Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noul an începe cu vești „electrizante”, deoarece Kuehne+Nagel anunță soluția sa Book & Claim pentru vehiculele electrice. Astfel, compania devine primul furnizor de servicii logistice care lansează această soluție, care anterior era limitată la combustibilii cu emisii scăzute. Punerea în aplicare a soluțiilor de decarbonizare și sprijinirea clienților pentru a-și atinge obiectivele de sustenabilitate reprezintă o componentă cheie pentru Kuehne+Nagel (Roadmap 2026 Living ESG).

Dezvoltarea soluțiilor de insetting Book & Claim pentru transportul rutier de marfă a reprezentat o prioritate strategică pentru Kuehne+Nagel. În luna octombrie a anului trecut, aceasta a lansat o soluție de insetting pentru HVO – urmată acum de vehiculele electrice. Soluția, prima de acest tip, a fost testată și validată în cooperare cu principalele părți interesate externe. 

Clienții care utilizează serviciile de transport rutier ale Kuehne+Nagel pot acum „revendica” reducerile de emisii de carbon ale camioanelor electrice atunci când nu este posibil să își transporte fizic mărfurile cu aceste vehicule. Motivele ar putea fi infrastructura de încărcare insuficientă sau o autonomie și o sarcină utilă limitate. Soluția contribuie la depășirea acestor provocări care, în prezent, limitează încă utilizarea camioanelor electrice. 

„Considerăm că vehiculele electrice cu baterii (BEV) reprezintă viitorul pentru reducerea emisiilor în transportul rutier de marfă. Inserția carbonului sprijină extinderea soluțiilor cu emisii reduse, cum ar fi BEV-urile, și ajută la reducerea primei pe care clienții o plătesc pentru aceste soluții, sprijinind astfel decarbonizarea transportului rutier”, spune Hansjörg Rodi, membru al Consiliului de administrație al Kuehne+Nagel International AG, responsabil pentru logistica rutieră.

Deocamdată, doar BEV-urile deținute de Kuehne+Nagel fac parte din oferta Book & Claim, pentru a păstra un control și o transparență deplină asupra acurateței datelor care sunt utilizate în calcule. Cu toate acestea, echipa își propune să extindă soluția și la BEV-urile operate de partenerii săi, astfel încât să îi poată sprijini și pe aceștia în demersurile de electrificare a flotei lor. „Achiziționarea de camioane electrice poate fi o povară financiară grea, în special pentru transportatorii mai mici. Includerea transportatorilor în soluția noastră necesită în continuare dezvoltări complexe ale metodologiei contabile, dar i-ar ajuta să își finanțeze tranziția. Aceasta este următoarea noastră prioritate”, conchide Rodi.

Toate modurile de transport de mărfuri sunt similare. Și pentru toate acestea, menținerea unor greutăți și a unei cantități reduse de reziduuri este absolut esențială pentru a reduce costurile și emisiile. Dovadă este faptul că, tocmai pentru a obține un avantaj în această privință, începând cu ianuarie 2023, Lufthansa Cargo va folosi plase noi, mai ușoare, pentru a asigura paleții de marfă.

Datorită utilizării unei fibre speciale, noile plase reduc greutatea cu peste 50% față de plasele convenționale. Acest lucru este echivalent cu reducerea greutății la fiecare zbor și, prin urmare, cu reducerea semnificativă a emisiilor de CO2. Într-adevăr, motivația ecologică este poate unul dintre motivele pentru care Lufthansa Cargo a fost prima care a făcut o astfel de alegere.

„Ne-am stabilit obiectivul ambițios de a reduce la jumătate emisiile de CO2 pe kg de zbor până în 2030″, spune Dorothea von Boxberg, președintele Comitetului Executiv și CEO al Lufthansa Cargo AG. „Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să acționăm pe mai multe fronturi. Fiecare măsură este importantă. Unul dintre acestea este reducerea greutății echipamentelor noastre de marfă.”

Directorul general a precizat, de asemenea, că, deși obiectivul de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon în aviație este înscris în calendar pentru 2050, “pe teren, dorim să atingem acest obiectiv încă din 2030”. Cum contribuie rețelele mai ușoare la limitarea emisiilor? În primul rând, trebuie avut în vedere că noile plase cântăresc între 9 și 11 kg, mai puțin de jumătate din greutatea unei plase convenționale din fibre de poliester. Punctul lor forte este rezistența ridicată la tracțiune garantată de o fibră specială produsă, în plus, din materii prime regenerabile. Reducerea greutății permite Lufthansa Cargo să economisească aproximativ 140 de tone de combustibil și până la 440 de tone de CO2 pe an.