Volumele din industria carnii au scazut cu circa 25% in intreaga Europa, iar la aceasta situatie a contribuit atat scaderea vanzarilor din supermarketuri, cat si inchiderea industriei HoReCa. Potrivit lui Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, volume mai mari de vanzari s-au inregistrat doar cateva zile la inceputul pandemiei, si ele nu acopera totalul vanzarilor pe o luna. In plus, inchiderea industriei HoReCa, un important consumator de carne si preparate din carne, a dus la o scadere a volumelor de peste 10% numai in primele zile.
Pana in prezent, companiile din acest domeniu au incercat sa isi pastreze personalul si foarte putine si-au trimis o parte din angajati in somaj tehnic, in schimb nu s-au mai dat prime si nici nu s-au mai facut ore suplimentare. Presedintele Asociatiei Romane a Carnii a explicat ca nu este exclus ca in perioada urmatoare sa apara falimente sau concedieri masive si in acest domeniu, in conditiile in care statul nu a venit cu masuri de sprijin pentru marii producatori din industrie. In plus, in conditiile in care in toata Europa au fost sustinute companiile mari, deoarece acestea sunt contribuabili importanti la bugetul de stat, dar si mari angajatori, ministerul Agriculturii de la noi se gandeste sa sprijine doar firmele mici, iar Sorin Minea considera aceasta alegere ca fiind una populista, luata in preajma alegerilor.
Efectele crizei economice generata de pandemia COVID-19 nu se vor stinge mai devreme de a doua parte a anului viitor, afirma Andrei Rusu, manager Whiteland Logistics, intr-un interviu acordat Tranzit. Pentru finalul de an, piata va ramane destul de contractata, consumatorul final urmand a fi destul de cumpatat in privinta cheltuielilor zilnice.
In Romania, spre deosebire de jucatorii din industria carnii, majoritatea producatorilor mari din industria de lactate au ales solutia externalizarii logisticii. Acesta este si motivul pentru care furnizorul de servicii logistice integrate Whiteland are in portofoliul de produse cu temperatura controlata pentru care asigura servicii logistice o pondere semnificata, spre 90%, a produselor lactate. „De fapt, in industria carnii si a preparatelor ne punem sperantele de crestere in viitor“, explica Andrei Rusu, managerul general. Potrivit acestuia, efectele actualei crize economice generata de pandemia COVID-19 nu se vor stinge mai devreme de a doua parte a anului viitor. „In calitatea noastra de furnizor de servicii ne este greu sa facem aprecieri asupra pietei de vanzare. Este o piata extrem de dinamica si fiecare dintre participanti incearca, prin promotii, sa tina lucrurile sub control. Noi trebuie doar sa fim pregatiti pentru a face fata atat scaderilor de volume asimilate de piata, cat mai ales varfurilor de crestere“.