Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Transportul rutier se marfuri desfasoara in Europa aproape fara intarzieri, cu excpetia unor perioade scurte de asteptare la frontierele dintre Germania si Austria, Franta si Elvetia. Recent au fost lansate site-uri de internet care prezinta in timp real situatia de la toate frontierele europene. In aceste conditii, lantul de aprovizionare poate fi mentinut momentan fara probleme. Desi multe tari europene au introdus controale stricte in granita pentru a incetini raspandirea Covid-19, circulatia marfurilor este aproape nelimitata de aceste masuri. Intarzierile din ultima saptamana, care in unele cazuri au fost semnificative si au dus la blocaje de trafic de peste 50 km si la timpi de asteptare de pana 24 de ore in anumite puncte de trecere a frontierei, au fost remediate. Din perspectiva Germaniei, doar la granitele cu Elvetia, Franta si Austria au fost sesizate dificultati.
Aceste date au fost furnizate de Sixfold catre platforma Transporeon.
Sixfold ajuta expeditorii de marfuri sa monitorizeze bunurile si vehiculele in timp real. Colaborarea dintre Transporeon si Sixfold in acest demers ofera o privire de ansamblu actualizata a fluxului real de marfuri in Europa. Datele privind timpii de asteptare la frontiera sunt acum prezentate gratuit pe harta care poate fi accesata la link-ul https://covid-19.sixfold.com. Informatiile se bazeaza pe date anonimizate de la sistemele de tracking cu care sunt echipate zeci de mii de camioane care fac transport transfrontalier. Datele sunt procesate in timp real si sunt utilizate pentru calcularea timpilor de asteptare la trecerea frontierelor. Aceasta monitorizare atenta permite identificarea problemelor intr-un stadiu timpuriu, oferind astfel posibilitatea alegerii unei rute alternative.
Saptamana trecuta (16-22 martie), numarul livrarilor cu intarziere in transportul rutier in intreaga Europa a fost cu doar 3% pana la 7% peste media pe termen lung, desi au existat abateri mai mari pe anumite regiuni in anumite zile.
„In ciuda naturii tensionate a situatiei si a masurilor imediate luate de politicieni, situatia este in mare parte stabila: marfurile ajung la destinatie“, a precizat Wolfgang Wörner, CEO Sixfold. Potrivit lui Stephan Sieber, CEO Transporeon, aceste informatii transmit un semnal clar: „Expeditorii de marfa si departamentele de logistica au toate procesele sub control”.

Nu numai traficul rutier sufera din cauza restrictiilor din punctele de trecere a frontierei, ci si transportul feroviar. Astfel, potrivit Clubului Feroviar, in prezent exista marfare sunt blocate la granita, din cauza deciziei autoritatilor de a inchide mai multe puncte de trecere a frontierei, dintre care doua vitale pentru transportul feroviar de marfuri. Organizatia Patronala a Societatilor Feroviare Private din Romania (OPSFPR) semnalizeaza ca punctele de trecere a frontierei importante pentru traficul de marfa sunt, alaturi de Curtici, Episcopia Bihor, Halmeu, Dornesti, Cristesti Jijia, Galati Larga, Giurgiu, Calafat si Stamora Moravita si Valea Lui Mihai, spre Serbia, respectiv Ungaria, care in prezent au fost inchise. ”Facem demersuri pentru deblocarea situatiei. Am luat legatura cei care se ocupa de transportul feroviar, cu Directia de Transport Feroviar din cadrul MT, si urmeaza sa se ia masuri in acest sens”, a declarat presedintele OPSFPR, Vasile Seclaman.
El a precizat ca, in contextul epidemiei de coronavirus, ar trebui luate si alte masuri pentru sprijinirea transportatorilor feroviari. In acest sens, ar fi necesara adoptarea unor facilitati fiscale, precum amanarea platii impozitelor cu 3-6 luni, in functie durata epidemiei.
O alta problema cu care se confrunta societatile de transport feroviar se refera la avizarea si autorizarea personalului. „Trebuie prelungita valabilitatea certificatelor si autorizarilor pana ce trece epidemia de coronavirus”, a spus Vasile Seclaman. Acesta a subliniat si necesitatea gasirii unei solutii pentru a asigura libera circulatie a mecanicilor de locomotiva si a personalului de tren in trafic international.