Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR) a lansat o inițiativă importantă pentru elaborarea primului Ghid pentru implementarea ESG în România. Ghidul va fi adaptat specific economiei românești și va servi drept resursă esențială pentru organizații în dezvoltarea și implementarea practicilor ESG, care se referă la mediul înconjurător, aspectele sociale și guvernanța corporativă.

În contextul ESG, se utilizează o serie de indicatori pentru a evalua practicile de afaceri și performanța unei organizații în ceea ce privește aspectele de sustenabilitate și etică, în special în domeniile mediului (Environment), responsabilității sociale (Social) și guvernanței (Governance). Aceste criterii ESG oferă o modalitate de a măsura riscurile și oportunitățile de afaceri, în timp ce pe piața de capital sunt utilizați pentru evaluarea companiilor și a planurilor de investiții ale acestora.

În Uniunea Europeană, se preconizează că din 2024 până în 2028, un număr tot mai mare de companii vor trebui să respecte obligațiile de raportare ESG conform Directivei privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD).

CPESGR consideră de importanță vitală colaborarea specialiștilor ESG în cadrul unui Grup de Lucru pentru implementare ESG din România. Și, astfel a lansat invitații către Președinția României, Guvern, Banca Națională, instituții bancare, reprezentanțele de la București ale unor organisme financiare internaționale (Banca Mondială, BERD, International Financial Corporation) și alte organizații. De asemenea, oricine este dedicat implementării criteriilor ESG sunt rugați să se înscrie în acest grup prin trimiterea unui e-mail la adresa cezar.armasu@cpesgr.ro până pe 10 noiembrie 2023, furnizând numele și organizația pe care o reprezintă. Participarea în Grupul de Lucru este voluntară și nu implică costuri. Lucrul în echipă va implica sesiuni de brainstorming, analiză și dezvoltare de conținut.

După formarea Grupului de Lucru, CPESGR va anunța programul întâlnirilor și va stabili un calendar pentru etapele de dezvoltare a Ghidului pentru implementarea ESG în România.

„Buna funcționare a unei companii nu mai poate fi concepută, în zilele noastre, fără îndeplinirea criteriilor ESG, iar din 2024, raportarea non-financiară va deveni obligatorie și în Uniunea Europeană, mai întâi pentru companii mari, apoi și pentru firmele mai mici (2026) și chiar cele înregistrate în afara UE (2028). Prin urmare, considerăm că a venit momentul să realizăm un prim Ghid pentru implementarea ESG, adaptat realităților economiei românești, demers pentru care îi invităm pe cei mai buni specialiști din domeniu să ni se alăture. Suntem convinși că, printr-un efort colectiv, vom reuși să facem un pas important, care va contribui la dezvoltarea mediului de business din România și a societății în ansamblu.”,

a declarat Andrei Botiș, Vicepreședinte CPESGR și coordonator al Grupului de Lucru dedicat elaborării Ghidului pentru implementarea ESG.

Cel mai mare furnizor de servicii de logistică contractuală exclusivă din lume, GXO Logistics, Inc. (NYSE: GXO) a publicat raportul ESG 2022, care descrie strategia sa într-un nou „ESG Scorecard” extins în șase obiective globale cu privire la aspectele importante ESG ale companiei, plus alte două noi obiective de siguranță publică.

Raportul ESG oferă o resursă accesibilă părților interesate pentru a afla mai multe despre eforturile ESG ale companiei GXO și pentru a urmări progresele înregistrate în atingerea obiectivelor.

Punctele importante din raportul din 2022 includ:

„Raportul din acest an introduce noi obiective ESG de amploare, axate pe aspectele cele mai importante pentru afacerea noastră și pentru oamenii noștri. De asemenea, am anunțat noi obiective de siguranță în toate regiunile, pe măsură ce ne continuăm călătoria către excelența operațională.”,

a declarat Malcolm Wilson, director executiv al GXO.

De asemenea, introduce obiective legate de siguranță, pornind de la recordul său de referință în industrie, astfel compania își stabilește obiective folosind cea mai reprezentativă normă regională pentru a-și accelera călătoria pe calea spre excelență operațională:

– În cadrul operațiunilor din America și Asia-Pacific, reducerea ratei totale a incidentelor înregistrabile (TRIR) cu 15% față de nivelul de referință din 2022.

– În operațiunile din Marea Britanie și Europa, reducerea ratei incidentelor cu timp pierdut (LTIR) cu 15% până în 2027, comparativ cu nivelul de referință din 2022.

Anul trecut, GXO și-a menținut ratingul ESG de top „AA” din partea MSCI și a fost desemnată una dintre cele mai responsabile companii americane de către revista „Newsweek”. La începutul acestui an, Diversity First a recunoscut compania GXO ca fiind una dintre cele mai bune 50 de companii din SUA pentru eforturile sale de a „crește gradul de conștientizare a valorii diversității, a echității, a incluziunii și a apartenenței pentru schimbarea socială”.

Mai multe puteți vizualiza în raportul ESG al companiei GXO pe https://gxo.com/ro/esg/.

„GXO se angajează să ofere rezultate excepționale pentru clienții noștri, urmărind în același timp prioritățile noastre ESG și permițându-le clienților noștri să își atingă propriile obiective. GXO se angajează să facă afaceri în mod corect și credem că aceasta este cea mai bună modalitate de a avea un impact pozitiv asupra oamenilor, partenerilor și planetei noastre.”,

a precizat Meagan Fitzsimmons, Chief Compliance și ESG Officer al GXO.