Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Vantage Towers, un important operator european de infrastructură, explorează posibilitatea de a implementa proiecte sustenabile în România, bazate pe energia verde, testate pe alte câteva piețe europene. Inițiativa vizează promovarea digitalizării sustenabile în Europa prin reducerea emisiilor de carbon în întreaga sa rețea, folosind soluții de energie curată.

În prezent, Vantage Towers utilizează panouri solare și microturbine eoliene pentru a-și opera infrastructura 100% din electricitatea sa din rețea, direct la fața locului în unele locații. De asemenea, sunt în curs de testare soluții pe bază de hidrogen în cadrul proiectelor lor sustenabile.

Cu un angajament puternic față de sustenabilitate, Vantage Towers a lansat mai multe proiecte pilot în Europa.

În Germania, compania a colaborat cu un start-up de energie eoliană, MOWEA cu sediul la Berlin, pentru a instala microturbine eoliene pe 52 de structuri, reducând astfel consumul de energie și costurile de funcționare a rețelei electrice la fiecare dintre amplasamentele Vantage Towers cu până la două treimi sau mai mult.

În Grecia, Vantage Towers a demarat un proiect pilot pentru a înlocui generatoarele diesel cu pile de combustie în în locațiile neconectate la rețeaua electrică.

În Republica Cehă, au implementat energie solară pentru o zecime din amplasamentele sale, urmând ca pentru aproximativ 400 de amplasamente să fie echipate cu o soluție de generare a energiei solare, cu posibilitatea de a stoca excesul de energie generat în baterii de rezervă.

În România, Vantage Towers are un model de afacere sustenabil, o singură investiție, un singur contract, dar mai mulți beneficiari. Ținând cont de faptul că în România există zone în care au fost construite chiar și 4 structuri metalice una lângă alta, Vantage Towers are capacitatea de a schimba și îmbunătăți întregul sistem de infrastructură.

Compania are peste 2.300 de puncte de conectivitate în România, oferind soluții de înaltă tehnologie, cu un portofoliu care cuprinde site-uri de turnuri la sol (GBT) și pe acoperiș (RTT). Cu peste 84.000 de amplasamente în zece țări europene, Vantage Towers joacă un rol crucial în conectarea oamenilor și dispozitivelor în orașe și în zone rurale, contribuind la accelerarea transformării digitale a Europei.

„Vantage Towers își propune să accelereze călătoria Europei către o conectivitate ultra-rapidă și sustenabilă către infrastructura și tehnologiile care vor juca un rol cheie. Așteptăm cu nerăbdare să replicăm cele mai bune practici și proiectele noastre de succes, care se desfășoară în prezent într-o fază pilot în alte țări europene, precum Germania, Grecia sau Republica Cehă. România a investit în extinderea acoperirii de bandă largă și în creșterea capacității rețelelor, astfel că va fi o posibilitate pentru noi de a aduce pe piață soluțiile noastre inovatoare și sustenabile bazate pe energie verde.”,

a declarat Ionel Crăciun, Business Development Manager la Vantage Towers România.

Potrivit studiului realizat de CBRE, liderul global pe piața de servicii comerciale și investiții în real estate, sectorul spațiilor logistice și industriale vor juca un rol esențial în producția energiei solare, deoarece mai mult de jumătate din acestea vor fi generate de panourile fotovoltaice montate pe acoperișurile unităților logistice până în 2030.

Însă, potențialul este chiar mai mare în România, fiind țara în care sunt așteptări de creștere cu două cifre în acest sector, în contextul unei majorări substanțiale a stocurilor de aproximativ 6,9 milioane de metri pătrați de spații logistice și industriale, care continuă să se extindă.

În privința impactului sistemelor fotovoltaice asupra spațiilor logistice, studiul relevat în evaluarea acestora indică faptul că sunt tot mai importante caracteristicile ce țin de mediu, iar alimentarea cu energie electrică se află printre primele cinci criterii de selecție a clădirilor pentru chiriași industriali. Până la finalul deceniului, majoritatea dintre aceștia vor trebui să adopte programe ESG mai cuprinzătoare, deoarece ținta Uniunii Europene pentru energia regenerabilă în 2030 a fost ridicată la un minimum de 42,5% din consumul final de energie.

Europa se îndreaptă către o adoptare masivă a energiei regenerabile, iar România va trebui să urmeze această tendință

Recent, energia solară a câștigat teren și în România, îndeplinind toate condițiile pentru o dezvoltare chiar mai accelerată în contextul costurilor ridicate la energie. De asemenea, există o serie de acte normative care impun construirea de clădiri cu performanțe energetice foarte ridicate, cu consum aproape zero.

„Există oportunitate pentru energia solară, ținând cont că este singurul tip de energie care poate fi produsă la fața locului, așa cum cere legislația actuală. Acești factori externi favorabili, printre care reducerea TVA-ului și dinamica mai largă a întregului context, conduc la o cerere tot mai mare de sisteme fotovoltaice (PV). Mai mult, panourile fotovoltaice au ajuns să fie incluse în negocierile de închiriere comercială. Chiriașii acordă tot mai des prioritate acestor sisteme, ce au devenit o cerință cheie.”,

a declarat Daniel Cateliu, Director Industrial & Logistics Services, CBRE România.

Dezvoltatorii au recunoscut nevoile companiilor chiriașe în România, iar ca rezultat, noile proiecte de spații industriale și logistice (I&L) includ acum sisteme fotovoltaice ca parte a ofertei standard. Între timp, proiectele mai vechi explorează modalități de finanțare a instalării acestor modernizări. Legislația actuală permite utilizarea sistemelor fotovoltaice pentru satisfacerea cerințelor de electricitate și chiar furnizarea de energie excedentară în rețea, transformând utilizatorii în prosumatori. Surplusul de energie poate fi stocat și utilizat în momentele în care alimentarea directă nu este posibilă, datorită schemei de compensare a consumului de energie în vigoare până în 2030. În esență, aceasta transformă rețeaua națională de energie electrică într-o baterie pe termen lung. Având în vedere aceste circumstanțe, este momentul oportun pentru instalarea și utilizarea acestor sisteme fotovoltaice.

România se află printre țările cu cel mai mare potențial de energie solară din Europa

Conform unui raport al SolarPower Europe, la nivelul UE, anul trecut au fost instalate sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 41,4 GW de energie verde, în creștere cu 47% față de 2021, până la un total de 208,9 GW. În timp ce Germania se află în fruntea listei, cu o capacitate instalată totală de 68,5 GW la finalul anului trecut, România nu a reușit încă să intre în top 10, cu cei 1,8 GW ai săi.

Până în 2030, România își propune să atingă o capacitate instalată pe cap de locuitor de o treime din media UE, adică 279 W față de 758 W. Acest lucru arată că potențialul de creștere al pieței locale este imens, situându-se în top 3 în UE.

„România are unul dintre cele mai mari potențiale de energie solară din Europa. Ținta națională ar putea fi mult mai ridicată dacă am acorda mai multă atenție sectorului spațiilor logistice și industriale, unde astfel de capacități pot fi instalate pe acoperișuri. Pe o piață în creștere, cu un stoc modern în T2 de 6,9 milioane mp, sectorul nostru oferă multiple soluții logistice „verzi”. Așadar, pe lângă energia solară, infrastructura feroviară poate juca și ea un rol major în asigurarea unui viitor sustenabil în România. Mai mult, terminalele intermodale, precum cele din Decea și Aiud, sunt mai importante ca niciodată. În drumul spre neutralitatea emisiilor de CO₂, eficiența energetică este crucială, deoarece asigură o diminuare imediată a amprentei de carbon.”,

a precizat Victor Răchită, Senior Director, Head of Industrial & Logistics Services, CBRE România.

Totodată, panourile fotovoltaice montate pe acoperiș pot fi răspunsul la una dintre provocările pieței locale – dificultățile pe care le ridică legislația în cazul proiectelor fotovoltaice pe terenurile agricole.

Una dintre cele mai accesibile soluții pentru obținerea energiei verzi în segmentul I&L, datorită suprafețelor generoase ale acoperișurilor, sistemele fotovoltaice aduc beneficii economice, deoarece pot reduce dependența de rețeaua națională de electricitate cu până la 80% și pot compensa factura de electricitate cu până la 95%. Există și beneficii sociale, de mediu, de marketing și altele, cum ar fi obținerea unei certificări de sustenabilitate (BREEAM, LEED, etc.).

Studiul ESG global al CBRE indică faptul că, la nivelul Europei continentale, caracteristicile care reduc consumul de energie au fost menționate de 88% dintre proprietari și investitori și de 86% dintre chiriași ca având cel mai mare impact asupra deciziilor imobiliare. Peste 30% dintre ocupanții unei clădiri ar renunța complet la o negociere dacă o clădire nu ar avea aceste caracteristici.

Există și o dorință puternică din partea proprietarilor, investitorilor și chiriașilor de a plăti un preț mai mare pentru clădirile care deja dispun de sisteme de energie regenerabilă și care reduc impactul asupra mediului.

Atingerea obiectivelor de zero emisii nete nu este posibilă decât atunci când clădirile sunt alimentate în întregime cu energie regenerabilă. Având acest lucru în vedere, eficiența energetică a clădirilor prin sistemele fotovoltaice trebuie să devină o prioritate dacă proprietarii și chiriașii își doresc să își îndeplinească angajamentele de mediu.