Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ar trebui să existe o oarecare îmbunătățire în H2 2024, deoarece perspectivele de investiții devin mai pozitive

CLEAR International tocmai a publicat prognoza March 2024 pentru piața remorcilor grele din Europa de Vest.

Chiar și în condițiile în care ratele dobânzilor au început să scadă, perspectivele pe parcursul anului 2023 au fost dificile. CLEAR a prognozat corect că piața remorcilor va scădea cu 10%, dar pe piața camioanelor grele cererea a crescut cu 21% în primele nouă luni ale anului. Acest lucru a fost cauzat de regulamentul UE privind tahograful inteligent 2.0, care a intrat în vigoare în august 2023. Acest lucru a dus, de asemenea, la o scădere mare a cererii de camioane începând cu luna septembrie, iar cererea slabă va continua în primul trimestru din 2024. Așadar, 2023 a fost unul dintre acei ani în care cererea de camioane și de remorci s-a îndreptat în direcții opuse.

Previziunile economice pentru țările din Europa de Vest sunt pesimiste pentru 2024. Este probabil să existe o lipsă generală de creștere a PIB-ului și a investițiilor în prima jumătate a anului, dar există speranțe rezonabile pentru o redresare în a doua jumătate.

Prin urmare, previziunile privind cererea de remorci în 2024 și în anii următori au fost revizuite în scădere, dar doar puțin. Creșterea costurilor cauzată de inflația ridicată și de ratele ridicate ale dobânzilor, combinată cu unele probleme continue în ceea ce privește aprovizionarea cu piese pentru vehicule, îngreunează producția profitabilă. Un război european și unul din Orientul Mijlociu, plus o situație economică dificilă, nu pot decât să afecteze încrederea mediului de afaceri și să reducă disponibilitatea companiilor de a investi în noi echipamente de transport.

După o scădere de 9,9% a cererii de remorci în 2023, creșterea din perioada de prognoză va aduce nivelul vânzărilor aproape de cel din 2022 până în 2025. Se așteaptă ca perioada 2024-2025 să fie mai pozitivă atât în ceea ce privește economia vest-europeană, cât și în ceea ce privește creșterea numărului de înmatriculări de remorci.  CLEAR consideră că majoritatea previziunilor economice publicate pentru 2024 sunt excesiv de pesimiste, fiind probabilă o revenire mai puternică față de 2023. Perspectivele economice în 2024 pentru Germania, Spania și Țările de Jos sunt vizibil mai slabe decât cele ale altor țări în acest moment

În 2018, producția de remorci s-a situat la al treilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată (deși cu mult sub cel din 2007). Scăderea totală a înmatriculărilor din 2018 până în 2020 a fost de 23%, iar scăderea producției a fost de 32%, parțial din cauza unei scăderi mari a exporturilor germane de remorci. Creșterea producției în 2024 și 2025 va aduce nivelul de producție aproape de cel înregistrat în 2019, înainte de Covid 19.

Parcul de remorci (dimensiunea flotei) a crescut cu doar 0,7% în 2023. Acesta va crește în medie cu 1,2% în perioada de prognoză, ceea ce reprezintă o creștere constantă, deși nespectaculoasă.

În urma celor mai grave efecte ale pandemiei Covid, cererea de transport rutier (măsurată în tone-km) a crescut din Q4 2020 până în Q1 2022, dar a scăzut în fiecare trimestru din Q2 2022 până în Q2 2023.

Comerțul cu bunuri din Europa de Vest în cursul anului 2021 a oferit o altă surpriză și anume că a scăzut cu doar 3% în Q4 2020 (măsurat în euro). Cu toate acestea, schimburile comerciale au stabilit un nou record în Q3 2022, când s-a înregistrat un salt surprinzător de mare, ceea ce a dus la o creștere de 25% pentru întregul an 2022 – posibil legată de costul importurilor de gaze și de alte articole afectate de inflația ridicată – dar apoi a scăzut din Q2 2023.

Gary Beecroft, director general al CLEAR International, a comentat: “Vânzările de pe piața remorcilor pentru 2024 se vor îmbunătăți în a doua jumătate a anului. Se va înregistra o oarecare creștere a vânzărilor atât în 2024, cât și în 2025”.

77% din toate mărfurile din Europa sunt transportate pe șosea, iar cea mai mare parte din această proporție este transportată într-o remorcă. Raportul privind piața remorcilor din Europa de Vest (martie 2024), cu previziuni până în 2028, poate fi obținut de la CLEAR folosind datele de contact de mai jos. Un nou raport pentru piața est-europeană a fost publicat în octombrie 2023. De asemenea, este disponibilă o bază de date privind piața globală a remorcilor.

Grupul TeraPlast își începe anul în forță prin anunțarea unei achiziții a Grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria, cu facilități moderne în Ungaria și o divizie dinamică de distribuție pe mai multe piețe din Europa Centrală și de Vest. Această mișcare marchează un pas important în extinderea Grupului TeraPlast pe noi piețe.

Tranzacția se ridică la o valoare de 16,53 milioane de euro și acoperă surse mixte (interne și finanțare bancară) la care se adaugă un mecanism de „earn-out” în funcție de EBITDA obținută de Grupul Freiler în 2024. Astfel, TeraPlast își va extinde și completa portofoliul prin deschiderea unor noi piețe din centrul și vestul Europei.

Familia Uhl activează în mai multe domenii, având active în construcții, imobiliare și HoReCa. Subsidiarele Polytech și Pro-Moulding își desfășoară activități de producție în Ungariei, în timp ce Freiler gestionează activitatea de distribuție. Polytech produce țevi pentru protecția cablurilor electrice și a fibrei optice, cu un grad ridicat de calitate, iar Pro-Moulding este specializată în injecția de mase plastice. O altă entitate a Grupului deține o bază industrială extinsă în sud-vestul Ungariei, având o suprafață extinsă pe 5 hectare de teren. Produsele lor sunt comercializate în Ungaria, Cehia, Austria, Germania și Franța, unde dețin poziții solide de piață. În urma tranzacției, cei 144 de angajați ai Grupului Freiler vor fi integrați echipei Grupului TeraPlast.

În 2022, Freiler a înregistrat o marjă EBITDA de 12%, cu o cifră de afaceri de 31 milioane de euro și o EBITDA de aproape 4 milioane de euro.

„Parafăm acum rezultatul unei munci intense de analiză atentă și calcule precise de oportunitate. Întreg mediul de afaceri trebuie să urmărească planuri de extindere și dezvoltare pe termen lung, să ducă produsele și capitalul românesc în toată Europa, nu să încetinească de teama conflictelor sau să se lase descurajați de cei care cred mai puțin în perspectivele lor. În ultimii ani am investit masiv și am marcat un exit de succes, având în jur conflicte armate și o pandemie. Pornim cu planuri ambițioase către piețele din Vest odată cu această achiziție.”

a declarat Dorel Goia, Președintele Consiliului de Administrație TeraPlast.

„Am regăsit cu plăcere în TeraPlast un partener strategic ideal pentru a continua tradiția de 20 de ani de performanță și creștere a companiei. Amplasarea fabricilor noastre și relațiile solide, de durată cu clienții sunt în armonie cu strategia de creștere a TeraPlast. A fost deosebit de important pentru mine că TeraPlast își propune să păstreze echipa actuală, asigurând astfel o tranziție lină a operațiunilor și colaborări de succes cu clienții noștri.”,

a adăugat Jürgen Uhl.

„Am demonstrat de-a lungul timpului că știm să creștem business-uri de succes în procesarea polimerilor și asta vom face și acum. Pornim de la o bază industrială solidă și o poziție geografică favorabilă pentru accesul la alte cinci țări din Europa de Vest. Totodată, preluăm business-uri cu potențial, active într-o piață în care concurența e mai redusă decât în România. Vom continua dezvoltarea Grupului Wolfgang Freiler prin investiții de 2 milioane de euro în dezvoltarea portofoliului de produse pentru infrastructură, pentru a ne întări competitivitatea în regiune.”,

a completat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.