Compania de familie Silvast din Jyväskylä (Finlanda), specializată în transporturi agabaritice/excepționale și în logistica proiectelor, are numeroase comenzi pentru componente de turbine eoliene – pale, secțiuni de turnuri, nacele și alte piese mari. Iar uneori face transportul de la fabrică la locul de instalare în condiții meteorologice dificile, ceea ce sporește complexitatea operațiunilor.
Punctualitatea la livrare și siguranța mărfurilor sunt la fel de importante în această industrie ca în toate celelalte, astfel că transportul trebuie organizat perfect, iar alegerea vehiculelor din flotă se face cu grijă. „De aceea am achiziționat trailerele semi-joase cu 10 axe pendulare și semiremorcile pentru transportul palelor de mori de vânt de la Broshuis“, subliniază proprietarul companiei, Ville Silvasti, „care sunt de o calitate excepțională și foarte ușor de folosit. În plus, serviciile post-vânzare ne ajută să limităm durata de nefuncționare și să lucrăm eficient și fiabil.“
O altă valoare de bază a Silvasti este sustenabilitatea. Deoarece Finlanda este cunoscută pentru natura sa frumoasă, fondatorul companiei, Akseli Silvasti, a fost preocupat de conservarea sa și a investit în autocamioane eficiente, pentru a minimaliza impactul asupra mediului, tendință care continuă și prin actualul proprietar.
Cel mai recent trailer Nooteboom, MWT-XL Mega Windmill, pentru transport de turbine eoliene, a avut ca prim client compania olandeză Ter Linden Transport, din Doetinchem. Modelul constă din Jeepdolly cu patru axe cu adaptor de ridicare și dolly cu șapte axe autoviratoare cu adaptor de ridicare.
La nivel intențional există deja mult interes pentru noul trailer, peste 10 unități fiind vândute în Europa și fiind așteptate în curând alte câteva comenzi.
Tendința în ceea ce privește transportul turbinelor eoliene este, așa cum subliniază și cu această ocazie reprezentanții Nooteboom, ca ele să fie din ce în ce mai mari. Palele sunt tot mai lungi și secțiunile de turn au diametrul tot mai mare, astfel că și baza lor este tot mai lată, de la 4,5 m acum câțiva ani ajungând acum la peste 6 m.
De aceea Nooteboom a conceput trailerul MWT-XL, special pentru transportul secțiunilor de turn cu diametru mare pentru parcurile eoliene, care aduce ca principale avantajele, comparativ cu alte soluții dedicate acelorași aplicații, costurile mai mici de întreținere, un preț de achiziție mai avantajos, o utilizare simplă, alături de greutatea proprie mai mică și lungimea mai mică în combinație, care îi permit să obțină excepții de la autorizațiile speciale de transport din diverse țări UE.
Un alt avantaj important al trailerelor MWT este acela că secțiunile de turn pot fi încărcate/descărcate sigur și eficient fără a folosi macarale Centrul de gravitație al noilor turbine eoliene este mult mai înalt în timpul transportului, deci este nevoie de mai multă stabilitate pentru a putea transporta în siguranță pe șosele aceste secțiuni ce cântăresc până la 100 t, chiar și la viteze de până la 80 km/h.
Principala modificare adusă noului model privește dolly-ul autovirator cu suspensie pneumatică. De exemplu, lățimea lui a fost ajustată până la 2.840 mm, iar noul sistem de virare, bazat pe principiul de virare de la Nooteboom Ballasttrailer, cu contra-direcție, contribuie și el la o stabilite, o fiabilitate și o ușurință în operare mai mari.
Ușurința în operare, siguranța și eficiența vin și din modul în care secțiunile de turn sunt conectate la adaptorii de ridicare: înainte șoferul trebuia să urce pentru a cupla și conecta secțiunile de turn, dar acum nu mai este nevoie să facă asta, deoarece, după ce setează punctul de presiune maximă pentru adaptor, poate cupla și securiza secțiunea de turn față de lift stând la sol și folosind telecomanda. Precizia este foarte bună, iar timpul necesar pentru asta este mult mai mic.
Nooteboom a produs primul MWT în 2003 și acesta era destinat transportului de turbine și părți de turn Vestas. De atunci el s-a vândut în peste 120 de unități și a devenit standardul pentru transportul de turbine eoliene, alți producători venind cu o soluție similară. Dar cu noul MWT-XL se pot transporta și secțiuni de turn cu diametru mai are de 5 m, până la cele de aproximativ 6,3 m.
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit