Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Companiile din România consideră că 2025 va fi un an plin de provocări, dar cu un optimism moderat, conform studiului Deloitte CFO Survey România 2025. Principalele priorități ale directorilor financiari (CFO) vor fi gestionarea riscurilor și a costurilor. Deși majoritatea directorilor financiari români (58%) se așteaptă la creșteri ale veniturilor, acest procent este în scădere față de anii anteriori (73% în 2021). Așteptările lor sunt concordanță cu cele ale CFO-ilor din Europa Centrală. Studiul a fost realizat la finalul anului trecut în rândul a circa 130 de directori financiari din România.

Studiul evidențiază o prudență mai mare față de cheltuielile de capital (CAPEX) în 2025, comparativ cu anul precedent și cu media regiunii Europei Centrale. Doar 34% dintre directorii financiari din România estimează o creștere a CAPEX, în scădere față de 46% anul trecut, în timp ce 33% prevăd o scădere, față de 19% anterior.

În ceea ce privește angajările, doar 26% prevăd o creștere a numărului de angajați, comparativ cu 37% anul trecut, iar proporția celor care preconizează o reducere a personalului a crescut la 28%, de la 18% în ediția anterioară.

În 2025, apetitul pentru risc al companiilor din România este redus, 87% dintre respondenți considerând că nu este un moment propice pentru asumarea unor riscuri mai mari, o tendință similară cu cea regională. Principalele riscuri identificate includ: scăderea cererii interne (44%) și externe (33%), intensificarea reglementărilor (44%), deficitul de forță de muncă (39%) și evoluțiile geopolitice (35%). Dintre riscurile geopolitice, conflictul din Ucraina este cel mai menționat, de 47% dintre respondenți.

Inflația rămâne o preocupare majoră pentru companiile din România, deși nivelul estimat al acesteia a scăzut de la 11,2% acum doi ani la 5,4%. Această previziune este mai pesimistă decât cea a Băncii Naționale a României și a Institutului Național de Statistică. Pentru zona euro, rata inflației este estimată la 3,1% pentru următoarele 12 luni. Perspectivele directorilor financiari români sunt similare cu cele ale omologilor din Europa Centrală, ambele fiind mai rezervate decât prognozele instituțiilor financiare naționale și internaționale și de macro-economiști.

În 2025, companiile din România își vor prioritiza managementul costurilor, această strategie fiind menționată de 37% dintre participanții la studiu. Alte arii includ creșterea organică (24%), creșterea pe piețele existente (8%) și introducerea de noi produse și servicii (tot 8%).

„În perioada în care am efectuat studiul, mediul de business aștepta anunțarea măsurilor pentru reducerea deficitului bugetar, așadar am întrebat directorii financiari din România care sunt estimările lor cu privire la sistemul fiscal. Cum era de așteptat, cei mai mulți au prevăzut creșteri. De asemenea, ei întrevăd o posibilă creștere a costului finanțării, din cauza nivelului de incertitudine economică și politică. Aceste aspecte explică parțial abordarea lor prudentă față de investiții și ne reamintesc că mediul de afaceri are nevoie în primul rând de stabilitate politică și de predictibilitate legislativă.”,

a declarat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.

Studiul Deloitte CFO Survey România 2025 a fost efectuat în perioada septembrie-octombrie 2024. Răspunsurile locale sunt comparate cu datele agregate colectate de la peste 650 de directori financiari din 14 țări din Europa Centrală – Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

La finalul lui aprilie, instituțiile financiare din România au fost obligate să transmită către Agenția Națională de Administrare Fiscală prima raportare CESOP pentru primul trimestru din 2024. CESOP sau Central Electronic System of Payment information, este un sistem electronic centralizat impus de Uniunea Europeană pentru a monitoriza tranzacțiile financiare și a combate frauda fiscală și evaziunea.

Toate instituțiile financiare din statele membre ale UE trebuie să raporteze periodic informații despre plățile transfrontaliere și beneficiarii acestora, atunci când numărul lor depășește 25 de tranzacții. Pentru a gestiona complexitatea acestor raportări, anumite instituții bancare din România au decis să colaboreze cu NBD pentru a asigura o implementare eficientă și conformă cu cerințele CESOP.

New Business Dimensions, cunoscută pentru competența sa în dezvoltarea soluțiilor software personalizate pentru instituțiile financiare bancare, a pus la dispoziție o echipă dedicată de specialiști și o soluție robustă pentru a colecta, procesa și transmite datele necesare pentru raportarea CESOP.

„Echipa New Business Dimensions ne-a susținut în procesul de implementare a raportării CESOP. Soluția și suportul specialiștilor NBD au contribuit la asigurarea unei adaptări rapide și eficiente la noile cerințe.”,

a declarat Gabriela Bărbulescu, Director Operațiuni, Raiffeisen Bank România.

„Implementarea proiectului de raportare conform noilor reglementări CESOP a reprezentat o provocare complexă pentru echipa noastră, care este acum mai pregătită să răspundă noilor cerințe și să mențină un nivel înalt de eficiență operațională. În acest sens, au fost necesare analiza și integrarea rapidă a unui volum mare de date, din surse multiple într-un flux corect, care să asigure acuratețea raportării.

Colaborarea noastră cu partenerul NBD a fost deosebit de importantă pentru succesul acestui proiect. Prin eforturi comune, am reușit să dezvoltăm un sistem care respectă noile reglementări și care, totodată, îmbunătățește semnificativ capacitatea noastră de a gestiona datele și de a genera rapoarte cât mai precise și la timp, în următoarele trimestre de raportare.”,

a precizat Monica Elena Tudor, Business Analyst, CEC Bank.

„Provocare pregătirii acestei raportări a fost integrarea rapida a unui volum mare de date din surse multiple, într-un flux stabil și fiabil necesar generării corecte a raportării. Astfel de colaborări sunt deosebit de importante pentru a susține instituțiile financiare să se adapteze și să răspundă cerințelor tot mai complexe de reglementare.”,

a declarat Corina Nabusevschi, Business Analyst Manager, New Business Dimensions.