Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Grupul finlandez Nokian Tires a început lucrările pentru construcția fabricii de anvelope pentru autoturisme de la Oradea, așa cum au menționat la începutul lunii noiembrie al anului trecut.

De asemenea, Nokian Tires a solicitat un ajutor de stat regional pentru construirea acestei noi fabrici de producție de anvelope, investiția anunțată și estimată a fabricii fiind de 650 milioane de euro.

Potrivit unui anunț dat de prim-ministru Nicolae Ciucă în cadrul ședinței de guvern din 18 ianuarie, Guvernul va aproba schema de ajutor de stat în valoare de aproape 100 de milioane de euro pentru noua fabrică de anvelope din județul Bihor.

„Sprijinim construirea unei noi fabrici de producție anvelope în Oradea, județul Bihor. Ajutorul de stat de aproape 100 de milioane de euro înseamnă noi locuri de muncă și oportunități de dezvoltare pentru această zonă.”, a precizat Guvernul României pe pagina sa de socializare.

Ajutorul ad hoc se acordă în afara schemelor de ajutor de stat existente, iar statele membre ale UE care le acordă trebuie să demonstreze că proiectul contribuie la o strategie de dezvoltare regională coerentă și că, având în vedere natura și dimensiunea sa, proiectul nu va denatura concurența. Schema de ajutor sau ajutorul ad hoc se referă la investiția inițială, dar și la sprijinul pentru funcționare.

Mai mult, noua unitate de producție va avea o capacitate planificată de 6 milioane de unități pe an și va încorpora tehnologia de ultimă generație care va permite un nivel ridicat de automatizare și precizie pentru a reduce defectele și deșeurile.

Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, a anuntat ca peste 3.000 de companii au primit finantare prin programul guvernamental IMM Invest. „Valoarea totala a creditelor acordate este de 2,45 de miliarde de lei. Ritmul de depunere a dosarelor s-a accelerat.”
Aproximativ 60.000 de companii au aplicat in cadrul programului IMM Invest, iar ministrul de Finante a spus ca spera ca 40.000 de IMM-uri sa beneficieze de finantare prin acest program. La urmatoarea rectificare bugetara, daca va fi nevoie, plafonul destinat IMM Invest va fi majorat. „Se vede clar ca ritmul s-a accelerat si dupa discutia cu sistemul finaciar bancar si dupa ce am eliminat din bariere. Lucrurile merg din ce in ce mai bine. Sper sa depasim in perioada urmatoare 10.000 de companii. Prin comparatie, anul trecut in Romania aveau credite de la banci 25.000 de IMM-uri.?
Programul de finantare IMM Invest isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii afectate de criza pandemiei de Covid-19 sa asigure capital de lucru si de investitii in contextul economic actual. Prin intermediul acestui program, statul garanteaza pana la 90% din valoare creditelor obtinute de firme de la banci si subventioneaza dobanda pentru aceste credite, insa doar pana la sfarsitul anului, subventionarea pentru anii urmatori fiind posibila doar daca prognoza de crestere economica este mai mica decat cresterea din 2020.
IMM Invest este considerat schema de ajutor de stat, plafonul pentru subventionarea dobanzilor este in valoare de 781 de milioane de lei, iar plafonul maxim de garantare ajunge la 15 miliarde de lei.