Din cauza restricţiilor instituite pe 24 octombrie din cauza numărului mare de îmbolnăviri cu Covid-19, Gala Tranzit de premiere a celor mai eficienţi operatori de transport marfă şi aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea revistei Tranzit s-au mutat de pe 5 noiembrie pe 10 decembrie, locaţia rămânând aceeaşi: Grand Hotel italia, Cluj-Napoca.
Subiectele, vor fi de asemenea, aceleaşi: abordarea 2022 in conditiile cresterii importante a elementelor de cost/km (salarii soferi, motorina, AdBlue, taxa de CO2, asigurari, taxe de drum, anvelope/piese/orice element after-sales, camioane etc.), efectele implementarii Pachetului Mobilitate asupra tarifelor de transport pe cursele bilaterale, dar si pe Comunitate si pe intern, amnistia pe diurnă şi efectele plafonarii diurnei neimpozabile asupra costurilor firmelor romanesti de transport în condiţiile în care aplicarea detaşării transnaţionale la transporturi după februarie 2022 oricum impune creşterea salariului de bază al şoferului. În acelaşi timp, salariul minim pe economie în România creşte, de la 1 ianuarie, la 2550 lei brut.
Un alt subiect important este costul ascuns al înfiinţării unei firme în Germania de către antreprenori români, care îşi păstrează şi afacerea de transport din România. Unde şi cât platesc impozit pe venit oamenii de afaceri români deveniţi peste noapte rezidenţi germani? Asta pentru cei care au suficiente resurse financiare pentru a obţine licenţă de operare în Germania, unde condiţiile de acces, ca în majoritatea statelor europene, impun o scrisoare de garanţie bancară de 9.000 de euro pentru primul autotractor licenţiat şi respectiv câte 5.000 de euro pentru fiecare al doilea-al treilea ş.a.m.d. tractor suplimentar licenţiat. Facilitatea românească, de a face o asigurare de risc financiar pentru a îndeplini condiţia de capacitate financiară, nu se aplică în ţările vest-europene, ceea ce face neabordabilă opţiunea de a muta o parte din parcul auto în aceste ţări pentru foarte multe firme româneşti de transport. Ce soluţii sunt din acest punct de vedere vom discuta împreună la Cluj.
De asemenea, mai sunt încă precizări de făcut cu privire la aplicarea ultimelor dosare ale Pachetului Mobilitate I, pe care sperăm să le putem dezbate împreună cu cei prezenţi la Cluj, pe 10 decembrie, în formă finală. Dacă nu, avem o serie de scenarii posibile care să-i ajute pe operatorii de transport să se pregătească cât mai bine pentru aplicarea noilor reglementări europene din februarie 2022.
Gala Tranzit este un eveniment care va oferi ocazia transportatorilor să vadă şi cele mai noi modele de camion lansate în cursul acestui an şi să discute posibilitatea achiziţionării unui camion nou sau rulat, cu atât mai mult cu cât termenele de livrare tind să meargă către 12 luni. Din cauza crizei de materii prime, transportatorii au nevoie mai mult ca oricând de o relaţie strânsă cu furnizorii de camioane, anvelope, AdBlue, piese şi combustibil. Ofertele se împuţinează pe zi ce trece, la fel ca şi numărul de şoferi, drept pentru care resursele directe devin o prioritate pentru companii.
02.10.2020
Ultimul număr: Octombrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit