Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Uniunea Europeană propune măsuri pentru prevenirea şi restricţionarea activităţii operatorilor de transport care facilitează sau se implică în contrabanda ori traficul de persoane la nivelul UE. Această decizie vine ca răspuns la situaţia critică de la frontiera externă a Uniunii cu Belarus.

„Nu vor funcționa încercările de a destabiliza UE prin instrumentalizarea oamenilor. Astăzi, propunem înscrierea pe lista neagră a operatorilor de transport implicați în contrabanda sau traficul de persoane în UE, așa cum am anunțat pentru prima dată acum două săptămâni. Nu vom accepta niciodată exploatarea ființelor umane în scopuri politice.”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Evenimentele recente de la granița UE cu Belarus nu ar fi putut avea loc fără ca anumiți operatori de transport să contribuie, cu bună știință sau nu, la exploatarea oamenilor, se arată într-un comunicat de presă al CE. În aceste condiţii, Comisia propune un nou cadru juridic, care să permită UE să adopte măsuri specifice împotriva operatorilor de transport din orice mod de transport (terestru, aerian, naval etc.), care facilitează sau se implică în contrabanda sau traficul de persoane în Uniunea Europeană. Măsurile ar fi proporționale și determinate de la caz la caz. Vorbim despre limitarea operațiunilor pe piața unică, suspendarea licențelor sau a autorizațiilor de transport, suspendarea drepturilor de a alimenta sau de a efectua întreținere în UE și interzicerea de a tranzita/survola/face escală în porturile UE.