Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În cazul unora dintre controalele efectuate de ANAF sau de Inspecţia Muncii la firmele de transport a fost refuzată diurna acordată şoferilor, pe motiv că aceştia ar fi lucrători mobili şi au locul muncii în cabina camionului. Practic, nu ar pleca niciodată de la locul muncii, pentru a se impune diurna. Avocatul Aurelian Opre, prezent la video-conferinţa Tranzit din 25 martie 2021 pe problema impozitării diurnei, a ridicat în discuţie în această cauză ipoteza că deşi şoferii sunt lucrători mobili, potrivit articolului 9 din legea 16, ei trebuie asimilaţi cu angajaţii delegaţi şi trebuie să beneficieze de toate drepturile. Ca atare, invocarea fptului că nu îşi părăsesc niciodată locul de muncă este un fals motiv.

Urmăreşte înregistrarea completa aici:

Problema deciziilor contradictorii date de ANAF şi de Inspecţia Muncii a fost, de asemenea, ridicată în cadrul video-conferinţei Tranzit, din 25 martie, pe problema impozitării diurnei.

Un exemplu este hotărârea ANAF în cazul unei firme din Covasna – clientă a avocatului Aurelian Opre – acuzată că face detaşare transnaţională şi, prin urmare, şoferii acesteia nu ar avea dreptul la diurnă, întrucât nu au un loc stabil de muncă în România. Faptul că şoferii nu au dreptul la diurnă a fost scris explicit în RIF, iar din acel moment compania a oprit plăţile de diurne către şoferi. Şoferii firmei au reclamat acest lucru la Inspecţia Muncii, care a venit rapid în control şi a amendat compania. Mai mult, Inspecţia Muncii a lăsat măsuri să se plătească retroactiv diurnele. În urma acţiunilor în instanţă, firma respectivă s-a ales cu două decizii definitive şi irevocabile, care sunt contradictorii.

Urmăreşte videoconferinta aici: