Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Reamintim că acordul de vânzare a fost semnat luna trecută, pentru 14,3 miliarde de euro, în dauna investitorului CVC, dar mai era nevoie de aprobarea consiliului de supraveghere, care a fost obținută pe 2 octombrie. Astfel că tranzacția poate continua conform înțelegerilor deja existente între DSV și Deutsche Bahn.

Votul însă a fost strâns: zece pentru, nouă împotriva – mai ales din partea membrilor sindicatului EVG, reprezentat în consiliu, care se tem de numărul mare de disponibilizări ce vor urma în Germania – și o abținere.

DSV și Schenker sunt, așa cum știți deja, numărul trei și patru pe piața globală de logistică, dar împreună ar deveni numărul unu.

Vânzarea este de așteptat să fie finalizată în 2025, după ce vor fi primite toate aprobările de reglementare, a declarat Deutsche Bahn, care speră că banii obținuți îi vor permite să îmbunătățească infrastructura și serviciile feroviare din Germaniei și să-și scadă datoriile.

DSV ar urma să fie cel mai mare expeditor din lume – conform indicatorilor financiari din 2023 acum este al doilea – dacă achiziția deja anunțată a DB Schenker va obține autorizațiile necesare, ceea ce se așteaptă să aibă loc în al doilea trimestru al anului viitor. Până atunci cele două companii vor funcționa ca entități separate.

Veniturile lor combinate pentru 2023 sunt estimate la 39,3 miliarde de euro, iar numărul de angajați este de aproximativ 147.000 în peste 90 de țări. Veniturile din transportul de marfă vor fi de 21 de miliarde de euro, iar cota de piață globală, de 11,1%, deci compania ar devansa K+N și DHL, cu 8,4%, respectiv 6,1%, așa cum arată Ti Insight. În plus, divizia de transport rutier de marfă a DSV din Europa, care înainte achiziție era pe locul al patrulea, cu venituri de 4,3 miliarde de euro în 2023, va ajunge la 12,2 miliarde de euro și o cotă de 2,8%, cu mult înaintea DHL Freight și Dachser, cu 1,2%, respectiv 1%.

În ceea ce privește Contract Logistics, niciuna dintre cele două companii nu este lider de piață, dar tranzacția dublează veniturile DSV, până la aproape șase miliarde de euro.

Deci achiziția DB Schenker îmbunătățește semnificativ rețeaua globală, expertiza și competitivitatea DSV în toate cele trei divizii ale sale – Air & Sea, Road și Solutions – și este în linie cu istoricul său de creștere prin achiziții strategice, în urma integrării cu succes a UTi, Panalpina și Global Integrated Logistics în ultimii ani. Iar rețeaua logistică feroviară a Schenker și operațiunile sale globale diverse vor fi un atu în extinderea DSV spre soluții logistice mai integrate.

Prin această achiziție, Germania devine o piață crucială pentru DSV, ceea ce influențează structura viitoare a companiei: funcțiile operaționale cheie vor fi păstrate în Germania, centrul Schenker din Essen rămâne la fel de important, iar creșterea estimată pe piața germană va fi substanțială, inclusiv datorită planului de investiții de un miliard de euro în următorii 3-5 ani la care s-a angajat DSV și care, crede Ti, va crea noi oportunități de angajare și va încuraja dezvoltarea unor medii de lucru de ultimă oră.

Una dintre provocările ce urmează acestei achiziții este integrarea sistemelor IT, pentru care, de asemenea, va fi nevoie de investiții mari. În acest sens, DSV și-a subliniat angajamentul pentru o tranziție lină, acordând prioritate continuității serviciilor pentru clienții Schenker și luând în considerare interesele angajaților și acționarilor. Ca parte a acordului, DSV a emis angajamente sociale pentru angajații Schenker, care se aplică până la doi ani de la încheierea afacerii.