Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Europenii doresc sa creeze campioni globali, care sa faca fata concurentilor americani si chinezi.
Potrivit Politico, pandemia a spart colturile arhitecturii economice a blocului comunitar, facand referire la eliminarea limitelor privind nivelul deficitelor si datoriei publice, precum si la inlesnirea regulilor privind ajutoarele de stat. Tari precum Germania au pompat miliarde de euro in salvarea economiei si a companiilor, fiind deschise acum spre ideea de emitere de datorie comuna pentru a depasi criza coronavirus. Un alt domeniu care va suferi schimbari majore este cel al politicilor concurentiale, mai ales ca el a avut de pierdut pentru ca momentul este favorabil interventiilor guvernamentale, asa cum a explicat Emmanuel Combe, economist si vice-presedinte al consiliului concurentei din Franta.
Solicitarile privind revizuirea regulilor legate de concurenta au fost amplificate de pandemie. Iar in acest context Franta si Germania au redeschis discutia legata de incurajarea formarii unor campioni industriali europeni, strategie care a intampinat dificultati in trecut, pe fondul politicilor antitrust implementate de Bruxelles pentru a preveni crearea unor eventuale monopoluri.
Mesajul presedintele francez Emmanuel Macron a fost acela ca Europa are nevoie de titani care sa faca fata gigantilor americani si chinezi.
Comisarul european pentru competitivitate, Margrethe Vestager, urmeaza sa lanseze in curand in consultare publica noi reglementari in acest sens. Scopul lor este de a ”asigura ca normele UE in materie de concurenta raman adecvate intr-o lume care se schimba rapid si care este tot mai digitalizata”, a precizat un purtator de cuvant.
Aceste reguli noi vor determina si criteriile pe baza carora Comisia evalueaza eventuale fuziuni si achizitii. Planul franco-german vizavi de dezvoltarea unor campioni europeni ar impune o definitie mai larga a pietei.