor a crescut în 2020 până la 11,5%. În plus, DAF este lider de piață și în Israel și Belarus.

Producătorul olandez a vândut anul trecut 5.880 de camioane în afara Europei, a lansat o nouă generație în Taiwan (Euro 6), Brazilia (Euro 5) și Orientul Mijlociu și Africa (Euro 3 și 5) și a aniversat livrarea vehiculului cu numărul 10.000 în Taiwan, unde este principalul producător european de camioane Anul trecut DAF a vândut și peste 2.000 de motoare PACCAR către producători de autocare, autobuze și vehicule speciale din întreaga lume.

Recordul a fost întrecut și la vânzarea de contracte de întreținere și reparații DAF MultiSupport, de contracte PACCAR Financial și de camioane rulate. Iar printre planurile de viitor ale companiei se numără consolidarea și pe mai departe a poziției pe piața globală, inclusiv prin colaborarea cu cei peste 1.100 de dealeri și puncte de service, care au deschis anul trecut 45 de centre noi în Europa, America de Sud, Asia și Africa.

Tot în 2020 compania a anunțat începerea producției modelului CF Electric, cu zero emisii și cu autonomie de 200 km, și a lansat LF Electric cu autonomie de 280 km. DAF continuă să investească în dezvoltarea de tehnologii de combustie, baterii și hibrid, iar CF Hybrid, care folosește tehnologia pe baterii, pentru emisii zero, în zone urbane, și are un motor diesel ecologic pentru drumurile regionale, a intrat deja în teste cu clienți

DAF si VDL colaboreaza la realizarea unui camion complet electric pentru distributie urbana, inclusiv pe timp de noapte, fara emisii poluante si cu zgomot foarte redus, care are la baza modelul CF diesel, Camionul Anului 2018, si tehnologia avansata de propulsie E-Power Technology oferita de VDL, pentru operare 100% electrica.
Este vorba de un autotractor 4×2 cu greutate totala maxima de 40 t, conceput pentru distributie urbana cu semiremorci cu axa dubla sau single, care are autonomie de 100 km (foarte buna pentru distributia in vehicule de mare volum), greutate proprie de 9.700 kg si motor electric de 210 kW si cuplu de 2.100 Nm. Bateriile Li-Ion au 170 kW si se incarca rapid in 30 de minute si complet in 1,5 ore.
 

Camionul va fi produs de DAF, iar instalatia electrica, de VDL, si in cursul acestui an va fi in operare la cativa clienti importanti.
Asa cum a amintit Preston Feight, presedintele DAF Trucks, producatorul olandez de camioane a fost printre primii care au lansat in Europa un hibrid electric pentru distributie si a continuat sa dezvolte sisteme de propulsie hibrida si electrica, mai ales ca numeroase orase si-au anuntat intentia de a cere emisii zero si zgomot foarte redus de la autovehiculele comerciale care opereaza acolo.
Iar Willem van der Leegte, presedintele VDL Groep (companie care are, de asemenea, o experienta foarte bogata in producerea de vehicule comerciale electrificate, mai ales autobuze pentru transport public, din care a livrat deja sute de unitati in Europa), arata ca parteneriatul cu DAF reprezinta o oportunitate foarte buna pentru cele doua companii de a se impune pe piata mondiala a vehiculelor comerciale electrice.