Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Având în vedere că luni se va celebra ziua de 1 Mai, din experiența anilor anteriori, în acest sfârșit de săptămână se estimează o creștere a traficului de persoane și mijloace de transport în punctele de trecere a frontierei, în special la graniţa cu Bulgaria şi Ungaria.

În acest sens, la nivelul Poliției de Frontieră Române vor fi dispuse toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ. Pentru fluidizarea traficului, se va suplimenta numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor precum şi echipamentele folosite pentru verificare.

Astfel, în perioada 28 aprilie – 1 mai, aproximativ 3.800 polițiști de frontieră vor desfășura, zilnic, activități de supraveghere și control a frontierei de stat. Totodată, vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametrii optimi.

De asemenea, dacă situaţia o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară sau de intrare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.

O situaţie specială se înregistrează la traficul pentru camioane. În această perioadă se constată o creştere a numărului de automarfare care se prezintă pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de trecere a frontierei, unde se înregistrează un timp de aşteptare ridicat pe arterele destinate acestor autovehicule.

Toate inspectoratele teritoriale ale Poliţiei de Frontieră şi Garda de Coastă au luat toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ şi reducerea timpului de aşteptare. Au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea personalului planificat la efectuarea formalităţilor de frontieră, precum şi a arterelor de control deschise pentru acest tip de mijloace de transport, în funcţie de configuraţia şi capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere. În această perioadă se va menţine permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune, astfel încât controlul să se desfășoare cu operativitate.

Se recomandă persoanelor care doresc să petreacă acest sfârșit de săptămână în afara granițelor țării să se asigure, înainte de a pleca la drum, că au asupra lor documentele necesare, inclusiv cele pentru cetăţenii minori, pentru tranzitarea frontierei. De asemenea, se recomandă să utilizeze toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional, cu menţiunea că la graniţa cu Bulgaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei, iar la graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 12 puncte de trecere. În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră va acționa în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport în mod eficient, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.

Într-o scrisoare comună, ministrul transporturilor din Bavaria, Christian Bernreiter (CSU), și consilierul regional pentru transporturi din Tirol, René Zumtobel, solicită ministerelor federale de interne din Germania și Austria să revizuiască și să optimizeze controalele la frontieră.

„Controalele la frontieră în sine sunt încă sensibile și importante”, a declarat Bernreiter. „Dar trebuie să se investească mai multă energie pentru a minimiza pierderile de timp și de confort pe șosea și pe calea ferată.”

Cooperarea transfrontalieră și schimburile dincolo de frontierele naționale sunt pietrele de temelie ale integrării europene, a spus el. Cu toate acestea, gestionarea controalelor la frontierele dintre Germania și Austria s-a dovedit a fi un obstacol în calea circulației persoanelor și a mărfurilor.

„Circulația nerestricționată a persoanelor în spațiul Schengen este o realizare importantă în Europa, care a fost considerabil afectată de controalele la frontieră care se efectuează acum de ani de zile”, a declarat Zumtobel.

Au existat neînțelegeri repetate între Bavaria și Tirol și între Germania și Austria pe probleme de trafic. De această parte a frontierei, principala sursă de supărare a fost sistemul de autorizare a blocurilor folosit de Tirol pentru a controla traficul de camioane în anumite zile, ceea ce a dus la blocaje lungi în Bavaria. De cealaltă parte a frontierei, oamenii critică progresul blocat în ceea ce privește planificarea de noi căi ferate în Bavaria, ca o cale de legătură cu tunelul de bază Brenner, care ar trebui să aducă mai multe mărfuri pe calea ferată și să decongestioneze autostrada Brenner.