Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Patru asociații europene îi scriu comisarului Vălean pentru a sugera patru acțiuni prin care să se valorifice cât mai bine fondurile acordate de UE – aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru crearea a 60-70.000 de locuri de parcare pentru camioane în 5-7 ani – pentru a construi parcări noi și mai sigure.

Producători de vehicule, transportatorii și companii de logistică, operatori de parcări și companii mici și mijlocii de transport rutier de mărfuri, asociațiile europene care reprezintă aceste sectoare (ACEA, CLECAT, ESPORG și UETR) au trimis o scrisoare comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, pentru a solicita o întâlnire în cadrul căreia să își exprime temerile că politica excelentă implementată în ultima vreme pentru creșterea protecției și siguranței parcărilor pentru camioane ar putea întâmpina unele frâne care trebuie înlăturate.

În scrisoarea deschisă trimisă Adinei Vălean cele patru asociații mulțumesc Comisiei pentru că a “îmbunătățit în mod decisiv condițiile de muncă și de odihnă pentru cei aproape 5 milioane de șoferi profesioniști din Europa”, oferind standarde de parcare și cofinanțând cu fonduri de aproape 1,5 miliarde de euro “crearea a aproximativ 60-70.000 de locuri de parcare sigure și de înaltă calitate pentru camioane în următorii 5-7 ani – o creștere de zece ori mai mare față de nivelurile actuale”.

Problema, potrivit celor patru asociații, provine din rezultatele unor licitații recente în care au apărut o serie de ineficiențe și deficiențe care, “dacă nu vor fi rezolvate urgent, vor compromite utilizarea deplină și eficientă a fondurilor europene disponibile, punând în pericol îmbunătățirea preconizată a condițiilor de muncă și de odihnă pentru șoferi”. Mai exact, asociațiile fac patru recomandări, patru acțiuni la care trebuie să se lucreze de urgență prin integrarea acțiunii întreprinzătorilor privați cu serviciile Comisiei.

(a) să organizeze o amplă campanie de promovare comună pentru a ajunge la toate părțile interesate din Europa și pentru a crește numărul de cereri valide de cofinanțare din partea UE;

b) să îmbunătățească calitatea cererilor de finanțare prin cursuri de formare și servicii de consultanță specifice care să fie oferite solicitanților interesați;

c) să introducă modificări specifice ale criteriilor de selecție, inclusiv includerea în criteriile de eligibilitate a includerii într-o rețea extinsă;

d) să promoveze sinergiile dintre TEN-T și TEN-E, permițând oportunități suplimentare de cofinanțare pentru stațiile de încărcare de mare capacitate și, în general, pentru dezvoltarea infrastructurilor de combustibili alternativi pentru vehiculele grele de mare tonaj în zone de parcare sigure.

Toate acestea, potrivit celor patru asociații europene, ar trebui, deja în a doua rundă de finanțare din septembrie 2022 și în următoarea rundă de finanțare din septembrie 2023, să crească numărul și să îmbunătățească calitatea cererilor.

În plus, pentru a asigura utilizarea integrală a fondurilor UE disponibile, ACEA, CLECAT, ESPORG și UETR solicită Comisiei să realoce sumele neutilizate din apelul din 2021 și sumele neutilizate din următorul apel din 2022 în septembrie, pentru a le pune “în zestre” la alte solicitări care vor veni în 2024 și 2025

Esporg (asociația europeană a parcărilor securizate) a acordat pentru prima dată un premiu pentru cea mai bună parcare pentru camioane din Europa. Parcarea Truck Etape din Béziers are onoarea de a fi prima care a primit acest premiu.

Calitatea parcărilor pentru camioane este o componentă esențială a atractivității profesiei de șofer de camion și o modalitate excelentă de a asigura șoferilor condiții de viață decente în timpul săptămânii de lucru. Concursul își propune să evidențieze cele mai bune practici în ceea ce privește confortul, siguranța, agrementul, calitatea generală a serviciilor și prețul. Opt parcări europene s-au înscris la această primă ediție, iar în cele din urmă Truck Etape Béziers a câștigat în fața unei alte parcări din Franța (La Londonienne) și a unei parcări din România (Smart Autohof).

Cu cele 350 de locuri de parcare care pot fi rezervate în avans și protejate de soare prin panouri solare, cu numeroasele sale servicii și cu un nivel ridicat de securitate (5 stele în clasificarea Esporg), această parcare situată de-a lungul autostrăzii A9, la 150 km de granița franco-spaniolă, a încântat juriul prin grija cu care îi primește pe șoferi. “Le oferim prietenilor noștri șoferi siguranță maximă pentru ei și pentru camioanele lor. Încercăm să personalizăm primirea șoferilor noștri și să le oferim cele mai bune facilități în ceea ce privește igiena și petrecerea timpului liber. Toate echipele noastre și eu însumi suntem încântați să primim acest premiu și mulțumim juriului pentru că ne-a ales drept câștigători. Acest premiu ne va încuraja să continuăm să dezvoltăm noi servicii în parcarea noastră”, a declarat Antoine Lecea, CEO al FAL Group, operatorul Truck Etape Béziers.

Din juriu au făcut parte: Inès MAILLART, DG MOVE – European Commission, Elene SHATBERASHVILI, International Transport Forum (ITF), Constantino CANU, CLECAT, Mike STURGEON, ECG, Carlo GIRO, IRU, Marco DIGIOIA, UETR, Peter Paul RUSCHIN, DEKRA, Anna KUZYNIN, TRUCKERSLIFE, Godfried SMIT, European Shippers Council, și Marc van GROOTEL, TVM.