Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Immo Ouest, o companie de transport cu sediul în Crecy-en-Ponthieu, achiziționează un camion cu toalete integrate pentru a accelera feminizarea profesiilor din domeniul transporturilor.

Este cu siguranță un prototip, dar acest concept este o idee foarte interesantă. Acest lucru se datorează mobilizării șefului Immo Ouest, Jean-Charles Sarr, în favoarea feminizării profesiei de șofer, care ar dori să pună capăt stereotipurilor și să demonstreze că femeile își au locul la fel de mult ca bărbații în acest sector.

Acest confort suplimentar este destinat să îmbunătățească viața de zi cu zi a Olympiei, o șoferiță 29 de ani la Immo Ouest de aproape 4 ani. Tânăra, care primește primul camion nou cu această ocazie, observă că accesul la toalete este uneori complicat (lipsa infrastructurii, toaletele plătite în unele zone de autostradă europeană etc.).

Pentru a instala acest echipament, Immo Ouest, care există din 2006 și care s-a alăturat grupului Tred Union în 2021, s-a bazat pe know-how-ul carosieriei dealerului său Mercedes, grupul Gorrias. Pentru înregistrare, problema accesului la toalete a fost ridicată de una dintre participantele la diminețile de informare organizate de Immo Ouest pentru femeile care doresc să descopere profesia de șofer.

Compania de transport din Somme speră ca acest “accesoriu” să poată elimina o frână pentru unele femei care nu îndrăzneau să se apuce de meseria de șofer de șosea. Este un calcul bun, deoarece recrutarea femeilor ca șoferițe este unul dintre posibilele răspunsuri la deficitul de șoferi de camion.

Sondajul anual al IRU privind deficitul de șoferi arată că numărul de posturi vacante continuă să crească alarmant în întreaga lume și că se poate vorbi chiar despre o criză demografică, adică de un decalaj tot mai mare între șoferii tineri și cei bătrâni.

Studiind peste 1.500 de operatori de transport rutier comercial din 25 de țări din America, Asia și Europa, IRU a constatat că deficitul de șoferi de camioane a crescut în toate regiunile în 2021, cu excepția Eurasiei. În Europa el este cu 42% mai mare decât în 2020, aproape 80.000 de locuri de muncă fiind neocupate în România, Polonia și Germania și 100.000 în Marea Britanie. În Mexic, penuria a crescut cu 30%, până la 54.000, iar în China cu 140%, până la 1,8 milioane. Criza continuă în ciuda faptului că în 2021 s-a înregistrat o creștere a salariilor șoferilor, în special în Europa și SUA.

În aceste condiții, secretarul general al IRU, Umberto de Pretto, crede că deficitul cronic de șoferi profesioniști aduce pentru economie și comunitate un risc și mai mare de inflație, probleme de mobilitate socială și colaps al lanțului de aprovizionare.

În 2022, în timp ce transportatorii din Argentina și China prevăd mici îmbunătățiri, operatorii din majoritatea regiunilor se așteaptă ca deficitul de șoferi de camioane să continue să crească: în Turcia cu 15%, în Mexic cu 32% și în Eurasia și Europa cu 40%.

În transportul de pasageri situația nu la fel de rea, dar tot sunt 7% din posturi neocupate în 2021 în Europa, iar operatorii se așteaptă să se ajungă la 8% în 2022.

Anul trecut mai puțin de 3% dintre șoferii profesioniști din toată lumea au fost femei, excepție făcând China, cu 5%, și SUA, cu 8%. Iar procentul de femei care conduc autobuze și autocare în Europa este mai mare: 12%. Aceste valori sunt însă mai mici decât de obicei, mai ales în Europa și SUA, unde 22%, respectiv 28% din lucrătorii din transport sunt femei.

Și tinerii sub 25 de ani rămân o minoritate, cu 6-7% din numărul total al șoferilor de camioane, în majoritatea regiunilor. În schimb, există de 2-5 ori mai mulți șoferi cu vârsta de peste 55 de ani în toate regiunile, cu excepția Chinei și Mexicului. În SUA și Europa, șoferii mai în vârstă reprezintă aproximativ o treime din forța de muncă, Europa având și cea mai mare vârstă medie a șoferilor, de 47 de ani.

Decalajul de vârstă este și mai mare în transportul de pasageri: în Europa doar 3% dintre șoferii de autobuze și autocare aveau sub 25 de ani în 2021, jumătate față de sectorul transporturilor în ansamblu, iar cei de peste 55 de ani au reprezentat 32%, având o vârstă medie de 50 de ani. Potrivit operatorilor de transport rutier, actualul deficit de șoferi este cauzat de lipsa de personal calificat din toate regiunile, cu excepția Chinei și Turciei.

În acest context, federația operatorilor spanioli de transport Fetransa a analizat în cadrul unei conferințe degradarea condițiilor socio-profesionale din transport, care face ca această profesie să nu mai fie atractivă pentru tineri.

În Spania în transportul de marfă lucrează direct 520.000 de persoane, iar contribuția la PIB-ul național a acestui domeniu tot crescut în ultimii ani. De fapt, în momentele foarte grele ale pandemiei, transportul de mărfuri a arătat cât de important este în orice societate occidentală, în special în această țară, unde aproximativ 95% din mărfuri circulă pe șosele.

Și totuși, este foarte dificilă înlocuirea actualelor generații de șoferi cu altele noi. Unul dintre vorbitorii de la conferința Fetransa a arătat care sunt principalele cauze ce descurajează oamenii să se îndrepte spre acest sector, începând cu degradarea condițiilor socio-profesionale, produse de fenomene precum dumpingul social, care duce la proliferarea companiilor cutii poștale, ceea ce scade costurile cu forța de muncă și reduce prețurile.