Schmitz Cargobull este primul producător de remorci care a inclus axa electrică generatoare pe semiremorca S.KOe Cool în omologarea de tip, consolidându-și reputația de pionier al industriei. Aprobarea a fost acordată oficial de Autoritatea Federală Germană pentru Transport Motorizat (Kraftfahrtbundesamt).
S.KOe Cool îndeplinește toate cerințele legale relevante din UE privind siguranța, mediul și producția și a dovedit asta în timpul unor teste specifice la care au fost supuse și vehiculul în ansamblul său, și componentele. Sistemele au fost aprobate cu sprijinul TÜV Rheinland, iar testul necesar pentru omologarea semiremorcii complet electrice cu trei axe S.KOe Cool a fost efectuat de serviciul tehnic al SGS TÜV.
Datorită acestei omologări, cumpărătorii nu mai au nevoie să facă niciun efort de testare suplimentară.
S.KOe Cool se mai mândrește cu faptul că a primit recent Premiul German pentru Proiecte de Sustenabilitate la categoria „Tehnologie – Energie“. Aceasta are agregat frigorific S.CUe cu aceleași performanțe ca ale unuia diesel și pachet de baterii ce asigură o autonomie de 5-18 ore. Mai exact, cinci ore pentru bunuri congelate la -22 grade Celsius, 5,5 ore pentru două temperaturi, -22 grade Celsius și 2-5 grade Celsius pentru carne și fructe, nouă ore pentru fructe și carne la 2-5 grade Celsius și 18 ore pentru fructe și carne într-o jumătate a semiremorcii și ambalaje, fără temperatură controlată, în a doua jumătate. Toate aceste performanțe au fost determinate în condițiile unei temperaturi exterioare de 17 grade Celșius. Timpul de încărcare este de două ore, iar e-axle încarcă bateria recuperând energie în timpul condusului.
Așa cum informează furnizorul de asigurări și de servicii de management al riscului TT Club, modificările recente din legislația Rusiei permit ca expeditorii și transportatorii rutieri să aibă acces la asigurare deplină a răspunderii, așa cum au toți actorii din supply chain-ul global. Totuși, nici chiar cele mai acoperitoare produse de pe piață nu oferă o protecție foarte mare, așa cum au subliniat reprezentanții Panditrans, partenerul TT Club în Rusia, cu ocazia expoziției recente TransRussia de la Moscova, unde au oferit și sfaturi pentru gestionarea riscurilor legate de mărfurile la temperatură controlată și la cele din containere.
Modificarea legislației a venit după cinci ani de presiuni din partea expeditorilor ruși și a comunității transportatorilor, dar din păcate asigurătorii locali nu au reacționat prin modificarea termenilor din polițele lor foarte restrictive, care continuă să nege plângeri valide în multe circumstanțe. De aceea TT Club și Panditrans îi sfătuiesc cu fermitate pe expeditori și transportatori să ceară tot mai insistent asigurări care să acopere mai multe riscuri. Mai ales că operatorii încă optează pentru polițe mai ieftine, ceea ce le permite asigurătorilor să nu facă prea multe schimbări, ci să ofere polițe care acoperă mai ales accidentele de circulație, incendiile și furturile, și care le și impun transportatorilor condiții suplimentare pe care să le îndeplinească, greu de respectat, cum ar fi cele legate de locurile de parcare pe care le pot folosi sau de anumite practici ale șoferilor. În plus, tipice pentru contractele cu acoperire slabă sunt limitele scăzute ale cererilor de despăgubire și clauzele de rambursare proporțională pentru situațiile în care valoarea mărfii este mai mare decât limita/incident. Dar de fapt asiguratul are acum, conform noii legi, posibilități extinse de atenuare a riscurilor prin evitarea restricțiilor și prin protejarea unor categorii mai numeroase de riscuri, cum ar fi erorile sau omisiunile, și pot opta pentru limite mai mari asigurate pentru valoarea mărfurilor aflate în tranzit, fără a plăti cu mult în plus.
Cu aceeași ocazie s-a amintit faptul că, în contextul în care transportul de mărfuri perisabile, atât în containere, cât și în semiremorci, ia avânt în Rusia, operatorii trebuie să garanteze siguranța acestora printr-un serviciu profesionist de management al riscului, începând de la pregătirea echipamentului de transport, ambalare și planificarea rutei și terminând cu alegerea asigurării potrivite. Și la fel și cei care transportă mărfuri periculoase în cisterne container, în cazul cărora pericolul principal nu este acela de a pierde containerul și încărcătura sau de a avea accidente rutiere, ci acela al unor erori în lanț care au ca rezultat consecințe catastrofale din cauza naturii bunurilor. Cel mai mare risc, și care presupune cele mai mari costuri, este distrugerea mediului, rănirea sau chiar moartea cuiva, de aceea trebuie să se aleagă echipamentele cele mai potrivite, iar pregătirea transportului, inclusiv curățarea cisternei pentru a evita contaminarea, este de bază pentru a evita astfel de calamități.
02.10.2020
Ultimul număr: Iulie-August 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit