Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Institutul Kiel calculează că 12% dintre nave sunt ancorate, așteptând să intre într-un terminal. Congestia este mai mare în Marea Nordului, dar este în scădere în porturile germane, cu 12 nave care așteaptă să intre în Hamburg și Bremerhaven, în timp ce cu o lună înainte erau 19 nave.

Încetinirea comerțului și a transportului maritim de mărfuri va contribui la reducerea congestiei. Scăderea cererii a dus la scăderea bruscă a prețurilor la transportul maritim de mărfuri. În ultimele patru luni, acestea au scăzut pe ruta Pacificului până aproape de nivelurile de dinaintea pandemiei, iar pe ruta Atlanticului se îndreaptă în această direcție.

Indicele Drewery este în continuă scădere de 33 de săptămâni. Indicele prețului mediu global a fost de 3.483 de dolari pe container de 40 de picioare la jumătatea lunii octombrie, cu 66% sub prețul maxim înregistrat în septembrie 2021. Cu toate acestea, acest preț este totuși cu 145% mai mare decât prețul mediu din 2019.

FourKites, care analizează întârzierile din lanțurile de aprovizionare, estimează că în sezonul de cumpărături din acest an se vor înregistra creșteri ale transportului de marfă semnificativ mai mici decât în anii precedenți. În același timp, analiștii FourKites prevăd că prețurile la transport de marfă vor continua să scadă până la începutul anului 2024. Aceștia indică drept motiv încorporarea de noi nave și echipamente.

Nici măcar cea de-a doua grevă din principalul port de containere din Marea Britanie, Felixtowe, nu a provocat daune deosebite. Potrivit sindicaliștilor, recesiunea economică a însemnat că importatorii nu au nevoie de mai multe livrări și majoritatea au deja bunurile în stoc.

Scăderea cererii se explică prin inflația ridicată cauzată de creșterea prețurilor la energie. În Marea Britanie, prețurile de consum au crescut de la an la an cu 9,9%, când în iulie rata de creștere a prețurilor a ajuns la 10,1%. În Germania, inflația a fost de 10%, când în august a fost de 7,9%.

Un sondaj realizat de Institutul IFO arată că inflația în Germania nu va încetini. În septembrie, 53,5% dintre companiile chestionate intenționau să majoreze prețurile (inclusiv toate cele din sectorul alimentar), în timp ce în august procentul era de 48,1%.

Prețurile ridicate la gaz (14 octombrie, 150 de euro pe MWh, de 3 ori mai mult decât cu 1 an înainte) sunt deosebit de problematice pentru industrie, inclusiv pentru industria chimică. Institutul IFO citează sondaje privind climatul de afaceri din industria chimică germană. Pe 14 octombrie, indicele a scăzut la -36,7 puncte, în timp ce în august indicatorul indica -33,1 puncte. Acesta este cel mai scăzut nivel din 1991.

Pe măsură ce sentimentul se înrăutățește, producția scade – în industria chimică, indicele a scăzut la minus 46 de puncte în septembrie, când în luna precedentă a fost de -37,7 puncte.

Autoritatea Canalului Suez a anunțat o creștere a tarifelor între 5% și 10%, în funcție de mărimea și categoria navei, ceea ce a determinat creșterea costului transportului maritim de mărfuri între Asia și Europa în perioada de vârf a conflictului ucrainean. 

Potrivit unui anunț emis pe 27 februarie, majorările urmau să intre în vigoare pe 1 martie. Petrolierele vor înregistra o creștere a tarifelor de 5%, cisternele de gaz natural lichefiat – de 7%, iar cisternele de GPL și de produse chimice, de 10%. Containerele sunt supuse unei creșteri de doar 10% în direcția nord, în timp ce tariful rămâne neschimbat în direcția sud.

Autoritatea a anunțat, de asemenea, că programul de lărgire suplimentară a canalului se va încheia în 2023. Lucrările au fost decise după accidentul în care a fost implicată nava de containere Ever Given, care a blocat navigația timp de o săptămână. Autoritatea a decis apoi să extindă al doilea canal, paralel cu cel inițial, cu 10 km între El Ballah și lacurile Amari, să lărgească o secțiune de 30 km cu 40 m și să mărească adâncimea cu 6 m în partea în care Ever Given a eșuat.