AHK România a publicat rezultatele sondajului „AHK Business Survey” realizat în primăvara lui 2025, care arată că așteptările companiilor din comunitatea de afaceri româno-germană, privind situația economică din România, s-a deteriorat destul de mult față de anul trecut. Procentul firmelor cu o viziune pesimistă a crescut de la 38% în 2024 la 57% în 2025, marcând o creștere de aproximativ 20 de puncte procentuale.
În ciuda pesimismului legat de economia României, perspectivele rămân stabile în ceea ce privește propriile afaceri. Astfel, 38% dintre firmele intervievate nu și-au schimbat perspectivele, iar 37% întrevăd unele mai bune, un procent ușor mai mic față de 2024 (40%). Cele mai multe companii (62%) își evaluează situația actuală ca fiind „satisfăcătoare”, în timp ce numărul celor optimiști (28%) este în continuă scădere pentru al treilea an consecutiv. În 2024, 59% dintre companii considerau situația „satisfăcătoare”, iar 33% o descriau ca fiind „bună”.
În acest context economic, disponibilitatea companiilor de a investi este în scădere. În acest an, doar 38% dintre firme intenționează să investească, față de 46% anul trecut. Totodată, 30% dintre companiile chestionate prevăd scăderi ale investițiilor, față de cei 20% în 2024. Ca urmare a scăderii cererii și a presiunii costurilor, tot mai multe firme vor să reducă numărul de angajați și să crească productivitatea: 34% vor renunța la personal (față de 18% în 2024), în timp ce 41% dintre aceștia își vor menține același număr de salariați, proporție neschimbată față de anul anterior.
În privința riscurilor pentru dezvoltarea afacerii, companiile au apreciat că scăderea cererii din piață, condițiile cadru economice și politice, precum și costurile cu forța de muncă sunt cele care le periclitează creșterea. Deși deficitul de personal calificat nu mai este perceput ca fiind principalul risc, rămâne totuși o problemă pentru 48% dintre firme. Pentru a-l combate, companiile mizează pe formarea continuă a angajaților, digitalizare și cooperare mai strânsă cu instituțiile de învățământ. Lipsa de personal calificat a generat efecte precum creșterea cheltuielilor mai mari cu salarizarea (20% dintre firme), reducerea activităților curente (15%) și reducerea investițiilor planificate (14%).
Avantajul României rămâne apartenența la UE, fiind apreciată ca amplasament investițional datorită disponibilității furnizorilor locali, infrastructurii și condițiilor pentru cercetare-dezvoltare. Totuși, companiile critică dificultatea accesului la ajutoarele de stat și la fonduri europene, nivelul și sistemul de impozitare, și, în special, lipsa de predictibilitate a politicilor economice. Alte aprecieri negative au vizat stabilitatea politică și socială, combaterea corupției, administrația publică, transparența licitațiilor publice, stabilitatea juridică și lipsa de personal calificat.
Alegerile prezidențiale din 18 mai au fost foarte importante pentru clarificarea viitoarei orientări politice a țării. Continuarea cursului proeuropean a devenit crucial pentru a asigura previzibilitate și stabilitate campaniilor.
„Cu toate acestea, provocările politice și economice nu s-au diminuat deloc. Comunitatea de afaceri așteaptă o agendă cuprinzătoare de reforme, astfel încât potențialul de creștere pe care România îl are în multe sectoare ale economiei să poată fi utilizat pe deplin, iar dezechilibrele economice existente să poată fi reduse. Creșterea competitivității și a economiei trebuie să fie principiile directoare ale politicilor economice ale noului guvern”, comentează Sebastian Metz, director general AHK România, rezultatele sondajului în contextul situației politice actuale.
𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐞𝐭ă𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 (𝐔𝐒𝐄𝐑) își propune să elaboreze un sistem eficient de asigurări pentru case de expediții și transportatori și în acest sens vă invită să răspundeți la întrebările sondajului său, intrând aici: https://us20.list-manage.com/survey?u=a2268f63953d28745f6c2bb77&id=0a3cb750ae.
Rezultatele sondajului vor ajuta Uniunea atât în pregătirea dezbaterilor din panelul dedicat asigurărilor pe care îl va susține la TransLogistica Romania, cât și în demersurile pe care le va face către autorități, companii de asigurare, burse de transport ș.a., astfel încât să fie limitate daunele, timpii de așteptare pentru recuperarea lor sau eventualele procese.
Asta deoarece, așa cum costată reprezentanții USER, în ultimul timp s-au înmulțit cazurile de furt de marfă sau de identitate în transporturile rutiere și atât companiile de expediții, cât și cele de asigurări sunt nevoite să le facă față, uneori cu costuri mari. Așadar, „împreună cu dumneavoastră și cu specialiști din domeniul asigurărilor încercăm să găsim soluții, de aceea vă trimitem acest sondaj de opinie, cu ajutorul căruia să putem analiza care sunt necesitățile și nemulțumirile față de asigurările de răspundere civilă/CMR/cargo existente pe piață. Iar dacă ați întâlnit situații care nu au fost prevăzute în sondaj și doriți să ni le aduceți la cunoștință, vă rugăm să ne contactați la office@user.ro.“
Panelul organizat de USER în cadrul TransLogistica va avea loc pe 16 octombrie, între 10:00 și 12:00. Accesul este gratuit, dar se face pe bază de înregistrare pe site.
Reamintim că USER a mai organizat recent o conferință în care s-a vorbit despre asigurări și în care Ana Maria Orița, director general Dacoda, și-a exprimat încrederea că, printr-o abordare proactivă și strategică, riscurile din transporturi – iar daunele/furtul sau dispariția mărfurilor sunt unul dintre riscurile cele mai frecvente – pot fi nu doar gestionate, ci și transformate în oportunități. Dar a atras atenția asupra faptului că nu toți operatorii au posibilitatea de a încheia asigurări CMR „și, din păcate, aceasta nu este una dintre condițiile obligatorii pentru obținerea licenței de transport. De aceea, casa de expediții își asumă responsabilitatea de a verifica dacă firmele de transport potențial partenere dețin CMR. Am observat că se lucrează în special cu polițe de asigurări emise de două societăți, care însă nu despăgubesc daunele dacă nu se pot îndrepta cu regres pe asigurarea transportatorului.”
Asigurările au fost una dintre temele care au suscitat cel mai mare interes și la conferința Tranzit de la Iași, din iunie, în care, reamintim, unele dintre aspectele subliniate de reprezentații companiilor de profil au fost acelea că nu există nicio situație în care un operator care prestează servicii de transport în România să fie obligat să plătească mai mult decât stabilește Convenția CMR și că, mai ales pentru situațiile în care nu se cunoaște valoarea mărfurilor transportate, cărăușii trebuie să se pună la adăpost cu o asigurare CMR care să aibă minimum 300.000 de euro sumă asigurată.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit