Compania de logistică și curierat GLS România a achiziţionat o flotă de 32 de utilitare eletrice Mercedes-Benz eVito, prin Casa Auto Iași. Aceasta este cea mai mare tranzacţie de acest fel din Europa Centrală şi de Est în 2021 şi reprezintă primul pas pentru un viitor sustenabil și complet electric pe care GLS România dorește să-l adopte. Compania românească şi-a stabilit în obiectiv ca până în 2025 nu mai puţin de 40% din flotă să fie electrică.
„Cu autovehicule 100% electrice suntem capabili să păstrăm aceeași promisiune de a livra calitate ridicată, dar fără emisii de CO2. Putem reduce astfel impactul livrării coletelor asupra mediului, dar și să minimizăm amprenta de CO2 și să construim un viitor mai sustenabil. Alegerea unor parteneri care ne împărtășesc obiectivele de sustenabilitate ne onorează, iar împreună cu Casa Auto Iași și Mercedes-Benz Vans România, reușim să folosim activ la livrări autovehiculele eVito”, a declarat Mihai Szabo, Director Operațional GLS România.
GLS Group este unul dintre principalii furnizori transfrontalieri de servicii de coletărie. Compania oferă servicii de coletărie, de expediere de marfă și expres pentru clienți din 41 de țări. Rețeaua GLS constă în 71 de puncte centrale și regionale de transbordare și aproximativ 1.500 de depozite, care sunt sprijinite de aproximativ 31.000 de vehicule de livrare și 4.000 de camioane. GLS are peste 21.000 de angajați. În anul fiscal 2020/2021, GLS a generat venituri de 4.5 miliarde de euro și a livrat 840 de milioane de colete, în ciuda provocărilor globale.
Analiza Tranzit – „Topul pieței de curierat și servicii poștale“ – relevă faptul că DPD România înregistrează una dintre cele mai dinamice creșteri procentuale, de 160%, cu un profit net de 4,74 milioane de euro, în urcare de la 1,82 milioane de euro, după ce în anii trecuți a mers în pierdere, în timp ce FAN Courier, cea mai mare companie privată din piață, contabilizează și cel mai mare profit, în urcare cu 104%, pentru un total de 35,6 milioane de euro.
Strategia celor trei acționari români de la FAN Courier este de a reinvesti însă profitul pentru a putea dezvolta compania. În acest fel, oportunitățile de creștere sunt analizate constant, iar costurile, pe cât posibil, se încearcă a fi ținute sub control. Locul al doilea din punct de vedere al profitabilității este ocupat de compania sibiană GLS General Logistics Systems România, cu 11,6 milioane de euro în urcare cu 35%, de la 8,6 milioane de euro. După pierderi constante în anii precedenți, Poșta Română a reușit să se mențină pe plus și în 2020, cu un profit net de aproape 6,1 milioane de euro, potrivit datelor analizate de Tranzit. Evoluția profitului este însă doar în ușoară creștere față de aceeași perioadă din 2019 și în scădere dacă ne raportăm la datele din 2018, atunci când profitabilitatea companiei de stat depășea 8 milioane de euro.
Însă cea mai mare creștere a profitului, respectiv 267%, a fost înregistrată de Fedex România (fosta TNT România), care a declarat un profit net de 6,2 milioane de euro, de la 1,7 milioane de euro în 2019. La fel de spectaculoasă este și creșterea DPD România, care a trecut de la pierderi la profit, înregistrând o creștere procentuală de 160%, cu un profit net de 4,74 milioane de euro, în urcare de la 1,82 milioane de euro în 2019.
Profitul total al celor mai importante 40 de companii de curierat din România (cod CAEN 5320) însumează 73,7 milioane de euro, 94% din această cifră fiind realizată de primele 10 companii analizate, un plus de 39% față de 2019.
În privința indicatorului pierderilor, din totalul companiilor analizate, doar 11 au raportat minusuri, pentru o valoare totală de aproximativ 11,6 milioane de euro, în scădere față de 2019, atunci când șapte firme de curierat raportau pierderi cumulate de 15,4 milioane de euro.
O analiză detaliată a pieței de curierat veți putea citi în numărul de Septembrie al revistei LOGISTICA.
02.10.2020
Ultimul număr: Martie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit