Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Asociația europeană a transportatorilor UETR, prezidată în prezent de FENADISMER, împreună cu asociația europeană a parcărilor ESPORG și alte organizații care reprezintă logistica și transporturile din Uniunea Europeană, au trimis o scrisoare comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, precum și membrilor Comisiei pentru transporturi a Parlamentului European, în care solicită construirea a cel puțin 100.000 de locuri de parcare sigure pentru camioane în Europa până în 2030.

În acest sens, semnatarii scrisorii deschise regretă faptul că în cadrul ultimului apel european de granturi Conecting Europe au fost selectate pentru finanțare doar 4 proiecte de parcări pentru camioane, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro, astfel că speră ca următorul apel de granturi, programat pentru luna septembrie a acestui an, să ofere o calitate și o cantitate mai mare de proiecte noi care să fie depuse.

Construirea unei adevărate rețele europene de parcări sigure și atingerea pragului de 100.000 de locuri de parcare ar trebui să devină o prioritate politică, precum și un obiectiv de afaceri și de societate atât pentru investitori, cât și pentru producători, pentru a stopa un deficit devastator de șoferi și pentru a se asigura că transportul rutier rămâne un pilon puternic al rezilienței și durabilității europene și, într-adevăr, al funcționării eficiente a lanțurilor de aprovizionare.

În acest scop, UETR și alții solicită instituțiilor europene:

Prin urmare, organizațiile și entitățile semnatare ale scrisorii așteaptă cu nerăbdare rezultatele viitorului studiu privind parcările sigure, care va fi lansat în curând de Comisia Europeană, pentru a oferi tuturor părților interesate din sectorul public și privat informații cu privire la locurile în care astfel de infrastructuri sunt cele mai necesare, având în vedere fluxurile de marfă, ceea ce va fi esențial pentru a îmbunătăți siguranța și condițiile de muncă ale șoferilor.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) și ESPORG – organizația europeană pentru parcări securizate sprijină transportatorii români sã acceseze finanțare europeană pentru dezvoltarea de parcări sigure și securizate destinate camioanelor.

La solicitarea industriei transporturilor rutiere, Comisia Europeană alocă fonduri importante prin programul Mecanismul Conectarea Europei (CEF) pentru crearea de spații de parcare securizate pentru camioane.

Următorul apel de cereri de finanțare CEF pentru construirea de parcări noi sau modernizarea celor existente se va deschide în septembrie 2023.

“Ne bucură interesul firmelor de transport pentru acest apel, reflectat în numărul mare de participanți la webinarul UNTRR-ESPORG din 16 iunie 2023, în cadrul căruia am prezentat oportunitățile de finanțare europeană destinate parcărilor de camioane, și încurajăm cât mai mulți transportatori să solicite finanțare în acest sens” a declarat Secretarul General UNTRR Radu Dinescu.

Spațiile de parcare sigure și securizate sunt esențiale pentru respectarea prevederilor legislației naționale și europene privind siguranța rutierã și timpii de conducere și de odihnă ai șoferilor profesioniști, permițându-le acestora să beneficieze de odihnă de calitate în condiții de securitate și siguranță, în timp ce au acces la un nivel minim de servicii.

În același timp, spațiile de parcare sigure și securizate sunt necesare pentru a proteja șoferii de camion, mărfurile transportate și firmele de transport de infracțiunile în domeniul transportului de mărfuri.

Aproximativ 75% dintre infracțiunile legate de transportul de mărfuri au loc atunci când vehiculele grele de marfă se află în locuri de parcare nesigure, a comunicat UNTRR. Industria transporturilor rutiere se confruntă cu un deficit semnificativ de spații de parcare sigure și securizate în România și la nivel european, unde numărul de parcări disponibile este de aproximativ 7.000, în timp ce Comisia Europeană (CE) estimează că cererea totală de parcări peste noapte pentru vehiculele grele de marfã a fost de 400.000 pe noapte – așa cum arată un studiu CE realizat în

2019 privind locurile de parcare sigure și securizate pentru camioane, la care au participat UNTRR, IRU și ESPORG.

UNTRR și ESPORG au organizat pe 16 iunie 2023 un eveniment dedicat tuturor firmelor de transport rutier interesate să afle cum pot atrage fonduri europene prin CEF pentru construirea de spații de parcare pentru camioane și care sunt elementele de bază ale unui proiect de succes.

Conform experților ESPORG, procesul de aplicare pentru fonduri europene la Bruxelles trebuie să respecte criteriile de calitate și relevanță stabilite de Comisie, iar pregătirea și scrierea unei cereri bune de finanțare durează cel puțin jumătate de an de la început la sfârșit. Firmele de transport rutier interesate sã construiască sau să modernizeze spatii de camioane pentru camioane se pot adresa la office@untrr.ro pentru a beneficia de sprijinul UNTRR și ESPORG în procesul de pregãtire a cererii de finanțare europeanã prin CEF.