Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

O măsură publicată pe 6 decembrie stabilește creșteri ale taxelor de autostradă pe axa austriacă Brenner pentru vehiculele comerciale cu o greutate brută de 3,5 tone, începând cu 1 ianuarie 2023. Creșterea medie va fi de 2,8 %, dar pentru vehiculele cu motoare Euro VI procentul va fi mai mare, respectiv 4 %. Acest lucru se datorează faptului că, începând cu 2023, guvernul austriac va anula reducerea care era rezervată tocmai pentru Euro VI, care, prin urmare, vor plăti la fel ca Euro V.

Pe de altă parte, vor fi menținute suprataxele de trecere pentru cei care călătoresc între orele 22:00 și 05:00 pe întreaga rețea rutieră austriacă și suprataxele pentru vehiculele comerciale care circulă pe tronsoanele alpine și pe A9 Phyrnautobahn, A10 Tauernautobahn, A11 Karawankenautobahn, S16 Arlberg Straßentunnel și A13 Brennerautobahn.

Creșterile nu vor reduce limitele și interdicțiile impuse vehiculelor comerciale care tranzitează axa Brenner. În acest sens, asociațiile transportatorilor rutieri italieni și-au reiterat solicitarea adresată noului ministru al transporturilor, Matteo Salvini, de a interveni la nivelul UE pentru a le ridica. În plus, unele sindicate au depus o plângere la Curtea Europeană de Justiție împotriva Comisiei Europene pentru că nu a luat nicio măsură împotriva Vienei.

Cererile de subvenții pentru achiziționarea de vehicule comerciale cu tracțiune alternativă sau Euro VI (în acest din urmă caz, contra casării unui vehicul vechi) și de remorci sau semiremorci intermodale pentru prima perioadă de stimulare (de la 2 mai la 10 iunie 2022) au depășit cu mult disponibilitatea fondurilor, așa cum s-a întâmplat și în Olanda, unde doritorii de camioane electrice au fost mai mulți decât bugetase guvernul olandez. Acest lucru este demonstrat de statisticile relevante publicate de RAM (furnizorul de stimulente) pe site-ul său.

Procentul rezervat pentru vehiculele cu propulsie alternativă (pe gaz, hibrid sau electric) este ocupat 218,1% (un plafon de 2,5 milioane de euro), cel pentru vehiculele Euro VI de 109,6% (dintr-o sumă de 17,5 milioane de euro) și cel pentru remorcile și semiremorcile intermodale – în proporție de 394,6% (dintr-o sumă de 5 milioane de euro). În toate cazurile, valoarea contabilă rămasă este zero. Companiile care nu și-au înregistrat încă cererea pot încerca să facă acest lucru în cea de-a doua perioadă de stimulare, care va începe pe 3 octombrie 2022, la ora 10:00. Pentru cei care au făcut deja solicitarea, autoritățile italiene vor publica lista companiilor a căror cerere a fost acceptată.