Cu un design modern, tehnologie de ultimă oră şi conectivitate, F-LINE este o opţiune eficientă pentru distribuitori, constructori şi transportatorii specializaţi. Lansarea pe piaţa din România este aşteptată în primul trimestru al anului viitor, România fiind una dintre pieţele cheie pentru Ford Trucks în Europa.
Ford Trucks a prezentat Seria F-LINE în faţa a peste 1000 de persoane – presă locală, juriul International Truck of the Year, dealeri şi vânzători – in Antalya, Turcia.
Noua serie F-LINE a ridicat nivelul de tehnologie şi confort al gamei de distribuţie şi construcţii aproape de F-Max, vârful de lance pentru transport international, recompensat cu premiul Camionul Anului în 2019.
Emrah Duman, Ford Trucks Leader, a subliniat că Ford Trucks oferă inovaţie în ceea ce priveşte produsele şi serviciile sale, “viziunea companiei fiind de a crea valoare cu cele mai eficiente soluţii de transport”.
“Rezultatele bune obţinute de Ford Trucks în Turcia şi pe toate celelalte pieţe internaţionale cresc de la an la an, datorită produselor inovative şi tehnologiei oferite. Noua gama F-LINE, proiectată în linie cu cerinţele clienţilor noştri, introduce, de asemenea, o serie de inovaţii menite să crească performanţa şi confortul în utilizare. Experienţa de condus este mult mai bună, graţie sistemelor noi de siguranţă şi de asistenţă a şoferului, precum şi conectivităţii.”
Rapoarte de funcţionare şi diagnosticare online gratuite pentru clienţi
Noua serie F-Line este mai eficientă graţie conectivităţii asigurate de sistemul ConnecTruck, oferit şi pe F-Max. Prin intermediul acestui sistem clienţii se pot conecta cu vehiculul lor în orice moment prin portalul web dedicat sau cu telefonul mobil. Vehiculele sunt monitorizate permanent, astfel că managerii de flotă pot primi date în timp real legate de poziţionarea camioanelor, consum, indicatori tehnici etc. Condiţia este ca proprietarul camionului să îşi dea acordul pentru monitorizare. În acest caz primirea rapoartelor de consum, performanţă, mod de conducere etc. este complet gratuită în primii ani după lansare. Doar serviciul Uptime, care presupune diagnosticarea on-line a vehiculelor şi comunicarea cu dispeceratul în cazul unei defecţiuni sau erori, însoţită de programarea în service-ul cel mai apropat pentru remedierea erorii sau defecţiunii, se va plăti în câţiva ani, pentru moment şi acest serviciu fiind oferit gratuit clienţilor Ford Trucks.
Design inspirat de F-Max
Cabina şi designul exterior al seriei F-LINE este inspirat de la F-MAX, fiind urmărită îmbunătăţirea ergonomiei, confortului şi eficienţei.
La interior în mijlocului panoului de bord a fost montat un ecran multimedia de 9 inch care permite şoferilor să navigheze prin funcţiile legate de infotainment, clima, radio etc.
Tapiţeria interioară – capitonajele, scaunele şi bancheta de dormit (la modelel comandate cu cabină de dormit) – beneficiază de materiale noi, mai aspectuoase şi mai plăcute la atingere. Volanul este micuţ, după modelul F-MAX, iar butoanele care comandă diferitele funcţii ale camionului sunt la îndemâna şoferului şi uşor de folosit.
La exterior caroseria este înnoită total, grila radiatorului, bara de protecţie, farurile, uşile şi oglinzile retrovizoare copiază stilul lansat cu Ford F-MAX. Cabinele mai înguste cu 30 cm (2,20 m faţă de 2,5 m cât are cabina F-Max), aşezate pe şasiurile robuste pentru construcţii sau uz municipal îi dau modelui F-LINE un aer sportiv, aerodinamic, care combină puterea cu stilul, în timp ce accesul în şi din cabină este facil, cu treapta inferioară aproape de sol (la modelul de construcţii ultima treaptă este rabatabilă pentru ca, în cazul în care camionul trece peste obstacole înalte, să nu se deterioreze).
Pregătit pentru normele de siguranţă rutiere obligatorii din 2024
Pentru că în Uniunea Europeană în iulie 2024 intră în vigoare noul Regulament General de Siguranţă Rutieră, Ford Trucks a legat lansarea noii game de autoşasiuri cu actualizarea sa şi în ceea ce priveşte noile sisteme de siguranţă rutieră care devin obligatorii în Europa: Blind Spot Information System – sistemul de alertare în cazul în care există un pieton sau biciclist în punctul mort, camera pentru marşarier, Traffic Sign Recognition System, sistemul de monitorizare a presiunii din pneuri (Tire Pressure Monitoring System), Emergency Stop Signal şi pregătirea Alcohol Interlock, care nu permite pornirea camionului dacă şoferul a consumat băuturi alcoolice.
De asemenea, sistemul de asistenţă la coliziune cu detectarea pietonilor, Cruise-Controlul Adaptiv cu funcţie Stop & Go, sistemul de asistenţă automată pentru faza lungă şi sistemul de avertizare la încălcarea benzii de circulaţie devin obligatorii, cu investiţii importante din partea producătorilor care se vor regăsi parţial în preţul de vânzare al camioanelor noi din 2024.
Creşterea de preţ va fi şi mai însemnată în cazul Ford Trucks F-LINE, care nu dispunea de multe dintre aceste sisteme la generaţia actuală de camioane Ford Cargo. Peste aceste sisteme de siguranţă, costul cu creşterea nivelului de performanţă şi confort se va regăsi cu siguranţă în preţurile noii game din 2024. Preţurile vor fi comunicate de dealeri după lansarea pe piaţă estimată pentru martie 2024. În România camioanele Ford Trucks sunt comercializate prin AIC Trucks.
Mai multe detalii despre noul F-Max puteți vedea și în filmulețele postate pe pagina noastră de Facebook, accesând link-urile de mai jos:
… cu scopul de a spori siguranța bicicliștilor și a pietonilor și a face mai ușoară munca șoferilor.
Front Short Range Assist este conceput pentru a detecta dacă există un biciclist sau un pieton în zona de risc din fața camionului, folosește un radar și o cameră frontală și avertizează șoferul dacă există risc iminent de coliziune. Iar un nou sistem de avertizare la deschiderea ușilor alertează dacă un pieton, un biciclist sau o mașină se apropie din spate, pe aceeași parte a camionului în care este deschisă ușa. Sistemul este activ atunci când autocamionul este oprit și timp de două minute după ce motorul a fost oprit.
Unele dintre noile sisteme au fost dezvoltate pentru a depăși deja legislația UE în materie de siguranță, Regulamentul privind siguranța generală (GSR), care va intra în vigoare în iulie 2024 și va face obligatorii mai multe sisteme avansate de asistență a șoferului, pentru a crește siguranța rutieră și a îmbunătăți protecția șoferilor, pietonilor și bicicliștilor. Prin introducerea acestei legislații, UE se așteaptă să salveze peste 25.000 de vieți și să evite 140.000 de răniri până în 2038.
Asistentul inteligent pentru viteză (inclus în GSR) menține șoferul informat cu privire la limitele de viteză prin detectarea indicatoarelor rutiere și afișarea limitei chiar pentru combinația respectivă de vehicule, pe panoul de instrumente, și avertizează vizual și sonor dacă limita de viteză este depășită.
Sistemul de monitorizare a presiunii în anvelope (inclus în GSR) monitorizează presiunea anvelopelor camionului și remorcii. GSR prevede că, în cazul în care presiunea scade cu 20% sub valoarea de referință, șoferul trebuie informat prin intermediul afișajului, iar sistemul Volvo depășește cerințele legale, permițând șoferului să aleagă să fie avertizat chiar mai devreme decât scăderea cu 20%. Un alt avantaj este acela că, dacă presiunea este mereu optimă, eficiența energetică este mai mare.
Funcția Auto Hold ajută la menținerea autocamionului în staționare până la aplicarea pedalei de accelerație, asistând astfel șoferul pe pante și dealuri. Intelligent Speed Assist va fi disponibil pe majoritatea piețelor, în timp ce celelalte sisteme vor fi disponibile la nivel global pe Volvo FH, FM și FMX diesel, pe gaz și electrice, începând din septembrie 2023. Iar Volvo FL și FE vor beneficia de sisteme de siguranță ca parte a îmbunătățirilor GSR înainte de sfârșitul anului.
02.10.2020
Ultimul număr: Martie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit