Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Șoferii de camion canadieni ce fac parte din așa numitul „Convoi al libertății“ au blocat autostrada 4 din sudul Albertei, în apropiere de graniţă, o arteră majoră pentru transportul mărfurilor între Canada şi Statele Unite, în semn de protest ca urmare a măsurilor restrictive impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Opozanţii măsurilor sanitare impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19 au continuat să manifesteze duminică pentru a doua zi consecutiv în capitala canadiană Ottawa. „În această după-amiază o forţă importantă de poliţie este la lucru în centrul oraşului, continuând să gestioneze mişcarea protestatarilor şi a camioanelor“, a declarat poliţia din Ottawa într-un comunicat, adăugând că resursele lor „sunt sub presiune şi complet ocupate“.

Capitala Canadei a fost, la finalul săptămânii trecute, scena unei ample mişcări de protest, iniţiată mai întâi de şoferii de camion care se opun obligativităţii vaccinării pentru a trece graniţa terestră în SUA, cea mai lungă din lume. Mulţi susţinători care se opun în general restricţiilor sanitare în ansamblu s-au îndreptat spre Ottawa pentru a-i sprijini pe şoferii de camion care au venit în convoi din toată ţara. În semn de solidaritate, şoferii de camion au blocat complet autostrada 4 din sudul Albertei, în apropiere de graniţă, o arteră majoră pentru transportul mărfurilor între Canada şi Statele Unite.

Șoferii de camion din Canada protestează printr-un convoi care a plecat din Vancouver către capitala Ottawa împotriva deciziei guvernului privind obligativitatea vaccinului împotriva COVID-19 pentru șoferii care fac curse cross-border. Asociațiile de profil de peste Ocean atrag atenția că măsura va duce la un deficit de forță de muncă în transporturi și la o inflație de combustibil.

Mii de șoferi iau parte la acțiunea de protest împotriva guvernului canadian. Un convoi imens, format din zeci de camioane a ajuns la începutul săptămânii în Alberta înainte de a se îndrepta spre Ottawa. Protestatarii sunt împărțiți pe mai multe rute. O parte a rutei de vest – care trece prin Alberta – a pornit de la Prince Rupert, British Columbia, sâmbătă dimineața și s-a oprit peste noapte în Prince George, B.C. A plecat de acolo duminică dimineața și a ajuns în Calgary duminică seara. Un al doilea contingent de camioane a pornit din Vancouver și s-a alăturat celuilalt duminică seara, pornind către Ottawa.

În noiembrie 2021, autoritățile canadiene au stabilit noi protocoale pentru persoanele nevaccinate care traversează frontiera în Statele Unite. Măsura vaccinării a vizat și categorii care până la acea dată fuseseră exceptate, așa cum sunt șoferii curselor internaționale. Practic, din 15 ianuarie, șoferii de camion canadieni nevaccinati sau parțial vaccinați care intră în țară, o pot face numai în baza unui test PCR efectuat cu 72 de ore înainte de intrare. Apoi intră obligatoriu în carantină timp de 14 zile și pot ieși în a 8-a zi numai în baza unui test negativ pe care și-l fac singuri.

GoFundMe – șoferii sprijiniți pentru protest

Aproape 3 milioane de dolari au fost strânși pentru acest convoi printr-o campanie GoFundMe. Inițiatorii spun că banii vor fi plătiți șoferilor, astfel încât aceștia să își permită să meargă la Ottawa. Aproximativ 39.000 de oameni au donat începând cu ora 21:30. Duminică. Există câteva zeci de donații de mai multe mii de dolari, inclusiv două donații de 10.000 de dolari.

Până la 20% dintre cei 160.000 de șoferi de camion canadieni și americani care fac transport internațional ar putea fi afectați, potrivit Canadian Trucking Alliance (CTA), citată de Reuters. Asociația a denunțat protestul de pe șosele, sugerând în același timp proteste legale în fața legislativului Canadei, Parliament Hill.

Foto: Donna McElligott/CBC