Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Camionul Scania 420 R echipat cu grupul motopropulsor Super, introdus pe piață în anul 2021, a câștigat concursul European Truck Challenge (ETC), devenind cel mai eficient camion din punct de vedere al consumului de combustibil.

Scania Super a înregistrat o diferență semnificativă de 4,9% în consumul de motorină față de al doilea clasat în acest prestigios test german pentru vehiculele destinate transportului pe distanțe lungi.

„Aceasta este încă o dovadă a poziției de lider ocupate de Scania în industrie ca fiind cea mai eficientă marcă în ceea ce privește consumul de combustibil. Testele independente realizate de jurnaliști confirmă ceea ce mii de clienți experimentează în operațiunile lor zilnice: camioanele noastre Super au un avantaj clar în ceea ce privește consumul de combustibil față de concurență și aduc scăderi semnificative ale emisiilor de CO2.”,

a declarat Julian Modro, Head of Industry Solutions, Scania Trucks.

Testul comparativ ETC din acest an s-a concentrat pe camioanele pentru transport pe distanțe lungi cu o putere de până la 450 CP și un cuplu în intervalul de 2.200 până la 2.400 Nm. Din cei mai importanți producători europeni, doar Scania, DAF și Mercedes au participat cu camioanele lor, Scania alegând să participe cu un camion pentru transport pe distanțe lungi de tip 420 R, echipat cu o cabină cu loc pentru dormit.

Cu toate că a avut cea mai mică putere din teren, Scania s-a evidențiat prin cel mai mare cuplu de 2.300 Nm. Greutatea medie a ansamblului cap tractor și remorcă în test a fost de 33,6 tone.

Scania a fost recunoscută cu premiul pentru cel mai eficient camion din punct de vedere al consumului de combustibil în cadrul unei ceremonii de premiere organizate de revista Truck & Trailer Welt în colaborare cu NUFAM din Karlsruhe, Germania.

„Revista Truck & Trailer Welt organizează European Truck Challenge pe drumurile publice și utilizează o varietate de caracteristici ale drumurilor diferite. Testul imită aspectele cu care confruntă șoferii în fiecare zi; singura diferență este că factorii perturbatori precum blocajele de trafic sunt eliminate din rezultatele finale. Ce înseamnă acest nivel de economisire la combustibil pentru transportatori care se luptă cu costurile crescute ale combustibilului și cu ratele de dobândă în creștere este evident: pentru un camion de transport pe distanțe lungi care parcurge 150.000 de kilometri pe an, economia la costul combustibilului în comparație cu al doilea cel mai bun camion se situează în jurul valorii de 3.000 de euro.”,

a explicat Julian Modro.

Cea de-a treia editie a testului comparativ European Truck Challenge (ETC) 2012 a aruncat manusa camioanelor cu cuplu maxim de 2.300 Nm, pentru care puterile maxime se situeaza intre 440 si 460 CP, care sunt si cele mai vandute pe piata transporturilor, echipate de regula cu cabine de standard superior pentru transport pe distante lungi. Au raspuns invitatiei ETC patru producatori: Scania, Mercedes-Benz, MAN si DAF. Volvo nu a participat, deoarece la inceputul lui septembrie isi lanseaza noul model FH Euro 6, in timp ce Iveco este in plina mutare a liniei de fabricatie a Stralis de la Ulm (Germania) la Madrid (Spania). In plus, noul Stralis era prea "proaspat" pe piata pentru a intra intr-un test comparativ.

Daca noul Actros este campionul absolut in planul consumului, cu o medie de 33,8 l/100 km, DAF si MAN s-au situat umar la umar – cu 34,9 l/100 km – in timp ce Scania, singurul care a avut curajul sa se prezinte in competitie cu motor Euro 6, a concurat practic, in alta "liga". Totusi, diferenta dintre Scania si cei doi "mijlocii" (DAF si MAN) este de numai 0,07 l/100 km, un rezultat foarte bun tinand cont de poluarea redusa, confortul crescut la rulare si taxele mai mici de autostrada. In schimb, in planul costurilor de leasing si reparatii – un alt factor luat in calcul de testul ETC – MAN s-a plasat cel mai bine, cu 109 euro/zi lucratoare, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca preturile MAN se schimba de la o zi la alta, iar testul ETC a luat in calcul costurile din Germania, unde MAN are o retea proprie puternica de service-uri.

Mai putin fluctuante sunt preturile DAF, care, cu 110 euro/zi lucratoare, este aproape la acelasi nivel cu MAN. Mercedes-Benz este ceva mai scump, lucru cauzat atat de propunerea unui model din generatia abia lansata anul trecut, cu o echipare foarte inovativa, care include si Predictive Powertrain Control, un sistem care ajuta transmisia automatizata PowerShift sa "vada" si dincolo de dealurile si vaile pe care circula camionul. Astfel, producatorul din Stuttgart are un cost total de proprietate de 79,1 centi/km, mai mult decat MAN (78,9 centi/km), dar mai putin decat DAF (79,36 centi/km). Cu motor Euro 6, costurile de operare ale Scania nu pot fi comparate cu celelalte modele Euro 5. Pe langa consumul usor mai ridicat, pretul mai mare al tehnologiei Euro 6 duce la un cost fix de 137 de euro/zi lucratoare si la un cost de proprietate de 84,8 centi/km. Pe de alta parte, trebuie tinut cont de faptul ca Scania a oferit preturi pentru cumpararea unui singur camion, in timp ce ceilalti au oferit preturi de achizitie si de service pentru o flota de 40 de camioane cumparate intr-o perioada de patru ani.


DAF XF 105.460 ATe combina detalii inteligente cu un camion echilibrat
DAF s-a inscris cu un autotractor cu pachet ATe ("Advanced Transport Efficiency"), care include o multime de componente noi ale motorului de 12,9 l (pistoane noi, injectie imbunatatita, evacuare complet izolata etc.), menite sa scada consumul de …..