Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Oficiul Federal pentru Logistică și Mobilitate (BALM) a prezentat cifrele privind controalele prioritare efectuate în luna iulie. Conform cifrelor, acesta a controlat un total de 1.614 vehicule în trei perioade și a colectat 135.009 euro sub formă de garanţie pentru plata amenzilor. Aceste cifre iau în considerare toate domeniile legale controlate.

În special, biroul a verificat respectarea reglementărilor privind cabotajul și a perioadei de repaus săptămânal normal și a inspectat vehicule în domeniul inspecțiilor tehnice rutiere (ITR). Perioadele vizate au fost 1, 10-11 și 24-25 iulie. Unele dintre controale au fost efectuate cu sprijinul poliției locale.

Pe 1 iulie, BALM a intensificat controalele pe perioada de repaus săptămânal obișnuit. Ofițerii au controlat un total de 245 de vehicule, dintre care 84 de vehicule pentru verificarea respectării reglementărilor privind cabotajul și au constatat că trei dintre acestea erau în neregulă. Aceștia au inspectat 237 de vehicule pentru a verifica respectarea reglementărilor privind efectuarea perioadei de odihnă săptămânale de 45 de ore în afara vehiculului. În total, au fost constatate 23 de încălcări ale interdicției de a petrece perioada de odihnă săptămânală obișnuită în vehicul. Cinci vehicule au fost verificate de experții tehnici pentru a depista defecte tehnice și au fost descoperite două defecte tehnice.

Iar în perioada 10/11 și 24/25 iulie, accentul a fost pus pe reglementările privind cabotajul. În funcție de dată, numărul locațiilor controlate a variat de la 38 la 28. Polițiștii au inspectat 614 vehicule. Aceștia au verificat 552 de vehicule din punct de vedere al conformității cu reglementările privind cabotajul, amendând 23 dintre acestea. Dintre cele 96 de vehicule pe care BALM le-a verificat în ceea ce privește respectarea perioadei de repaus săptămânal obișnuit în afara vehiculului, a constatat opt infracțiuni legate de interdicția de a petrece perioada de repaus săptămânal obișnuit în vehicul. Experții tehnici au inspectat 33 de vehicule în acea zi. Aceștia au descoperit douăsprezece defecțiuni tehnice, patru în domeniul iluminatului și trei în domeniul cadrului și caroseriei. În total, 755 de vehicule au fost verificate în timpul campaniei de inspecție din 24 și 25 iulie.

Dintre cele 700 de vehicule pe care biroul le-a verificat în vederea respectării reglementărilor privind cabotajul, a trebuit să conteste modul de lucru a 26 de vehicule. Ofițerii au verificat 66 de vehicule pentru respectarea perioadei de repaus săptămânal în afara vehiculului și au constatat 12 încălcări ale condiţiilor legale. Din cele 59 de vehicule inspectate pentru defecte tehnice, au fost descoperite șapte infracțiuni, dintre care două referitoare la frâne și două la iluminat. BALM subliniază faptul că rezultatele controalelor efectuate în cadrul acțiunilor prioritare nu sunt, în general, reprezentative. Prin urmare, acestea nu permit să se tragă concluzii relevante cu privire la situația generală.

În urma unui control desfășurat recent la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu-Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au descoperit asupra unui autocamion peste 20 de tone de substanțe inflamabile ce erau transportate cu încălcarea prevederilor legale.

La volanul autocamionului, marca Renault, s-a prezentat pe sensul de intrare în țară un șofer, cetățean ucrainean de 30 de ani, care transporta, conform documentelor prezentate, substanțe inflamabile.

Cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu-Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, s-a demarat o acțiune comună de verificare.

Astfel, polițiștii de frontieră au descoperit un impresionant lot de peste 20 de tone de substanțe inflamabile, inclusiv flacoane tip spray conținând gaze butan, isobutane și propane, precum și mai multe recipiente tip butoi cu acetonă. Verificările ulterioare au dezvăluit că transportul nu respecta prevederile legale.

Întreaga cantitate de substanțe a fost evaluată la aproximativ 2.500.000 de lei, fiind confiscată și plasată într-un depozit autorizat pentru a permite efectuarea ulterioară a cercetărilor de către lucrătorii din cadrul SAESP IPJ Giurgiu.

Șoferul autocamionului a primit o lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunii de transport și tranzit de substanțe periculoase cu încălcarea prevederilor legale, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale corespunzătoare prin intermediul unității de parchet.