Transportatorii care au curse din UE sau din țări terțe către Marea Britanie (Anglia, Scoția, Țara Galilor), din Marea Britanie către Irlanda de Nord sau din Irlanda de Nord în străinătate vor trebui să completeze în prealabil o declarație sumară de intrare (ENS).
Aceasta conține informații relevante pentru siguranța și securitatea mărfurilor. În funcție de direcția călătoriei, utilizatorul trebuie fie să se înregistreze prin intermediul serviciului S&S GB (pentru expedierile către Marea Britanie), fie să completeze declarația prin ICS NI (dacă destinația este Irlanda de Nord).
Dacă o firmă utilizează deja Goods Vehicle Movement Service – care este opțional – pentru importul sau exportul în/din Marea Britanie, poate introduce și numărul de referință al declarației în acest sistem și poate face declarația ulterior, dar în alte cazuri trebuie să o facă mai devreme cu o oră mai în cazul intrării în țară pe cale rutieră (de exemplu, prin tunelul de sub Canalul Mânecii) și cu două ore în cazul RoRo.
Declarația trebuie să fie exactă, completă și completată înainte de intrarea pe teritoriul Regatului Unit, iar modificarea datelor despre cantitatea de marfă transportată sau data intrării este posibilă până la trecerea frontierei. Însă înregistrarea declarației trebuie să țină cont de termenele de mai sus.
Declarația de siguranță și securitate (cunoscută și sub denumirea de SSD) este utilizată de autoritățile de frontieră din Marea Britanie pentru a analiza riscul potențial cauzat pe teritoriul lor de mărfurile care trec frontiera și nu este inclusă în celelalte obligații fiscale și vamale pe care le au firmele de transport.
Mai multe informații sunt disponibile la Guvernul Britanic – Modelul operațional pentru obiectivele de frontieră (TOM) și vor mai fi publicate de guvernul britanic la o dată ulterioară.
Sursă foto: MKFE
Federația Firmelor de Transport și Logistică din Franța (TLF) reamintește că începutul lui 2021 a fost foarte haotic în relația cu Marea Britanie, cu întârzieri ale livrărilor care au fost și de câteva săptămâni în unele cazuri, iar lucrurile nu se vor rezolva în 2022 deoarece UE a aplicat reglementările sale și a inițiat controale încă de la 1 ianuarie 2021, dar Marea Britanie nu a făcut același lucru. De aproape un an este obligatorie realizarea unei declarații anticipate britanice înainte de a trimite marfa, dar controalele de conformitate sunt imposibile din cauză că nu există locuri și mijloace disponibile pentru ele.
De aceea, pentru ca fluxul de mărfuri să treacă 100% prin control, Marea Britanie a decis să se folosească obligatoriu GVMS (Goods Vehicle Movement Service) de la 1 ianuarie 2022 pentru a face toate formalitățile cerute înainte de traversarea mărfurilor în cele două sensuri. Cei care nu au obținut un GMR activ (Goods Movement Reference) pe care să-l scaneze înainte de îmbarcare nu vor fi autorizați să traverseze dintr-o parte în alta. Dar puține firme de transport au făcut demersuri să se înregistreze în GVMS și britanicii estimează că 75% dintre cei vizați de noua reglementare nu și-au înțeles încă noile obligații.
În plus, trebuie ținut cont de faptul că de la 1 ianuarie 2022 este nevoie de noi pre-declarații pentru anumite mărfuri sanitare și fitosanitare și că de la 1 iulie 2022 este nevoie de certificate sanitare europene de export.
De aceea TLF – așa cum vă anunțam zilele trecute că face și asociația olandez omoloagă TLN – le cere firmelor de transport și logistică să se mobilizeze încă de pe acum pentru a se pune la punct cu noile prevederi și a face ca lanțurile logistice să aibă continuitate.
02.10.2020
Ultimul număr: Martie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit